Le Figaro: "Parlamentul European a dat dovada ieri de o schizofrenie perfecta, votand cu o majoritate zdrobitoare pentru aderarea Bulgariei si Romaniei si enumerand, in acelasi timp, toate argumentele care pledeaza in sens contrar (...). Deputatii francezi si germani au estimat ca nu sunt bine asigurate conditiile financiare ale aderarii.

Lipsesc in special 7,9 miliarde de euro din bugetul comunitar pentru finantarea activitatii agricultorilor romani si bulgari (...), aceasta lipsa trebuind sa fie compensata prin economii in domeniul agriculturii, ceea ce ar trebui, teoretic, sa puna pe jar Parisul. "Nu trebuie sa trecem la extindere cu ochii inchisi"", a argumentat eurodeputatul Alain Lamassoure.

Deutsche Welle: "Aderarea va asigura un loc in prosperul club european pentru doua tari al caror PIB pe locuitor este cu 40 la suta sub media europeana, desi economiile lor cresc rapid (...).

Coruptia extrem de raspandita este o preocupare pentru ambele tari, dar in special pentru Romania, iar unii membri ecologisti ai Parlamentului European si-au exprimat indoiala ca reformele vor putea fi realizate la timp.

Parlamentarul ecologist Daniel Cohn-Bendit a invocat chiar raportul Parlamentului European asupra Romaniei, in care se spune: "In pofida eforturilor recente, coruptia la nivel inalt continua sa submineze viata economica si socio-politica a tarii"".

"Daca analizam aspecte cum ar fi libertatea presei si coruptia si luam in serios ceea ce citim in presa si in rapoarte, nimeni nu poate spune ca Romania, in starea sa actuala, este pregatita pentru aderare", a spus Cohn-Bendit, citat de "Deutsche Welle".

Criticile si rezervele sefului grupului parlamentar ecologist, Daniel Cohn-Bendit, sunt citate si de "La libre Belgique" si de "EU Observer".

Europa libera: Comisarul european pentru Extindere, Olli Rehn, a declarat ca "Bulgaria si Romania au beneficiat de prezumtia de nevinovatie". "Juriul inca delibereaza", a mai spus Rehn.

Potrivit postului de radio "Europa libera", "Uniunea Europeana considera Romania drept cea mai putin pregatita dintre cele doua state", opinie preluata de majoritatea agentiilor de presa si a publicatiilor care au abordat subiectul votului de ieri din Parlamentul European.

EU Observer: "Daca Romania si Bulgaria vor fi in mod evident nepregatite pentru aderarea la UE, nu voi ezita sa utilizez clauza de salvgardare", a declarat comisarul pentru Extindere, Olli Rehn. Majoritatea comentariilor amintesc de clauza de salvgardare inclusa in Tratatul de aderare a Romaniei si Bulgariei.

Le Monde: Cotidianul francez consacra un comentariu implicatiilor si mizei aderarii Romaniei si Bulgariei la UE din punct de vedere politic, geostrategic si economic.

Financial Times: Analizeaza aderarea Romaniei si Bulgariei din perspectiva statelor din Balcani, care vor fi incurajate in demersurile lor de apropiere de UE.

Die Zeit: "Aderare cu dureri de cap", isi intituleaza cotidianul Die Zeit articolul dedicat votului de miercuri al Parlamentului European in favoarea aderarii Romaniei si Bulgariei la UE. "Ganditi-va ce anume s-a cerut Parlamentului?", este citat social-democratul german Klaus M’nsch, unul dintre predecesorii actualului presedinte al PE, Josep Borell.

"Pana la urma am votat acorduri de aderare, ale caror negocieri nici nu au fost finalizate cum trebuie. Importante criterii de aderare au ramas neindeplinite. S-a votat o aderare in carje. Nimeni din cadrul UE nu vrea sa interzica accesul Romaniei in acest club, cu totii recunoastem eforturile depuse si actiunile intreprinse de aceasta tara. Dar acceptul vine totusi prea devreme.

Astfel, lipsa de maturitate nu-i poate fi atestata doar Romaniei, ci in aceeasi masura unei Uniuni Europene inconsecvente".

Sueddeutsche Zeitung: "A sosit timpul pregatirilor festive la Luxemburg. In circa doua saptamani, ministrii de externe ai UE vor parafa acolo aderarea la UE a Romaniei si a Bulgariei in anul 2007. Semnalul dat miercuri (de catre Parlamentul European) celor doi candidati este unul mult prea prietenos, opineaza marele cotidian german.

In plus, el a venit prea devreme, europarlamentarii ratand sansa de a da glas retinerilor lor.