Ateneul Roman a gazduit, duminica seara, Gala Laureatilor din cadrul celei de-a XII-a editii a Concursului International „Jeunesses Musicales". 210 tineri muzicieni din 49 de tari au aratat, intre 10 si 14 mai, ca stapinesc vioara si flautul, dar si ca sint buni compozitori.

Premiul I la categoria vioara A a fost adjudecat de Tusupbekova Sharipa (Kazahstan) , iar cel pentru vioara B i-a revenit lui Gao Tianyang (China). La aceasta din urma categorie, Premiul al II-lea a fost obtinut de romanul Francesco Ionascu.

La flaut - categoria C - Premiul I a fost obtinut de Li Ang (China), Premiul al II-lea revenindu-i lui Sandor Agnes Klara (Romania), in timp ce la flaut categoria D a cistigat Lina Ana Raguel (Portugalia). La vioara - categoria C – cistigatoare a fost Shi Shuai (China), iar la vioara D - Szadowiak Marianna (Polonia).

Incepind cu aceasta editie, concursul a inclus o sectiune de compozitie, pentru lucrari solo, duo, flaut vioara si pian. Laureatii au fost Chan Sze Rok (Marea Britanie) - categoria A si Vlad Pasencu (Romania) la categoria B.

Concurs pentru patru categorii de virsta

Concursul s-a adresat tinerilor de pina in 30 de ani, avind patru categorii de virsta: A – pina in zece ani, B - 10-14 ani, C - 14-18 ani, D - 18-30 de ani.

Intre membrii juriului s-au aflat personalitati ale pietei muzicale nationale si internationale, presedintii sectiunilor fiind: la vioara - Sherban Lupu din SUA, la flaut - Barbara Jisler-Haase din Austria, iar la compozitie - Doina Rotaru din Romania. Au fost acordate premii in valoare totala de 20.000 de euro, constind in bani, instrumente si burse.

In perioada 10-15 mai s-a desfasurat, de asemenea, la Bucuresti, Festivalul International „Jeunesses Musicales", care a inclus numeroase concerte si recitaluri de blues, jazz, pop si muzica clasica.

Festivalul „Jeunesses Musicales" este unul dintre cele doua evenimente internationale realizate in Romania, prezentat de publicatia Performing Arts Yaerbook for Europe 2005, realizata la Londra de renumita „Alan Charles Arts Publishing Ltd".

Partenerii evenimentului au fost Primaria Municipiului Bucuresti, ArCuB, UNICEF, Delegatia Comisiei Europene la Bucuresti, Ministerul Educatiei si Cercetarii, precum si diferite ambasade si centre culturale din Capitala.