Prin trei dispozitii, edilul pesedist a praduit milioane de dolari din domeniul public al statului • Un metru patrat de teren in portul Tomis – cotat de Mazare la 20 de euro • Unul dintre beneficiarii generozitatii primarului este directorul executiv de la Dinamo, Cristian Borcea

Radu Mazare, primarul PSD al Constantei, a praduit fara nici o jena domeniul public al orasului, respectiv portul Tomis si tarmurile Marii Negre, cu plaje cu tot.

Conform Legii fondului funciar, porturile si plajele fac parte din domeniul public si, in consecinta, nu pot fi introduse in circuitul civil: nu pot fi vandute si cumparate, nu pot fi restituite, nu pot fi instrainate.

Minunea s-a intamplat insa la Constanta, iar printre cei care au beneficiat de generozitatea lui Mazare se numara Cristian Borcea, directorul executiv al Clubului de fotbal Dinamo, om de afaceri prezent si in Top 300, precum si un alt prieten al domnului primar Mazare, Ionescu Valentin Gheorghe, prin firma SC Habitat si Ambient SA.

In total, este vorba de sute de mii de metri patrati, in zone foarte bune, a caror valoare pe metru patrat a fost stabilita ca pentru prieteni: 20 de euro, adica de cel putin zece ori mai putin decat pretul real.

In anul 2001, Buzescu Movila Ivonne Aline a notificat Primaria Constanta in vederea restituirii, conform legii, a terenului situat in cartierul Anadalchioi din orasul Constanta, in suprafata de 98,66 hectare.

Anadalchioi este un cartier de blocuri construit pe vremea lui Ceausescu, care nu e situat intr-o zona centrala a orasului lui Mazare. Cererea petitionarei a stat multa vreme prin sertare.

Abia in martie 2004 a fost solutionata, numai ca, intre timp, Buzescu isi cesionase drepturile catre Giurgiucanu Georgica, Mariuta Maria, Borcea Cristian, SC Habitat si Ambient SA si Camboianu Mihai.

S-au schimbat petitionarii, s-a schimbat si atitudinea primarului Mazare, care - pe 11 martie 2004 - a emis o dispozitie prin care constata ca nu le poate da celor mentionati mai sus terenul din Anadalchioi intrucat este ocupat de locuinte, spatii comerciale, alei, constructii industriale si ...alti proprietari (?!).

In consecinta, se stabileste suma de 3.824.427 euro ca valoare echivalenta partiala a terenului, iar in limita acesteia le da in compensare 17 terenuri, insumand 42.790 mp, dintre care 15 sunt in portul Tomis, zona peninsulara. Primarul Mazare a cotat aceste terenuri la valori cuprinse intre 20 si 140 de euro pe metru patrat.

Peste doar 9 zile, edilul sef mai da o dispozitie, pentru aceleasi persoane si pentru acelasi teren din Anadalchioi, stabilindu-i o valoare de 3.592.450 euro.

In compensare, le da fericitilor petitionari alte 36 de terenuri, in suprafata totala de 106.221 mp, majoritatea fiind situate in statiunea Mamaia, in apropierea hotelurilor de langa plaja, respectiv in spatiile care mai erau libere. Aceste superbe spatii au fost evaluate de domnul Mazare la 60-70 euro/mp.

Din pixul primarului a mai iesit pe 31 mai 2004 o a treia dispozitie, prin care aceleasi persoane mai primesc inca 42 de terenuri, in suprafata totala de 82.554 mp. De data aceasta, celebrul teren din perifericul cartier Anadalchioi este echivalat la...5.731.002 euro.

Conform certificatelor de urbanism, si aceste terenuri sunt situate tot in zone "fierbinti ": Mamaia, zona costiera, zona peninsulara etc.

Dupa intalnirea pe care a avut-o marti, 17 mai a.c., cu ziaristii specializati in sport din judetul Constanta, primarul Radu Mazare a refuzat sa stea de vorba cu reprezentantii cotidianului „Gandul" pe tema terenurilor din domeniul public atribuite de domnia sa dupa criterii mai mult decat indoielnice atat din punct de vedere legal, cat

si financiar. Printr-un intermediar, Radu Mazare ne-a solicitat intrebarile in scris, urmand sa decida asupra datei si modului in care ne va raspunde.

Ieri, am transmis, pe mail, intrebarile noastre atat primarului, cat si departamentului care se ocupa de solicitarile facute in baza Legii 544/2001 privind accesul la informatiile de interes public. Pana la inchiderea editiei, nu am primit inca nici un raspuns din partea edilului-sef al Constantei.

In mod normal, dupa dezvaluirile din ziarul „Gandul", primarul Mazare ar trebui sa raspunda si intrebarilor procurorilor de la PNA, dar si ale sefului Comisiei de Integritate Morala a PSD, senatorul de Constanta Cristian Diaconescu, fost ministru al Justitiei.

(Gabriela STEFAN, Sinziana IONESCU)