Papa Benedict al XVI-lea, care a inceput pontificatul recunoscandu-se "nepotrivit" pentru responsabilitatea incredintata, este contestat din numeroase ratiuni.

In primul rand, fostul cardinal Joseph Ratzinger este cel mai varstnic sef al Bisericii Catolice din ultimul secol. In al doilea rand, este legat direct de trecutul nazist al Germaniei, activand in tinerete in brigazile Hitlerjugend (tineretul hitlerist). De altfel, tabloidul britanic "The Sun" si-a deschis editia de ieri cu titlul "De la tineretul hitlerist la Papa Ratzi".

Vederile dogmatice ale Papei Benedict al XVI-lea starnesc admiratia conservatorilor, majoritari la Vatican, si furia catolicilor reformatori si a adeptilor altor religii.

Impotriva homosexualilor

El a evoluat spre conservatorism putin dupa venirea la Vatican, ca o reactie la miscarea liberala din Europa din 1968. In 1986, a fost principalul autor al textelor Sfantului Scaun de condamnare oficiala a homosexualitatii si a casatoriilor homosexuale, iar in 2004 a atacat "feminismul radical" din lume.

Sub conducerea sa, Congregatia pentru doctrina credintei a facut public in 2000 un document intitulat "Dominus Jesus", care afirma suprematia Bisericii Catolice a Romei asupra protestantilor, calificati drept "aberanti".

In contextul scandalului preotilor pedofili din America, fostul cardinal se arata intr-o slujba din saptamana Pastilor, anul acesta, revoltat de "murdaria" din interiorul Bisericii, "chiar in randul acelora care ar trebui sa se dedice intru totul Domnului".

Influent, dar cu limite

Decan al conclavului cardinalilor, Ratzinger a fost unul dintre cei mai influenti oameni de la Vatican sub Papa Ioan Paul al II-lea, caruia i-a fost principalul consilier timp de 20 de ani.

Cu toate acestea, aproape trei sferturi dintre catolicii din Statele Unite au declarat ca mai degraba isi urmeaza propria constiinta in ceea ce priveste "problemele dificile de moralitate" decat sa se ghideze dupa povetele Papei, potrivit unui sondaj CNN/USA Today/Gallup, realizat dupa rezultatul alegerilor din Capela Sixtina.

Fum si clopote

Colegiul cardinalilor a avut nevoie de numai doua zile pentru a-l alege pe succesorul lui Ioan Paul al II-lea. Coloana de fum alb ce s-a ridicat deasupra Capelei Sixtine a dat primul semnal ca un nou Suveran a fost ales. Marti, in jurul orei locale 17.50, coloana de fum a fost primita cu aplauze.

In urmatoarele zece minute, tensiunea a crescut in asteptarea sunetului de clopote ce urma sa confirme rezultatul pozitiv al votului, dupa alte doua incercari esuate, luni seara si marti dimineata.

Dupa confuzia iscata in momentul alegerii sale, cand nuanta fumului a fost dificil de observat, Papa Ioan Paul al II-lea a decretat ca pe viitor noul Papa sa fie anuntat si cu batai de clopote.

Fiul lui Iosif si al Mariei

Astfel isi intituleaza ziarul "Bild" portretul noului Papa, Joseph Ratzinger, care a implinit in weekendul trecut 78 de ani. Tatal sau, Joseph, era jandarm, mama, Maria, casnica, prepara sapun in casa.

Nasterea sa la Marktl am Inn, un sat de munte din Bavaria, in sambata dinaintea Pastilor, a fost insotita de semne ceresti, scrie reporterul. La patru ore dupa nasterea sa, in dimineata Pastilor, a inceput o ninsoare cu viscol, asa ca a fost botezat in ceea ce numim acum "zapada mieilor".

La 5 ani s-a decis sa devina cardinal, fascinat de imaginea cardinalului Faulhaber. Pana atunci visa sa imbratiseze meseria de zidar. Joseph Aloysius Ratzinger a fost biciclist, a luptat in artileria antiaeriana, a fost prizonier de razboi, apoi profesor la Universitatea din Tuebingen. Este autor a 40 de carti. A fost distins cu ordinul Legiunii de onoare.

A ajuns la Roma in anii '60, ca asistent al cardinalului Frings, iar in 1977 Papa Paul al VII-lea l-a numit cardinal. La Vatican are o locuinta de 300 de metri patrati si un salariu de 2.000 de euro, aproape cat soferul Mercedesului sau, scrie "Bild"

La Regensburg este detinatorul unei case de tara. In fiecare saptamana, vorbeste la telefon cu fratele sau Georg, care locuieste inca acolo si, la 81 de ani, este aproape orb. De patru ori pe an, viziteaza mormantul parintilor.

Probleme de sanatate

Vaticanul trece cu grija sub tacere problemele de sanatate ale celui de-al 265-lea Suveran Pontif. Neoficial, se stie totusi ca Benedict al XVI-lea a suferit doua spitalizari dupa 1990. Jurnalistul american John Allen aminteste intr-o carte din 2001 ca in 1991 cardinalul Ratzinger a suferit o hemoragie cerebrala, care i-a afectat temporar vederea ochiului stang.

In august 1992, el a suferit un accident in timpul unei vacante in Alpii italieni, alegandu-se cu capul spart. Fratele Papei, preotul Georg Ratzinger, marturisea dupa alegerea de marti seara ca cel mai tare se teme pentru sanatatea sa.

Benedict al XVI-lea a condus prima slujba ca Papa

Papa Benedict al XVI-lea a condus ieri prima slujba in calitate de Suveran Pontif, la o zi dupa ce a fost ales. Optiunea cardinalilor pare sa indice faptul ca Biserica Catolica nu va devia de la cursul conservator.

In timpul slujbei, noul Papa - germanul Joseph Ratzinger - si-a prezentat mai multe obiective ale papalitatii sale, intre care unificarea tuturor crestinilor, preluand astfel demersurile succesorului sau, Papa Ioan Paul al II-lea, care si-a facut o politica din apropierea de alte religii, nu doar de crestinii de alte confesiuni.

Alegerea lui Ratzinger pe Sfantul Scaun este vazuta de observatori drept un semnal ca Vaticanul doreste sa se mentina pe linia conservatoare a lui Ioan Paul al II-lea, insa opteaza pentru o papalitate mai de scurta durata, in comparatie cu cea a Suveranului defunct, care i-a pastorit pe cei un miliard de catolici timp de 26 de ani. Noul Papa a implinit sambata 78 de ani.

Slujba traditionala de miercuri a avut loc in Capela Sixtina, unde, cu mai putin de 24 de ore inainte, 115 cardinali din 52 de tari l-au ales pe Ratzinger, care a devenit astfel al 265-lea Papa. Fostul cardinal a anuntat ca prima vizita pe care o va face in strainatate va fi in tara sa natala, Germania.

Ceremonia de inaugurare va avea loc duminica, a anuntat Vaticanul.