Prima motiune simpla depusa de opozitie in aceasta legislatura a Senatului a fost respinsa. Intitulata „Agricultura in pragul demararii declinului", motiunea PSD nu a intrunit decit 38 de voturi, insuficiente pentru demiterea ministrului Gheorghe Flutur.

Senatorii PSD s-au trezit ca, in loc sa primeasca justificari pentru actualele politici ale guvernului privind Agricultura, ministrul Gheorghe Flutur le-a aruncat in fata un pomelnic de acuze cu privire la modul in care au gestionat domeniul cit au fost la putere.

Totusi, ministrul Agriculturii a explicat opozitiei ca numai prin acordarea subventiilor pentru producatorii agricoli, prin intermediul cuponului valoric, banii vor intra integral in agricultura. El a aratat ca metoda utilizata de PSD prin acordarea directa de bani a fost deficienta pentru ca „700 de miliarde de lei dati ca subvenitii au luat destinatii nonagricole".

„Principiul nostru: mai multe sanse si mai putine pomeni", le-a motivat Flutur senatorilor PSD, reprosindu-le fostilor ministri ai Agriculturii - Ilie Sirbu si Petre Daea - ca au utilizat o strategie „tipic ceapista", bazata pe „reflexe ale economiei planificate".

Clientela politica a PSD, responsabila de dezastru

Totodata, a aratat Flutur, fostii guvernanti se fac vinovati ca au lasat agricultura la mina „clientelei politice". El a exemplificat prin subventiile de sute de miliarde de lei acordate firmelor unor fosti si actuali parlamentari PSD: Culita Tarita, Doru Ioan Taracila, Teodor Nitulescu.

„Oamenii politici din PSD au actiuni si interese la societati care concesioneaza 30% dintre suprafetele de teren ale Agentiei Domeniilor Statului", a spus Flutur.

Acesta a acuzat fosta putere ca s-a folosit de resursele directiilor agricole judetene in campania electorala, iar multi dintre sefii acestor directii au ajuns pe listele de candidati PSD, unii ajungind parlamentari: Liviu Timar (Mures), Doina Silistru (Vaslui), Ilarie Ivan (Cluj).

Din ris in plins

Starea in care se afla taranii din Romania nu a reusit sa faca vreun demnitar sa plinga. Dar setul de acuzatii pe care ministrul Flutur l-a aruncat in obrazul senatorilor PSD a adus-o pe Doina Silistru sa verse lacrimi. Ea s-a simtit jignita ca a fost trecuta in categoria „pestilor mari" care au ruinat agricultura romaneasca.

Starea sa emotionala a ajuns la apogeu in momentul in care, luind cuvintul pentru a se apara de acuzatii, accentul ei pur moldovenesc de parlamentar de Vaslui i-a facut atit pe senatorii puterii, cit si pe cei ai opozitiei sa se prapadeasca de ris.

(Florin Ciornei, Raul Balogh)