Analistii politici se arata surprinsi de victoria lui Geoana asupra lui Iliescu, dar sint sceptici cu privire la posibilitatea reformarii reale a PSD.

In timp ce Emil Hurezeanu l-a comparat pe Geoana, pentru HotNews, cu "lupii tineri" din esaloanele 2 sau 3 ale nomenclaturii care ocupa functii importante in Polonia sau Ungaria, Rodica Culcer caracterizeaza discursul lui Geoana drept "lipsit de substanta".

Mark Percival este categoric - "alegerea lui Geoana e o incercare de cosmetizare", iar Silviu Brucan ne-a declarat ca "singurul lucru care a anuntat lovitura a fost acceptarea votului secret la congres".

Brucan: "lovitura de traznet"

Silviu Brucan, un cunoscator fin al culiselor PSD, s-a aratat extrem de surprins de alegerea lui Geoana ca presedinte, in detrimentul lui Ion Iliescu. Brucan ne-a declarat, in exclusivitate, ca "a fost o adevarat lovitura de traznet. Nu ma asteptam la acest vot".

Totusi, Silviu Brucan ne-a spus ca a existat un element care putea anunta o astfel de lovitura: "acceptarea de catre Iliescu a votului secret la Congresul PSD a avut o mare influenta asupra infringerii sale".

Rodica Culcer: "Victoria lui Geoana e rezultatul tradarilor din PSD"

Rodica Culcer ne-a declarat ca "schimbarea din PSd este, in primul rind, o chestiune de imagine. Discursul lui Geoana a fost extrem de bine rostit, dar nu am detectat nici o substanta. El nu a propus nimic nou. A spus ca trebuie schimbat Iliescu, dar nu a adus nimic in schimb".

"Este adevarat ca, pina acum, Geoana este singurul PSD-ist care a recunoscut ca partidul are o problema cu coruptie. Si tot el e singurul care a salutat reformele din justitiei ale Monicai Macovei. Aceste lucruri sint imposibil de negat", ne-a mai declarat Rodica Culcer, care crede insa ca "alegerea lui a fost rezultatul unor tradari a lui Iliescu, venite din partea lui Hrebenciuc si Mitrea".

In aceste conditii, spune cunoscuta jurnalista, "este foarte greu, aproape imposibil, ca Geoana sa reuseasca reformarea PSD. El nu are experienta, iar partidul e controlat tot de vechea garda."

Mai mult, spune Rodica Culcer, "nu am vazut pina acum nici un reformist real in PSD. Baronii abia asteapta sa-si reia afacerile sub umbrela unui sef de partid cu o imagine mult mai buna decit a lui Iliescu si Nastase. Ma indoiesc deci ca Geoana ar putea reforma din temelii PSD".

Hurezeanu despre Geoana: "lup tinar"

Emil Hurezeanu crede ca am asistat la "o lovitura de teatru in Congres. Cel mai recent membru PSD dintre toti fostii ministri ai lui Nastase, cu doua infringeri la activ ca activist de partid, a taiat colturile si a cistigat".

Dar Hurezeanu crede ca una dintre problemele lui Geoana este faptul ca "nu e de stinga". Analistul crede ca fostul ministru de externe este un bun comunicator, care a scapat de complexele de genul "nepotul lui Iliescu sau fiul lui Nastase", care-l faceau sa-si piarda din substanta.

In acelasi timp, Hurezeanu il vede pe Geoana ca pe unul dintre "lupii tineri" precum cei care au ajuns in guvernele Bulgariei, Ungariei sau Poloniei in urma cu 7-8 ani, venind din esaloanele 2 si 3 ale fostei nomenclaturi comuniste. "Si Geoana, si Nastase, ar fi putut fi cadre de nadejde ale unui PCR reformat dupa modelul gorbaciovist, daca nu am fi aut parte de Revolutie".

Mark Percival crede ca PSD s-a cosmetizat

Mark Percival, directorul Romanian Think Thank (RTT), este convins ca alegerea lui Geoana este doar o incercare de cosmetizare a PSD. "Este o mare surpriza, nu m-am asteptat. E clar ca Geoana va vrea sa schimbe ceva in PSD, dar nu cred ca va putea. Sint convins ca Iliescu va controla in continuare multe lucruri din partid. El are trei avantaje.

Primul – are mare priza la public. Al doilea- nu s-a implicat in mari scandaluri financiare. Iar al treilea-dosarele tuturor celor din partid".

Mark Percival ne-a declarat ca nu are mare incredere in refomarea PSD, mai ales ca "generatia tinara din partid este animata mai degraba de oportunism, nu de ideologii politice".

Avind in vedere aceste considerente, directorul RTT crede ca PSD ar putea pierde extrem de multe voturi, pierzind totodata si pozitia dominanta de centru-stinga in Romania. Un loc ce ar putea fi ocupat de PD, sustine reputatul analist.

Alina Mungiu: pe Geoana l-au ajutat reformistii si oportunistii

Alina Mungiu, presedintele Societatii Academice Romane, crede ca Geoana a fost ales presedinte de doua grupuri distincte din PSD: "unul al oportunistilor, care apreciaza ca de-acum inainte bunurile si beneficiile vor veni dinspre Europa, unde Geoana este mult mai vizibil decit Iliescu; al doilea grup este cel al reformistilor veritabili, precum clujenii , care este insa mai mic decit primul".

In ceea ce priveste capacitatea de a reforma PSD, Alina Mungiu crede ca Geoana poate face lucru doar daca macar unul dintre aceste grupuri il va sprijini realmente de-acum inainte. "Este esential ca el sa-si atraga sprijinul reformistilor reali si sa sporeasca puterea acestora in partid", ne-a mai declarat presedintele SAR.