Mile Carpenisan, cel care a intrat de la Bagdad in direct pentru a da stirea ca ziaristii au fost recuperati de americani, nu crede in varianta intoxicarii. "Ma bucur ca presedintele a vorbit in sfarsit. Insa daca sunt intoxicari si Traian Basescu stie ca sunt intoxicari, atunci sa ne spuna si noua, pentru ca nu am inventat aceste informatii.

Nu doar eu am dat ca sunt recuperati, ci si Pro TV, si Realitatea, si alti jurnalisti", afirma ziaristul. Mile spune ca toate informatiile pe care le-a dat au provenit de la Bagdad. "Nu consider ca am fost intoxicat. Nu vad de ce ar fi facut vreuna dintre sursele mele asta. Nu aveau nici interesul, nici nevoia.

Daca era vorba de vreun baiat din SRI, puteam sa am dubii, sa suspectez ca am fost dus pe piste false. Dar informatiile mele nu de la romani veneau. Nu am intalnit nici un baiat cu ochi albastri de la noi. In plus, trebuie spus ca eu am asteptat doua zile inainte de a da pe post informatia, asta dupa ce ea a fost verificata si in tara si sursele de aici au spus acelasi lucru.

De luni, se tot suna la autoritati. Nimeni nu a iesit sa nege oficial si sa ne explice cine ne intoxica. Mi-e greu sa cred ca exista un comitet de intoxicare sa actioneze in paralel la Bucuresti si Bagdad", ne-a declarat ieri Mile Carpenisan.

Senatorii se vor adresa Parlamentului irakian

Dupa o amanare de cateva zile, motivata de intorsatura pe care o luasera lucrurile in cazul celor trei ziaristi romani rapiti in Irak, ieri senatorii din Biroul Permanent au decis: nu vor mai astepta si azi va fi adoptata in plen declaratia-apel adresata noului for legislativ irakian de a contribui "prin actiuni concrete, conforme atributiilor si autoritatii de care se bucura", la eliberarea

si readucerea in tara a celor trei jurnalisti. "Este vorba de o cerere colegiala a Parlamentului Romaniei adresata forului legislativ irakian de a face toate diligentele necesare pentru a obtine eliberarea jurnalistilor romani", a explicat acest demers chestorul Senatului, liberalul Nicolae Vlad Popa. "E destul de tarzie data la care a reactionat Senatul, dar nu suntem noi in culpa.

Acum doua saptamani s-a facut propunerea de catre presedintele Senatului, iar maine (azi) se va discuta", a spus Popa. El a aratat ca, la nivelul Senatului, se spera ca acest apel, sustinut prin vot de senatori, sa determine o reactie pozitiva a Legislativului irakian.

FARA CONSULTARI. Pe de alta parte, chestorul Popa a declarat ca, in adoptarea acestei decizii, conducerea Senatului nu s-a consultat nici cu Presedintia si nici cu reprezentantii Camerei Deputatilor. "E o chestiune a Senatului, un demers politic al Parlamentului, nu necesita o aprobare de la alta institutie, fie ea si Presedintia.

Pe de alta parte, nu am avut discutii cu conducerea Camerei cata vreme nu puteam discuta totul intr-o sedinta comuna", a explicat Popa individualismul senatorilor. (Aniela Nine)