Procurorul general al Romaniei, Ilie Botos, a confirmat ieri ca cetateanul de origine siriana Omar Hayssam este cercetat pentru mai multe infractiuni economico-financiare. Anchetatorii au refuzat insa orice alt comentariu cu privire la situatia judiciara a omului de afaceri.

Surse judiciare ne-au declarat totusi ca impotriva lui Hayssam a fost inceputa urmarirea penala si ca acesta nu are voie sa paraseasca tara. Dosarul cu pricina se refera la modul in care firma sirianului, Ogharit Trading, a castigat in iunie 2003 licitatia prin care APAPS scotea la privatizare fabrica de produse electronice Baneasa SA. In februarie 2004, PNA a inceput sa lucreze la acest dosar.

Licitatia fusese castigata cu aproximativ opt luni inainte de firma lui Hayssan in defavoarea firmei olandeze contracandidate, Elmefan BV. Timp de sapte luni, anchetatorii au strans acte, au verificat licitatia si i-au audiat pe membrii comisiei de privatizare, inclusiv pe Ion Marian, presedintele acesteia.

INFRACTIUNI. Surse judiciare ne-au declarat ca ancheta nu a confirmat savarsirea vreunei fapte de coruptie, dar a scos la iveala indicii clare cu privire la savarsirea unor infractiuni de abuz in serviciu, spalare de bani sau inselaciune. De asemenea, existau indicii potrivit carora documentele depuse de firma sirianului pentru licitatie nu indeplineau conditiile cerute de lege.

Pentru ca probele indicau incalcarea normelor privatizarii, PNA a trimis pe 9 septembrie 2004 dosarul catre Parchetului General, care il trimitea la randul sau catre Parchetul Curtii de Apel Bucuresti. Dupa cateva verificari, dosarul impotriva lui Hayssam s-a reintors la Parchetul General, mai precis la Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism.

Surse judiciare ne-au declarat ca procurorii verifica nu numai privatizarea Baneasa S.A, ci intregul grup de firme condus de sirian, Manhattan, pentru spalare de bani si evaziune.

INTERMEDIARUL MUNAF

Mohamad Munaf este cercetat de procurori pentru evaziune fiscala si alte infractiuni economice, au declarat miercuri, pentru Mediafax, surse judiciare. Potrivit datelor de la Registrul Comertului, Mohamad Munaf a fost actionar majoritar (64%) si administrator al firmei Audisonic Trade Market SRL, infiintata in 1992, celalalt actionar fiind tot un cetatean irakian, Umar Noraddin, cu 36%.

Firma era intr-un bloc din Bucuresti, pe Soseaua Mihai Bravu si a fost dizolvata in 2002. Mohamad Munah ar fi nascut in 01.01.1900, specialisti in domeniu precizind ca in general astfel de date apar pentru persoane care se inregistreaza in mod intentionat cu date false.

El figureaza ca unic actionar si administrator la firma Polar Electronics Industry and Trade SRL, infiintata in 1993, care functioneaza in Sectorul 4 din Bucuresti, pe Strada Soimus. Potrivit unor surse din serviciile secrete, Mohamad Munaf a fost monitorizat de SRI dupa inceperea razboiului din Irak, iar unele dintre datele obtinute privind infractiuni economice au fost inaintate anchetatorilor.