O companie necunoscuta a reusit sa obtina de la guvernul Nastase, pe final de mandat, unul dintre cele mai rivnite privilegii: garantie guvernamentala pentru un credit de investitii. Firma are venituri mici, dar actionari convingatori: un demnitar guvernamental si un fin al generalului SRI, Gioni Popescu.

La final de mandat, pe 9 decembrie 2004, guvernul Nastase si-a asumat un risc financiar si a obligat statul, printr-o hotarire de guvern, sa garanteze un imprumut extern de 10,87 milioane de dolari facut de firma privata Pharmaser.

Scopul acestui credit era construirea si dotarea unei fabrici de solutii perfuzabile la Calinesti, Arges, in colaborare cu Corporatia Farmaceutica de Comert Exterior din China, un mare concern de stat. Acordul de principiu pentru afacere a fost semnat in februarie 2004, cind premierul Adrian Nastase a facut o vizita oficiala in China.

Printre cei care l-au insotit atunci pe Nastase s-a numarat si Adrian Mitu, la acea vreme subsecretar de stat in Ministerul Economiei si Comertului, iar acum consilier in acelasi minister.

Din delegatie au facut parte si mai multi oameni de afaceri, printre care si Razvan Grigorescu, actionarul principal, cu 94,8 la suta, al SC Pharmaser SA si fin al fostului director adjunct al SRI, generalul Ion (Gioni) Popescu. Adrian Mitu este legat de Pharmaser prin sotia sa, Nicoleta, aceasta fiind atit actionar direct, cit si indirect, printr-o alta societate de-a sa, Oftarom Serv SRL.

„Sint o persoana tenace"

Atit Pharmaser, cit si actionarul sau principal, Razvan Grigorescu, sint nume necunoscute pe piata farmaceutica din Romania. Mai mult, potrivit indicatorilor financiari, in 2003 si 2002 firma a raportat venituri anuale de pina la 30 de milioane de lei. Cum de a reusit o firma cu asemenea coordonate financiare sa obtina garantie de stat pentru aproape 11 milioane de dolari ramine o enigma.

Ministrul Sanatatii de atunci, Ovidiu Brinzan, a motivat, in nota de fundamentare trimisa guvernului, ca inca o fabrica de produse perfuzabile in Romania este bine venita.

La rindul sau, Razvan Grigorescu sustine ca fabrica reprezinta „un proiect de interes national" si ca Ministerul Sanatatii ar scuti 20 de milioane de dolari anual eliminind importurile de perfuzabile. „Cum am reusit sa obtin garantia? Eu sint o persoana foarte tenace.

De trei ani lucrez la acest proiect, am fost de cite doua, trei ori in China, in fiecare an", ne-a declarat finul lui Gioni Popescu.

Privilegiu cu derogare

Potrivit fostului ministru al finantelor, Mihai Tanasescu, guvernul Nastase s-a lasat greu convins sa garanteze credite externe pentru firme private. „Cred ca au fost una sau doua exceptii, una pentru serele bubuite de grindina si, probabil, si aceasta".

Prin hotarirea de guvern, Pharmaser s-a mai bucurat de inca un privilegiu: de o derogare de la lege, prin care statul i-a garantat nu doar 85 la suta din imprumut, cum spune legea, ci 100 la suta.

Finul lui Gioni Popescu, actionarul principal Razvan Grigorescu, este acum sceptic fata de realizarea proiectului: el stie ca „birocratia este foarte mare" si ca un simplu director din minister poate sa ii blocheze dosarul. „Hotarirea care s-a dat e ca si nula, trebuie scoasa o alta, pe legislatia noua, din 2005. Cu domnul Mitu ma cunosc de foarte mult timp.

Initial, fabrica trebuia sa aiba si o linie de solutii oftalmologice, si de aceea am apelat la sotia lui, Nicoleta Mitu, medic oftalmolog. Nu m-a ajutat nimeni sa se aprobe hotarirea, nici el si nici nasul meu, Gioni Popescu, va spun sincer. Daca apelam, era rezolvat acum, fiti convinsi".