Jumatate dintre banii cheltuiti de partidele politice in campania electorala, din anul 2004, ar putea fi trecuti in categoria banilor negri, a anuntat, ieri, Asociatia Pro Democratia, in urma incheierii proiectului „Banii si politica" finantat de Canadian International Development Agency.

Din monitorizarile si estimarile realizate de APD a mai reiesit ca fondurile cheltuite in campanie de Uniunea PSD+PUR pentru candidatura lui Adrian Nastase, numai pe publicitatea scrisa si stradala sint de aproximativ de 3,5 ori mai mari decit veniturile declarate.

Daca la Curtea de Conturi, Uniunea PSD+PUR a declarat ca pentru campania lui Nastase s-au cheltuit in jur de un milion de dolari, conform estimarilor facute de APD, in realitate s-ar fi cheltuit cu doua milioane de dolari mai mult. Totodata, aproape un milion de dolari au fost cheltuiti de Nastase in plus fata de cit ii permite legea.

Pentru campania actualului presedinte al tarii, Alianta PNL-PD a cheltuit, conform cifrelor oficiale, 1,5 milioane de dolari, desi din calculele APD au reusit doua milioane. „Jumatate din fonduri au fost absorbite de reclama facuta candidatilor la presedintie", a spus Costel Popa, coordonatorul proiectului.

Per total, partidele au cheltuit, conform estimarilor facute, de APD, in jur de 10 milioane de dolari atit pentru publicitatea scrisa, cit si pentru cea stradala.

„Noi credem ca 50% din cheltuielile din campanie ar putea fi bani negri, care reprezinta un nivel al coruptibilitatii", a spus presedintele APD, Cristian Pirvulescu. Coordonatorul proiectului, Costel Popa, a tinut sa arate ca PSD si Alianta D.A.

PNL-PD - nu au respectat Legea finantarii partidelor politice, deoarece nu au publicat in Monitorul Oficial rapoartele de venituri si cheltuieli inregistrate in perioada octombrie - decembrie 2004.

In acelasi timp, APD va trimite procurorilor Parchetului General o lista cu 351 de nume de persoane care apar de mai multe ori pe listele de votanti din judetul Ilfov, acestea fiind suspectate ca au votat de doua sau mai multe ori.

„Vom continua sa verificam listele de alegatori", a spus Pirvulescu. Indiferent de rezultatele cercetarii, rezultatul scrutinului nu mai poate fi contestat, o data ce a fost validat de Parlament dupa decizia anterioara a Curtii Constitutionale.

Cei care au votat de mai multe ori pot fi insa trasi la raspundere penala pentru fapta lor, fiind pasibili de condamnari cuprinse intre unu si cinci ani de inchisoare.

„Vom astepta, probabil, ca oamenii sa-si recunoasca faptele, iar pentru cei care recunosc vom propune Parlamentului amnistia", au mai spus reprezentantii APD.