Proiectul de tratat care instituie o Comunitate Energetica intre Uniunea Europeana (UE) si statele din Europa de Sud-Est a fost semnat marti, la Bruxelles, potrivit agentiei BTA. Tratatul, semnat si de Romania, va crea un spatiu unic de reglementare in domeniul energiei la nivel european.

In decembrie 2004, ministri si reprezentanti din cele 25 de state membre ale UE si din Albania, Bosnia si Hertegovina, Bulgaria, Croatia, Macedonia, Moldova, Romania, Serbia si Muntenegru, Turcia, provincia Kosovo administrata de ONU au convenit asupra principiilor de baza ale unui tratat care va institui o comunitate energetica europeana.

Tratatul va crea un spatiu unic de reglementare in domeniul energiei la nivel european, consolidand securitatea aprovizionarii in viitor prin crearea unei structuri diverse de surse de aprovizionare energetica.

Comunitatea energetica europeana va oferi conexiuni energetice cu Europa de Sud-Est si mai departe spre Orientul Mijlociu si regiunea Marii Caspice.

Pe viitor, domeniul de aplicare a tratatului ar putea fi extins si la alte tipuri de infrastructura, inclusiv transporturi si telecomunicatii.