Hotararea nr. 269 din 31 martie 2005 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 83/1999 privind restituirea unor bunuri imobile care au apartinut comunitatilor cetatenilor apartinand minoritatilor nationale din Romania.

Sunt considerate abuzive acele preluari de imobile care au apartinut comunitatilor cetatenilor apartinand minoritatilor nationale din Romania, produse in temeiul sau ca efect al unor acte normative ori administrative emise in perioada de referinta, daca nu s-au acordat despagubiri juste si echitabile in raport cu momentul preluarii.

In cazul in care s-au platit despagubiri, dar acestea sunt considerate neindestulatoare, restituirea in natura sau, dupa caz, acordarea celorlalte masuri reparatorii prevazute de Legea nr. 10/2001 este conditionata de restituirea despagubirilor primite sau de deducerea valorii acestora, dupa caz, in conditiile stabilite de aceeasi lege.

Sunt considerate abuzive si preluarile fara titlu valabil ale imobilelor care au apartinut comunitatilor cetatenilor apartinand minoritatilor nationale din Romania in perioada de referinta sau fara respectarea dispozitiilor legale in vigoare la data preluarii, precum si cele preluate fara temei legal, prin acte de dispozitie ale organelor locale ale puterii sau administratiei de stat.

Pot face obiectul retrocedarii numai acele constructii care existau fizic la data intrarii in vigoare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 83/1999.

Prin urmare, constructiile solicitate trebuie sa fie cele preluate de catre stat in perioada de referinta, incidenta beneficiului legii apreciindu-se in functie de data nasterii dreptului la masuri reparatorii, respectiv data intrarii in vigoare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 83/1999.