Fostul capitan argentinian Adolfo Scilingo a fost condamnat in Spania, la 640 de ani de inchisoare pentru crime contra umanitatii savarsite in perioada regimului dictatorial din Argentina(1976-83).

Scilingo, 58 de ani, a devenit astfel primul membru al fostului regim militar argentinian condamnat vreodata in persoana in strainatate. El a ascultat, fara sa rectioneze, verdictul pronuntat ieri in Sala Audientei Nationale din Madrid, in prezenta altor o suta de persoane. «Asasinule, acum poti sa mori », s-a auzit o voce din sala imediat dupa citirea verdictului.

Avocatii partilor civile si-au exprimat « marea lor satisfactie » fata de mersul acestui proces si fata de sentinta pronuntata pe care au calificat-o drept una «istorica », dar si-au manifestat regretul ca Scilingo nu a fost declarat vinovat de genocid.

Fostul militar argentinian a fost declarat vinovat de crime contra umanitatii si condamnat pentru comiterea a 30 de asasinate, pentru fiecare dintre acestea primind cate 21 de ani de inchisoare, plus alti cinci ani de carcera sulimentara pentru detentie arbitrara si inca cinci ani pentru tortura.

Totusi, durata maxima a detentiei sale nu va depasi 30 de ani, in conformitate cu codul penal in vigoare din 1973. Scilingo a ispasit deja patru ani, a precizat presedintele tribunalului spaniol, judecatorul Fernando Garcia Nicolas. Fostul capitan a fost acuzat de comiterea a 30 de asasinate, 93 de cazuri de lovire si ranire, 255 de acte de terorism si 283 de torturi.

Parchetul solicitase initial in cazul sau o pedeapa de 9138 de ani de inchisoare pentru genocid si terorism.