Omul de afaceri sirian Omar Hayssam a fost retinut de catre procurorii Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, a declarat ieri seara purtatorul de cuvant al Presedintiei, Adriana Saftoiu.

"Mentionam ca alte actiuni, conexe, se deruleaza la Bucuresti si Bagdad. Orice alte informatii suplimentare, in acest moment, pericliteaza actiunea de recuperare a jurnalistilor rapiti.

Grupul operativ actioneaza in continuare pentru salvarea celor trei ziaristi romani", a mai spus Saftoiu.

Cu putin timp inainte de anuntul Adrianei Saftoiu, surse judiciare au informat ca Omar Hayssam a fost ridicat de politisti in Bucuresti, in jurul orei 19.00, facandu-se totodata descinderi in sediile firmelor acestuia din Soseaua Stefan cel Mare si bulevardul Poligrafiei, din dispozitiile procurorilor Directiei de Investigare a Crimei Organizate si Terorism din Parchetul Inaltei Curti.

Omar Hayssam si unul dintre fratii sai sunt cercetati pentru infractiuni economice care aduc atingere sigurantei nationale.

Amintim ca Hayssam, membru PSD, sponsor al acestui partid si un obisnuit al deplasarilor in strainatate cu fostul presedinte, Ion Iliescu, a sustinut, saptamana trecuta, ca a primit o cerere de rascumparare a ziaristilor romani rapiti in Irak.

Omar Hayssam este cel care a sponsorizat deplasarea ziaristilor la Bagdad si al carui prieten, Mohamad Munaf, a fost calauza acestora.

Surse judiciare afirma ca in afara acuzatiilor de evaziune fiscala, retinerea lui Omar Hayssam ar avea ca motiv si o infractiune de instigare care priveste cazul celor trei jurnalisti rapiti