Georgia nu va ezita sa impuna restrictii asupra bazelor militare rusesti prezente in regiune in cazul in care autoritatile de la Kremlin si Tbilisi nu vor ajunge la un acord in problema desfiintarii acestora, a anuntat, ieri, presedintele Parlamentului georgian, Nino Burjanadze, citat de Interfax.

"In situatia in care negocierile cu Rusia referitoare la calendarul desfiintarii bazelor militare in viitorul apropiat nu vor progresa, rezolutia va intra in vigoare," a declarat Burjanadze, facand referire la un document oficial adoptat de forul legislativ al Georgiei la data de 10 martie, anul acesta, care declara inchise, in mod unilateral, bazele militare rusesti de la Batumi si

Akhalkalaki, in scopul desfiintarii acestora. In conditiile in care discutiile ruso-georgiene "nu au dus la solutii practice reale," "Parlamentul va solicita Guvernului georgian sa aplice masurile stipulate de rezolutie," a mai declarat inaltul oficial de la Tbilisi.

In cazul in care autoritatile rusesti si georgiene nu vor conveni asupra unui calendar "rezonabil" in ceea ce priveste retragerea bazelor militare din teritoriile georgiene pana pe 15 mai, anul acesta, rezolutia amintita prevede incetarea eliberarii de vize pentru sederea in Georgia cadrelor militare rusesti si initierea unui "regim special de evacuare" a acestora.

Totodata, documentul mai prevede realizarea unei evaluari a costurilor intretinerii bazelor militare rusesti pe teritoriul Georgiei, precum si "realizarea unui studiu pe tema pagubelor ecologice" produse de acestea.

Rusia pastreaza in mod ilegal baze militare in trei zone ale fostei URSS: Transnistria, Adjaria si Osetia de Sud, toate trei fiind regiuni separatiste iar ultimele doua aflandu-se pe teritoriul Georgiei.

In replica, autoritatile de la Kremlin au avertizat ieri ca Rusia va actiona in cazul in care Georgia va ameninta bazele sale din aceasta tara.

"Daca vor fi luate masuri ce vor constitui amenintari pentru bazele noastre, amenintari pentru viata soldatilor nostri si pentru armamentul nostru, va asigur ca nu vom ramane cu bratele incrucisate", a atras atentia ministrul rus de Externe Serghei Lavrov, citat de Rompres.

"Am impresia ca la Tbilisi se doreste exploatarea acestor negocieri nu pentru rezolvarea problemelor in relatiile noastre, ci pentru utilizarea unei retorici antiruse", a apreciat seful diplomatiei de la Moscova.

"Nu este in interesul nostru ca spatiul post-sovietic sa se transforme in teren de lupta intre interesele Rusiei si o terta tara", a adaugat Serghei Lavrov, aluzie la pozitia de sprijin fata de Georgia pe care a avut-o presedintele american George W. Bush cu ocazia vizitei sale la Tbilisi.

(Anne-Marie LUPASCU, George COMAN)