Comisarul european pentru Extindere, Olli Rehn, a spus ca votul Parlamentului European cu privire la Tratatul de aderare nu inseamna ca pregatirea este incheiata. Discursul Comisarului european pentru Extindere, Olli Rehn, in fata Parlamentului European, Strasbourg, 12 aprilie:

Presedintele Barroso si eu am subliniat in mod repetat : incheierea negocierilor si semnarea Tratatului de Aderare implica faptul ca s-a ajuns la un acord cu privire la termenii si conditiile aderarii Romaniei si Bulgariei; nu implica faptul ca pregatirea pentru a fi membru al UE este incheiata.

In urmatoarele 21 de luni ramase, Bulgaria si Romania trebuie sa faca reforme-cheie si sa indeplineasca angajamentele asumate in timpul negocierilor. Cronometrul a fost pornit. Fiecare zi, fiecare saptamana, fiecare luna conteaza.

Ambele tari vor fi supuse unei monitorizari stricte de catre Comisie, de catre statele membre si de catre Parlamentul European. Vor ramane astfel pana in noaptea aderarii.

Doresc sa va reasigur ca, in cazul in care Comisia considera, pe baza monitorizarii, ca fie Bulgaria, fie Romania este in mod evident nepregatita pentru a fi membra UE, nu vom ezita sa recomandam utilizarea instrumentelor de remediere, inclusiv a clauzei care permite amanarea cu un an a aderarii, pana in 2008.

EurActiv.ro

Romania in pragul unui vot decisiv

articol BBC

In ajunul votului din Parlamentul European, Comisarul European pentru extindere, Olli Rehn a exprimat un optimism precaut privind pregatirile Romaniei pentru aderare. El a promis in acelasi timp Parlamentului European ca nu va ezita sa ceara amanarea cu un an a aderarii Romaniei sau Bulgariei daca va fi nevoie.

Dupa cinci ani de negocieri, Romania si Bulgaria sunt in pragul unui vot decisiv, care va deschide semnarea tratatului de aderare la 25 aprilie.

Desi ingrijorarile privind Romania persista, comisarul pentru extindere Olli Rehn i-a asigurat pe parlamentarii europeni ca noul guvern de la Bucuresti ia reformele in serios, tinandu-si pana acum la timp toate promsiunile privind reformele in justitie, lupta impotriva coruptiei si planurile de resructurare a siderurgiei.

"Sunt absout convins ca noul guvern a inteles importanta si amploarea monitorizarii si urgenta de a obtine rezultate concrete in prima jumatate a acestui an", a spus domnul Rehn, "in opinia mea, avem toate motivele sa nutrim un optimism precaut privind pregatirile Romaniei."

"Juriul n-a decis inca", a insistat comisarul.

Primul verdict va veni la sfarsitul anului, odata cu raportul de monitorizare al comisiei europene, iar Olli Rehn a promis Parlamentului European ca va fi un judecator corect, dar sever.

"Vreau sa va asigur ca daca vom constata ca fie Romania, fie Bulgaria nu sunt in mod evident pregatite petnru aderare, nu voi ezita sa recomand toate intrumentele la dispozitia noastra, inclusiv amanarea aderarii cu un an", a avertizat Olli Rehn.

Dar de acum inainte, alaturi de Comisia Europeana si de cele 25 de tari membre, din comisia de judecata va face parte si Parlamentul European, care va fi consultat inaintea oricarei decizii de amanare.

Este pentru prima data cand Parlamentul European primeste un asemenea rol in procesul de extindere - si, desi el nu are temei juridic, pare sa-i satisfaca pe multi euro-deputati nehotarati.

Nu si pe crestin democratul bavarez Markus Ferber, care a anuntat ca va vota impotriva aderarii Romaniei.

"Nu vad nici o imbunatatire in Romania si nu vad cum s-ar putea schimba lucrurile pana la sfarsitul anului 2006", a spus Markus Ferber.

In schimb, ecologistii europeni, critici fata de fostul guvern de la Bucuresti, sunt acum decisi sa sustina actuala echipa. Deputatul Joost Lagendik este inca ingrijorat de speculatiile privind posible alegeri anticipate in Romania.

"Inteleg ca guvernul doreste o majoritate mai stabila si sa nu depinda de Partidul Umanist, dar as sugera totusi ca ar fi mai bine sa-si investeasca toate energiile in pregatirile pentru aderare" a declarat euro-deputatul ecologist.

Pronosticul lui Joost Lajengijk pentru votul de miercuri, impartasit de multi - o majoritate solida, dar mai putine voturi in favoarea Romaniei, decat pentru Bulgaria.

BBC