Domnul Agopian Manea din Calarasi ar trebui sa primeasca un mare premiu pentru excelenta sa capacitate de a intui cursul evenimentelor politice. Inca din luna februarie, mi-a trimis, aproape saptaminal, un e-mail prin care, punind cap la cap o serie de declaratii ale liderilor PSD, isi exprima convingerea ca, la congresul din luna aprilie al acestui partid, se va produce o mare schimbare la virf.

„Nu-i mai dau lui Ion Iliescu nici o sansa in fruntea PSD. Grupul de la Cluj condus de Ioan Rus pregateste, cu certitudine, o lovitura puternica si, mai mult ca sigur, are sanse de reusita.

Declaratiile lui Dincu si ale lui Rus, atit de dure la adresa lui Iliescu, ascund intelegeri, puternice intre oamenii din linia a doua a partidului. Daca n-ar fi existat asemenea intelegeri, cei doi n-ar fi iesit la bataie", scria, inca de acum citeva saptamini, domnul Manea.

Desi, la un moment dat, cele scrise de cititorul nostru pareau a avea sens, in timp, pe parcursul derularii evenimentelor, am ajuns sa ma indoiesc ca lucrurile chiar ar putea sta asa. Si n-am fost singurul.

Numerosi colegi de breasla cu care m-am intilnit pe culoarele Salii Palatului, in chiar ziua desfasurarii congresului, isi exprimau serioase rezerve in legatura cu un eventual esec al lui Ion Iliescu in alegerile pentru ocuparea functiei supreme in PSD. Domnul Agopian a tinut-o insa una si buna.

Cu 24 de ore inainte de inceperea lucrarilor congresului, am primit citeva rinduri cu un scenariu care, la vremea respectiva, mi s-a parut nebunesc (iertare!), dar care, acum, ma pune serios pe ginduri. „Nastase si Rus au batut palma pentru debarcarea lui Iliescu. Singura problema e ca Nastase n-a putut si nici nu poate sa iasa la atac impotriva celui care i-a deschis usa in politica.

Si atunci, a recurs la varianta Rus-Geoana. O sa vedeti ce se va intimpla la congres!", scria domnul Agopian Manea miercuri, 20 aprilie, intr-un mail care, la momentul respectiv, m-a facut sa zimbesc ca in fata unui scenariu SF.

Jos palaria, stimate domn! Nu stiu daca, intr-adevar, asa s-au facut aranjamentele, probabil, vom afla, la un moment dat, cum au stat lucrurile (se vorbeste deja de o activitate intensa a lui Miron Mitrea in saptaminile premergatoare congresului, prin filialele partidului!), dar un lucru e cit se poate de clar: Ion Iliescu a iesit sifonat tare din aceasta confruntare si, probabil, aici se inchei

e matusalemica lui cariera politica.

„Va felicit pentru nivelul la care a ajuns «Cotidianul». Este un veritabil jurnal occidental. Il aseman foarte mult cu «Wall Street Journal», pe care deseori il citeam in calatoriile prin strainatate, in special in state din UE.

Cu deosebit respect, Ionel Blanculescu." Acest mesaj de felicitare vine, credem noi, avind in vedere semnatura, din partea fostului sef al Autoritatii Nationale pentru Control.

Din pacate, fara a fi malitiosi, noi nu putem sa spunem ca Autoritatea pe care a condus-o domnul Blanculescu s-a ridicat la nivelul asteptarilor noastre si nici nu putem sa facem vreo comparatie intre institutia amintita si vreuna similara din statele UE. Asa ca, domnule Blanculescu, multumim frumos pentru felicitari, dar... cam atit!

Doamna Maria Panait din Bucuresti ma cearta indelung, intr-o scrisoare, pentru faptul ca nu gaseste in „Cotidianul" o pagina de religie. Am mai primit si alte sugestii privind continutul editorial. Bunaoara, domnul Costache M.

din Braila ne propune un serial despre armata romana, iar tinarul Nicolae Voica din Iasi ne-a lasat deja la redactie un dosar voluminos cu aforisme si citate celebre din care, spune el, „s-ar putea realiza pagini zilnice care sa dubleze tirajul ziarului". Nu-i atit de simplu pe cit pare.

Continutul ziarului „Cotidianul" e dictat de actualitate in primul rind si, desigur, de o anumita grila editoriala, in acord cu profilul cititorilor pe care noi vrem sa-i atragem. Pentru acest lucru s-au facut studii de pozitionare si sintem in permanenta foarte atenti la schimbarile care au loc pe piata media. Iar, in ultimele luni, slava Domnului!, agitatia a fost foarte mare.

P.S. – Inainte de a pune punct acestui editorial, am primit citeva rinduri pline de entuziasm din partea domnului Agopian Manea: „Vedeti, domnule Turcescu? Am invins! Ne-a venit si noua, pesedistilor, mintea la cap si l-am scos pe Iliescu din joc!".

Stimate domnule Agopian, n-as fi atit de sigur ca pesedistilor le-a venit „mintea la cap", cum spuneti dumneavoastra, dar as putea jura ca, in urma votului de vineri, au fost citiva pesedisti care si-au iesit din minti.