Luna aprilie va deveni pentru romani luna scumpirilor. Se maresc accizele, gazele naturale si energia termica. Dar asta nu inseamna ca s-a terminat cu majorarile pe acest an. Din vara, va creste si pretul energiei electrice.

„Pretul electricitatii va fi majorat, in medie, cu 6,8% de la 1 iulie, iar pretul energiei termice produsa in cogenerare va creste cu 12% de la 1 aprilie", a declarat ieri presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), Nicolae Opris. Acesta a precizat ca decizia este impusa de necesitatea acoperirii costurilor operatorilor si producatorilor de electricitate.

Gigacaloria trece de milion

Potrivit lui Nicolaie Opris, pretul energiei termice care va fi majorat este cel la care producatorii vind energia catre societatile de distributie. Din pacate, in acest moment seful ANRE nu poate preciza in ce masura aceasta majorare va afecta tariful platit de populatie.

Dupa cum se stie, ultima majorare a pretului la energia termica a fost efectuata la inceputul lunii august si a fost de 12%, pina la 896.000 lei/gigacalorie. Totusi, consiliile locale pot autoriza un pret mai mare, iar diferenta dintre pretul producatorilor si cel stabilit este acoperita de la bugetul de stat prin subventii.

Se pare ca noua majorare va duce pretul gicacaloriei la un milion de lei.

Se face piata de energie

De la 1 iulie 2005 deschiderea pietei de energie electrica va urca pina la 83,5%. De la aceasta data, toti consumatorii industriali din Romania vor avea posibilitatea sa devina consumatori eligibili de electricitate si sa isi negocieze contractele cu furnizorii.

In prezent, gradul de deschidere a pietei este de 55%, dar in realitate doar 23% din piata reprezinta contracte negociate, ceea ce inseamna ca multi dintre consumatorii mari de energie electrica au preferat sa continue contractele cu furnizorul actual, Electrica, la tarifele reglementate.

Opris a mai anuntat ca in functie de succesul liberalizarii prevazute a avea loc la 1 iulie, si consumatorii casnici de electricitate ar putea deveni eligibili de la 1 ianuarie 2006.