Nu va speriati de afisele care au impanzit Capitala si care prezinta un barbat cu o caciulita in varful capului, ochi patrunzatori si sobri, de parca te-ar chema la o intrunire a unei organizatii secrete. Este «doar» una dintre legendele muzicii de jazz, un cantaret de marca, pe care il puteti descoperi cu putina bunavointa.

Ocazia s-a ivit deja, pentru ca s-au pus deja in vanzare bilete la concertul acestuia din 8 aprilie, ce va avea loc la Sala Palatului, de la ora 19.00.

Pianist, compozitor, maestru al sintetizatorului (primul «sintetizator», un acordeon, l-a avut cand era de-o schioapa), Josef Zawinul are o carte de vizita ce se intinde pe o perioada de peste 20 de ani.

Stilul inovator de a folosi sintetizatorul nu a cazut niciodata intr-un funk facil sau intr-un amuzant element de noutate.

Nascut in Austria, dar mutat in USA inca din 1959, artistul si-a incercat puterile in mai multe formatii ale anilor ‘60, pana cand, impreuna cu Wayne Shorter, a creat Weather Report ("Buletinul Meteo", practic), in 1971. Compatibilitatea artistica dintre cei doi a dus la o intelegere muzicala remarcabila, dar, ca orice lucru frumos, nu a durat la nesfarsit.

Pana la momentul dizolvarii, in 1986, Joe si Wayne au fost nucleul formatiei, "imbracat" de un percutionist, un tobosar si un basist despre care s-a spus ca sunt mai mult decat priceputi. Jazz si rock ar fi o descriere prea saraca a muzicii pe care au produs-o in acesti ani, pentru ca a fost mai mult decat atat.

Influentele unor culturi variate au putut fi identificate in muzica propusa de "Buletinul Meteo". In plus, talentul sau a facut sa fie remarcat din tinerete de artisti precum Duke Ellington si Dinah Washington. Si presa l-a remarcat si iubit pe Joe Zawinul, dovada stand numeroasele interviuri pe care artistul le-a acordat ziaristilor de-a lungul timpului.

Si chiar si o biografie, scrisa de Brian Glasser si intitulata "In A Silent Way: A Portrait of Joe Zawinul".

Abilitatile lui Joe Zawinul nu se reduc insa doar la domeniul muzical, ci acopera si zone despre care unii ar spune ca nu sunt exact compatibile au acesta.

In cazul acesta, insa, se accepta, intrucat ideea a fost clara: existenta unui spatiu generos in care sa se tina spectacole cat de des, ale patronului, dar nu numai. A anul trecut, «jazzman»-ul si-a deschis un bar la Milan, numit Blue Note.

Discografie

- «To You With Love» (1958)

- «The Rise and Fall of the Third Stream» (1965)

- "Money In The Pocket" (1966)

- "Zawinul" (1970)

- "Dialects" (1986)

- "The Immigrants" (1988)

- "Black Water" (1989)

- "The Beginning" (1990)

- "My People" (1992)

- "Stories of The Danube" (1995)

- "Faces&Places" (2002)