In noiembrie 2003, autoritatile statului au gasit 100 de copii care pazeau porcii "stapanilor" lor, dupa ce au fost vanduti de parinti pe sume cuprinse intre 400.000 si 600.000 de lei pe luna. Pe 400.000 de lei a fost vandut si Gheorghita, un copil din comuna ieseana Capelnita.

El a ajuns la spital cu un traumatism craniocerebral si arsuri pe tot trupul, in urma unei cazaturi de pe un stalp de telegraf. La o zi dupa internare, "stapanul" copilului a cerut externarea sa pe motiv ca avea nevoie sa-l puna la munca.

Dupa un an si jumatate de la descoperirea cazului acestui copil, Centrul Parteneriat pentru Egalitate (CPE), impreuna cu Biroul International al Muncii initiaza un program de preventie, axat pe integrarea pe piata muncii a copiilor din comunitatile sarace. In proiect vor fi implicati si copii din centre de plasament si scoli normale, vulnerabili la exploatarea sexuala sau prin munca.

"Conform Institutului National de Statistica, intre 40.000 si 70.000 de copii cu varste intre 5 si 7 ani sunt exploatati prin munca. Acest lucru le afecteaza sanatatea, dezvoltarea emotionala, cei mai multi dintre ei au performante scolare scazute si ajung sa abandoneze scoala", a spus Alina Chiriac, manager de program CPE.

Proiectul "Dezvoltarea capacitatilor profesionistilor care ofera educatie si consiliere pentru cariera in vederea reducerii vulnerabilitatii la trafic al copiilor si tinerilor din comunitatile marginalizate" se adreseaza institutiilor guvernamentale si organizatiilor societatii civile si se va desfasura in perioada aprilie 2005 - martie 2006, in Botosani, Bucuresti, Giurgiu si Iasi.

In prima faza, CPE va forma specialisti psihologi, asistenti sociali, consilieri scolari si de dezvoltare a carierei, care vor lucra cu copiii pe baza unui program pregatit in etapele urmatoare.