Cind auzim prima oara despre un eveniment important care tocmai a inceput sa se desfasoare si se intimpla sa fim in fata unui calculator conectat la Internet, primul reflex este sa cautam informatii online. Una dintre aceste situatii este recenta rapire a celor trei jurnalisti romani in Irak. Insa nu mereu socoteala de acasa se potriveste cu cea din tirg.

Exista putine site-uri romanesti pe care ne putem baza, dar site-urile alternative pot constitui salvarea.

Redactiile site-urilor romanesti de stiri nu sint destul de bine organizate pentru a se putea adapta repede la evenimente de tip "breaking news", care sparg toate tiparele si procedurile. Rapirea celor trei jurnalisti romani si a barbatului care-i insotea in Irak a dovedit acest lucru.

Au fost insa si exceptii reprezentate de site-uri aflate nonstop intr-un proces de actualizare a informatiilor. Cititorii obisnuiti au, de asemenea, la indemina, citeva unelte specifice Internetului pe care le pot folosi.

Avind la dispozitie unele surse bune, citeva aplicatii de computer specializate, cunostinte de baza despre Internet si o conexiune la retea de viteza mare, consumatorii de media isi pot satisface setea de informare rapida.

Serviciile romanesti de informatii

Site-urile ziarelor romanesti incearca sa tina pasul cu stirile fierbinti. "Evenimentul zilei" si alte cotidiene au oferit rapid informatia actualizata online.

Unul dintre site-urile romanesti care s-a evidentiat in aceste zile a fost www.revistapresei.ro. Cind apare o situatie de criza, redactorul de serviciu de la acest site este dublat de catre un alt coleg. Redactorii site-ului urmaresc principalele posturi de televiziune si realizeaza capturi ale celor mai importante secvente din jurnalele televizate, din talkshow-uri sau din alte emisiuni.

Aceeasi procedura de lucru a fost aplicata la Revistapresei.ro si in timpul altor evenimente fierbinti precum izbucnirea razboiului din Irak si anuntarea rezultatului alegerilor prezidentiale din 2004.

Dezavantajul altor ziare online romanesti este ca site-urile lor, deseori realizate de firme externe redactiilor, sint actualizate o singura data, in seara precedenta zilei in care urmeaza sa apara cotidianul tiparit.

Avantajele constau in posibilitatea cititorilor de a vedea ziarul de a doua zi gratuit, online, cu citeva ore inainte de aparitia publicatiei tiparite la tarabe si in faptul ca informatiile de pe site-urile ziarelor au fost bine verificate inainte de a fi puse online.

Site-urile straine sint actualizate la minut cind se intimpla ceva important in lume. Cind este vorba despre un eveniment tensionat, precum o luare de ostatici, informatiile apar online ceva mai greu, jurnalistii avind nevoie de timp pentru a verifica datele primite.

Multe dintre site-urile straine se multumesc sa citeze alte surse, atunci cind simt nevoia sa publice rapid o anumita informatie pe site. Nu va asteptati sa gasiti insa lucruri senzationale privitoare la cazul celor trei jurnalisti romani, deoarece presa straina a tratat aceasta situatie ca pe o luare de ostatici oarecare, nefiind coplesita de emotia din tara noastra.

Altii incearca sa tina pasul

Destul de bine organizat si actualizat este fluxul de pe site-ul www.informatia.ro. Stirea privind difuzarea filmului cu persoanele rapite a aparut totusi la citeva minute bune dupa eveniment.

Mediafax este una dintre agentiile de stiri care ofera o parte din continut si online, desi prioritate are difuzarea informatiilor in fluxul pentru care clientii platesc. Deseori, textele de pe site-ul acestei agentii private sint insotite de fotografii.

Peste tot in lume, agentiile de presa se confrunta cu problema fotografiilor, in cazuri precum cel al rapirii jurnalistilor neexistind posibilitatea ilustrarii textului cu imagini luate la fata locului. Rompres incearca sa tina pasul cu evenimentele in desfasurare. Site-ul agentiei de stat este actualizat de mai multe ori in timpul zilei, dar acest lucru nu se mai intimpla noaptea.

Clientii abonati la fluxurile de stiri de la Rompres primesc insa informatiile tot timpul.

O sursa de informare foarte importanta pentru romanii din diaspora este, zilele acestea, transcrierea jurnalelor informative de la postul Realitatea TV. Transcrierea este publicata pe site aproape simultan cu inceperea jurnalului pe post. Textele contin informatii privind noile evolutii ale evenimentelor si informatii de fundal.

Google va selecteaza stirile

Serviciul de stiri de la Google este automatizat, dar face o treaba foarte buna cind este vorba despre selectarea celor mai relevante articole pe o anumita tema. De curind, Google a lansat serviciul de personalizare a informatiilor afisate la news.google.com. Orice utilizator poate schimba modul in care arata pagina de stiri. Sectiunile pot fi adaugate sau sterse si mutate in pagina.

"Minunea" consta in faptul ca vizitatorul isi poate crea propriile sectiuni, pe baza unor cuvinte-cheie pe care Google le cauta in miile de surse.

Creati o noua sectiune si spuneti lui Google sa urmareasca unele cuvinte precum "Romania", "Romanian hostages" ("ostaticii romani") sau "Romanian journalists Iraq" ("jurnalisti romani Irak") si fiti siguri ca veti afla printre primii cind site-urile informative au adaugat informatii noi pe site-urile proprii.

Ieri, existau aproximativ 170 de articole din surse diferite referitoare la rapirea jurnalistilor romani. Cea mai veche informatie fusese publicata pe 28 martie de catre wired.com, iar cea mai proaspata venea de la agentia de presa China Noua si fusese publicata cu citeva minute inaintea accesarii serviciului Google.

Din oficiu, Google News cauta articole in limba engleza, dar serviciul poate fi setat sa caute informatii si in alte limbi. Din pacate, printre optiuni nu se afla si limba romana.

Site-urile informative au nevoie de simplitate

De multe ori, cind un eveniment de mare importanta este in desfasurare, foarte multi utilizatori se grabesc sa acceseze aceleasi site-uri, bine cunoscute pentru promptitudinea cu care publica informatii. Acest asalt duce deseori la o blocare a serverelor care gazduiesc site-urile.

Din cauza ca foarte multi oameni doresc sa intre in acelasi timp pe un site, serverul incepe sa refuze cererile calculatoarelor utilizatorilor.

Solutia cea mai buna o constituie realizarea unei versiuni alternative a site-ului, care sa contina numai textele articolelor publicate. Paginile care contin numai text sint afisate in programul de navigare mult mai repede decit cele incarcate cu imagini, reclame, sunete etc.

Nu este obligatoriu ca aceasta versiune sa fie disponibila tot timpul pe site, ea putind fi pusa online in momentul declansarii evenimentului. Chiar daca aceste versiuni simple nu exista pe toate site-urile, puteti ajuta la incarcarea rapida a paginilor anulind afisarea imaginilor si a altor elemente grafice. Toate programele de navigare pe Web actuale au aceasta optiune in meniurile lor.

Surse alternative

Dupa ce v-ati saturat de informatia bruta, puteti accesa site-urile care ofera informatie alternativa sau de fundal. Aici, munca utilizatorului obisnuit se confunda adeseori cu cea a jurnalistului care este obligat sa ofere publicului informatiile de context pentru evenimentul aflat in desfasurare. Site-uri precum alternet.org, disinfo.com, theinternetmine.

com sint surse de informare alternative, diferite de cele cu care cititorii sint obisnuiti.

De obicei, informatiile de aici sint organizate tematic. O simpla cautare cu un cuvint-cheie precum "terrorism" va poate dezvalui alte site-uri de pe care puteti intelege motivatiile celor care iau ostatici, denumirile si modul de organizare ale diverselor grupari teroriste, cifre privind cazurile de rapiri de persoane.

Trebuie sa fiti insa circumspecti in ceea ce priveste aceste surse, deoarece site-urile sint realizate, in cea mai mare parte, de persoane sau organizatii independente, care nu au legatura cu institutiile de presa.

Blog-urile si forumurile ies la suprafata

Evenimentele fierbinti sint o ocazie pentru utilizatorii de Internet frecventi sau pentru cititorii ocazionali de a discuta si de a analiza informatiile primite din presa sau zvonurile ajunse la urechi prin mijloace neconventionale. S-a dovedit de mai multe ori ca blog-urile pot salva site-urile de stiri mari de asaltul vizitatorilor.

Majoritatea autorilor de bloguri preiau stiri de pe aceste site-uri si le redau in jurnalele lor personale. Cititorii pot comenta informatiile, aducind, la rindul lor, detalii necunoscute, din surse online mai putin folosite. Forumurile indeplinesc si ele, de cele mai multe ori, functia de retransmitere a informatiilor de presa.

Cele mai active forumuri de discutii romanesti sint cele gazduite de www.evz.ro si www.anchete.ro.

Un grup de discutii foarte activ in aceasta perioada este Freeex, gazduit de groups.yahoo.com. Mesajele grupului pot fi accesate chiar si de catre cei care nu sint membri, iar textele pot fi primite cu ajutorul unui program de tip RSS (mesajele utilizatorilor sint captate imediat dupa publicare si pot fi citite intr-un mod asemanator celui folosit de conturile de e-mail).