Nu este exclus ca Alianta D.A. sa amane decizia organizarii alegerilor anticipate. Eventual, sa renunte chiar la o asemenea initiativa din motive de siguranta politica. Semnalele nu-i sunt deloc favorabile.

Nu neaparat la rezultatele recentului sondaj CURS ma refer, ci la indisponibilitatea multora din cele doua partide de a marsa la proiectul sustinut de presedintele Basescu in nenumarate randuri.

Exista incertitudinea ca alegerile anticipate s-ar putea transforma intr-un esec, in masura sa duca PNL si PD direct pe banca opozitiei, daca se trece peste efectul masurilor mai putin populare luate de actualul Guvern Tariceanu. Puterea trece printr-o stare de trezire la realitate dupa euforia, normala pentru un invingator, aparuta o data cu castigarea alegerilor parlamentare si prezidentiale.

La trei luni de la victorie, Alianta constata insa ca situatia nu este asa de simpla in contextul derularii unui proces economic si social primit cu o oarecare reticenta de masa de cetateni. Semnalul dat cu privire la introducerea unor masuri fiscale dure care vor atenta la bugetul familial nu este favorabil organizarii de alegeri inainte de termen.

59 la suta dintre cetatenii intervievati de CURS resping alegerile anticipate, alegatorii apreciind o astfel de initiativa politica ca fiind lipsita de sens. Daca totusi liberalii si pedistii se vor aventura si nu vor tine seama de ratiunile alegatorilor, s-ar putea sa-si rupa gatul. PSD sta la panda, asteptand ca Alianta sa faca un pas gresit.

Norocul celor care viseaza la alegeri anticipate este degringolada din interiorul fostului partid de guvernamant. Busola pesedistilor inca nu s-a stabilizat, in filialele din teritoriu manifestandu-se in continuare nemultumiri cu privire la candidatura lui Ion Iliescu pentru sefia partidului.

Pe de alta parte, declansarea luptei impotriva coruptiei, nu conteaza neaparat cu ce rezultate, a obligat PSD sa nu faca valuri in calitate de partid de opozitie. A lasat-o mai moale cu atacurile la adresa Aliantei din motive de strategie politica. Vine insa congresul din aprilie, de la care se asteapta o limpezire a apelor, concomitent cu reluarea ofensivei impotriva puterii actuale.

Scumpirile in lant care vor fi declansate luna viitoare, inainte de termenele stabilite, coroborate cu atacurile pesedistilor nu pot constitui argumente favorabile pentru intentiile lui Traian Basescu. Una este dorinta de a avea o majoritate sigura in Parlament si alta dezinteresul romanilor pentru alegeri anticipate.

Apoi, nici presedintele nu trebuie sa mai fie sigur ca PNL si PD vor fi de acord cu organizarea de alegeri inainte de termen. Este posibil ca seful statului sa nu fie ascultat de data asta, principalul argument fiind evitarea riscului de a pierde o pozitie obtinuta cu mari eforturi.

Premierul Tariceanu ar putea respinge o astfel de propunere atat timp cat sunt in derulare mai multe programe mai putin agreate de cetateni. Mergand pe provocarea lui Basescu si netinand cont de sprijinul mai putin concludent al alegatorilor, Alianta D.A. se poate apropia de un esec pe care nimeni nu-l poate repara.

Prioritatea Guvernului nu o reprezinta alegerile anticipate, indiferent de data cand ar putea fi organizate, ci integrarea in Uniunea Europeana, cu tot ce implica un astfel de proces. Prin urmare, nu cred ca este momentul cel mai potrivit pentru noi alegeri. Sa traim bine inainte de termen ar avea mare trecere in randul alegatorilor.