Sursele lui Mile Carpenisan, corespondentul Antenei 1 la Bagdad, sustin ca ziaristii romani sunt liberi inca din ziua de luni, 4 aprilie. Ei s-ar afla in Zona Verde, sub protectia fortelor Coalitiei.

Mohamed Munaf, ghidul celor trei jurnalisti, a fost arestat de americani la Bagdad. In mod logic, acesta detine si informatia privind localizarea celor rapiti, asta daca nu au fost gasiti impreuna toti patru.

Surse diplomatice sustin ca jurnalistii ar fi fost scosi din Irak si s-ar afla in Qatar. La Doha, capitala emiratului, este situata baza americana de coordonare a operatiunilor din Irak.

Mile Carpenisan: "Ziaristii romani au fost recuperati pe 4 aprilie"

Mile Carpenisan, corespondentul Antenei 1 la Bagdad, afirma ca ziaristii Prima TV si Romania Libera rapiti in Irak au fost eliberati si se afla sub protectia fortelor coalitiei inca de lunea trecuta.

Mile Carpenisan a transmis inca de saptamana trecuta pe post ca jurnalistii sunt liberi, se afla in Zona Verde sub protectie americana, insa anchetatorii americani si britanici nu ii trimit acasa pana nu isi fac tabloul complet al felului in care au fost ei rapiti.

Intr-un interviu publicat de Jurnalul National in editia a doua a ziarului de marti, Mile a relatat succesiunea informatiilor obtinute de la Bagdad in baza carora a transmis vestea recuperarii celor trei.

PRIMELE INFORMATII. Mile Carpenisan se afla in Bagdad in momentul rapirii lui Marie-Jeanne Ion si a colegilor sai. A plecat in cursul noptii la Comandamentul coalitiei, unde a obtinut si primele informatii despre rapire, asa cum fusesera ele raportate de informatorii din teren.

"Fara sa vreau, am asistat la o discutie in care seful comandamentului il informa pe unul dintre militarii de acolo ca a venit o revendicare legata de rapirea romanilor, din partea lui Al-Sunnar, celebra celula terorista din Bagdad a lui Al Zarqawi.

Se vorbea despre 40 de oameni inarmati, mascati, care ar fi participat, undeva in preajma unui hotel, la rapirea a trei jurnalisti romani si unul american. Ulterior, am aflat ca era vorba de Munaf."

"ELEMENTUL" OMAR. Cel care avea sa schimbe pista anchetatorilor era chiar Omar Hayssam, care anunta ca ar fi fost sunat de rapitori, care cereau 4 milioane de dolari. "Pareau niste amatori. Pentru anchetatori, acesta a fost momentul in care au schimbat tactica, au pus un pic de frana si au asteptat sa se limpezeasca un pic apele.

Pot sa va spun ca nu erau informati de serviciile romanesti in privinta lui Omar si se interesau despre el prin Bagdad."

CIRCOTECA. Succesiunea inregistrare video la Al Jazeera – fotografii Reuters dovedeste o reactie a rapitorilor la comentariile care se faceau pe televiziunile din Romania, spune Mile. "Era ca si cum aici cineva se uita la televizor si le spunea ce sa faca.

In momentul in care analistii discutau pozitia armelor, felul in care sunt imbracati teroristii, carpetele de pe perete, au aparut poze fara carpete pe perete, cu pozitia armelor schimbata, cu hainele schimbate un pic... Era clar ca mersul lucrurilor era influentat din Romania. Era clar ca e circoteca. Aia daca sunt teroristi nu-si schimba bluza ca spune nu stiu cine la televizor."

UNDE E MUNAF? Dupa aparitia pozelor, a aparut o mare intrebare: Unde e Munaf, de ce nu mai apare Munaf? "Nu s-a pus problema ca ar fi mort. Eu cred ca se ocupa americanii de el si ca a fost preluat ca problema americana." LIBERI. "Luni dimineata (pe 4 aprilie), la 7:30, am primit informatia ca sunt liberi. Provenea din sfera militarilor din Zona Verde.

Cu atata nonsalanta mi s-a spus: "Cum nu stiai, las-o naibii ca e stiuta!". Am luat-o ca atare si am inceput sa o verific. Am mers cu metoda "Spune, ca stiu!" si mi s-a zis: "Da, asa e, dar mai las-o un pic, ca avem probleme cu evacuarea lor. N-o da inca, pentru ca au probleme cu planul de evacuare". Evacuarea din Irak. Mi s-a vorbit de un avion care trebuia sa-i duca.

Am sunat atunci la ambasada. De acolo am primit un raspuns ciudat: "Haideti sa lasam lucrurile asa cum sunt deocamdata". Ulterior, mi s-a confirmat ca fusesera eliberati in acea noapte.

Se aflau in Zona Verde, sub paza celor care se ocupa de ancheta, a agentilor secreti. (...) Sunt tinuti acolo pentru a se identifica toate persoanele care au participat la rapirea asta, toate legaturile si, pana

nu se face lumina in caz, nu vor fi trimisi acasa."

MARTURISIREA FRATELUI. "Exista o comunicare oficiala, secreta, nu publica, din partea Ministerului de Interne irakian, care spune ca a fost arestat fratele lui Haytham A’mar. E un lucru stiut ca arabii nu folosesc litera "o". Dar tot ei specifica faptul ca in Romania este numit Hayssam Omar.

In document se arata ca a fost arestat in cazul rapirii jurnalistilor romani si ca a recunoscut ca el si fratele lui au pus la cale aceasta rapire. Fratele lui Munaf, Yusuf, a fost luat si el de anchetatori, dar nu a fost arestat, ci audiat."

CONCLUZIE. "E o mizerie. O poveste atat de murdara, incat imi este rusine ca a trebuit sa relatez despre ea si sa ma agit pentru a afla informatii. Am facut-o ca un jurnalist, un jurnalist cu experienta. Dar este atat de mizerabila si miroase atat de urat, incat nu imi vine sa cred ca tara noastra este bagata intr-o poveste de genul asta.

Daca pe spatele unor jurnalisti romani se regleaza niste conturi intre gastile de afaceri arabe si aceste conturi se regleaza pe teritoriul Irakului si implica autoritatile romane intr-un scandal de genul asta, este o chestiune odioasa, care nu va da bine.

O data ca aceia care acum ancheteaza toata povestea asta, si cu siguranta vor afla adevarul-adevarat, vor intreba: "Bine, dar Romania nu stia de problemele astea din lumea de afaceri araba de la voi, nu le puteati rezolva voi, nu puteati preveni o asemenea situatie?". Este o poveste care miroase urat, de care autoritatile se rusineaza si poate la un moment dat o sa vedem varianta romantata.

O s-o primim pe tava. Si, dupa atata tacere, nu vom avea decat sa-i credem. Si mi-ar parea rau sa aflu ca vreunul dintre ei e implicat in toata aceasta afacere."

MUNAF, IN MAINILE AMERICANILOR

Potrivit unor surse de incredere, Mohamad Munaf (foto), a fost arestat de fortele americane. Munaf este cel care a sponsorizat deplasarea jurnalistilor romani la Bagdad, fiind cel care a si facilitat intalnirile acestora si le-a fost translator. Cu tripla cetatenie romana, irakiana si americana, Munaf este prieten si partener de afaceri cu sirianul Omar Hayssam.

El a aparut alaturi de cei trei jurnalisti in imaginile video difuzate de Al-Jazeera, dupa care informatiile referitoare la acesta au inceput sa curga: este cercetat de procurori pentru evaziune fiscala si alte infractiuni economice si a fost monitorizat de SRI dupa inceperea razboiului din Ira. Unele dintre datele obtinute privind infractiuni economice au fost inaintate anchetatorilor.

In fotografiile difuzate de agentia Reuters, in care cei trei jurnalisti romani sint prezentati in picioare, in fata unui perete alb, Mohamad Munaf nu a mai aparut. Disparitia lui "din cadru" a fost intens comentata, una din idei fiind ca s-a dorit transmiterea mesajului ca nu Munaf este pionul principal, fiind considerat de-al lor, ci jurnalistii rapiti.

NEGOCIATORUL, ARESTAT

O alta informatie credibila venita din surse diplomatice vine sa incurce si mai mult itele in epopeea ziaristilor rapiti in Irak. Astfel, de la Bucuresti ar fi fost trimis pentru negocieri cu rapitorii chiar unul dintre fratii lui Omar Hayssam.

Plecarea la Bagdad a fost facuta la initiativa autoritatilor romanesti, in acest sens fiind solicitat sprijinul Ambasadei Irakului la Bucuresti pentru urgentarea obtinerii vizei. Surpriza insa: la Bagdad, negociatorul de la Bucuresti a fost arestat, ceea ce s-a intamplat si cu fratele ramas in Romania.

Ce noima a avut atunci trimiterea unui sol de la Bucuresti? Un raspuns ar fi crearea in pripa a unei asa-zise "retele teroriste" pe osatura familiei Omar.

Potrivit unor surse diplomatice, in ziua arestarii lui Omar Hayssam la Bucuresti, la Bagdad era arestat si un frate de-al sau, impreuna cu mai multi membri ai retelei care i-a rapit pe ziaristi. Fratele lui Hayssam, arestat atunci, nu este acelasi despre care sursele noastre spun ca a mers sa negocieze si a fost arestat.

Sustinere si reticenta la nivelul unor oficiali

Tacere la Cotroceni si in cazul afirmatiilor lui Mile Carpenisan potrivit carora ziaristii romani rapiti in Irak au fost eliberati. Administratia Prezidentiala, prin purtatorul de cuvant Adriana Saftoiu, a refuzat ieri sa comenteze afirmatiile reporterului.

Au facut comentarii pe aceasta tema senatorul PNL Radu Stroe, presedintele Comisiei SRI, senatorul independent Mihai Lupoi, care cunoaste foarte bine realitatile din Irak.

"Eu cred mai mult in celula de criza de la Cotroceni decat in Mile Carpenisan. Nu am nimic cu el, e un baiat foarte simpatic. Dati-mi voie sa am mai multa incredere in declaratiile purtatorului de cuvant al Presedintiei, Adriana Saftoiu. Nu pot sa comentez asa ceva, pentru ca nu am astfel de informatii.

Nu detin decat datele pe care le-a transmis purtatorul de cuvant al Palatului Cotroceni si mai mult de atat nu as transmite opiniei publice", ne-a declarat seful Comisiei SRI, liberalul Radu Stroe.

Senatorul independent Mihai Lupoi il crede insa pe Mile Carpenisan "suta la suta". "Autoritatile romane nu mai au acum ce sa faca, decat sa astepte sa li se dea drumul ziaristilor. Sunt pe maini bune. Nu cred ca autoritatile romane au fost incompetente, ci au fost doar prea mici.

Sau, mai degraba, au fost incompetente pana acum, de acum au o responsabilitate foarte mare fata de aliati", ne-a declarat Mihai Lupoi (foto dreapta).

Jurnalul National a solicitat o reactie oficiala si din partea Executivului. Purtatorul de cuvant al Guvernului, Oana Marinescu, ne-a rugat insa sa ne adresam celulei de criza constituita la Cotroceni, singura abilitata sa furnizeze informatii in cazul celor trei ziaristi romani rapiti in Irak.