Gaurile lasate in "cascavalul" bugetar de catre guvernul Nastase trebuie astupate acum de actualul executiv, chiar daca masurile ce urmeaza a fi luate vor fi nepopulare, potrivit premierului Calin Popescu Tariceanu.

Atat in cazul sistemului de asigurari sociale, cat si in sanatate, pomenile electorale au dus la o lipsa acuta de bani, prin "iertarea" unor categorii de contribuabili, in conditiile in care acestia au continuat sa beneficieze de serviciile sistemelor mentionate.

Astfel, in sfera asigurarilor de stat s-a ajuns la paradoxala situatie ca doar o cincime din populatia Romaniei sa asigure fondurile necesare pentru sanatate si asigurari sociale. Cu atat mai grav este ca, dintre cele aproape 10 milioane de romani care reprezinta populatia activa, mai putin de jumatate contribuie la asigurarile de stat.

Pacaleala sanitara administrata pensionarilor de catre PSD acum doi ani a fost vazuta cu ochi buni, ei nestiind totusi ce avea sa urmeze. Sub fostul ministru al Muncii Marian Sarbu, s-a luat decizia ca pe taloanele de pensie sa nu mai fie trecut si procentajul de 7%, cat reprezenta contributia pensionarilor la asigurarile de sanatate.

Oricum, pensionarii n-au vazut niciodata acel procentaj, ei doar fiind instiintati ca atat e cotizatia lor.

Insa guvernantii de atunci nu au eliminat contributia respectiva doar de pe taloanele de pensii, ci si din bugetul sanatatii, fondul de pensii fiind degrevat de aceasta cheltuiala!

Ministerul Muncii a mizat foarte mult atunci pe cresterea numarului de contribuabili din randul populatiei active, mai ales in urma intrarii in vigoare a noului Cod al muncii.

Numai ca nu s-a intamplat asa! Numarul contribuabililor la asigurarile de stat a crescut cu mai putin de 5% la intrarea in vigoare a Legii 53/2003, in timp ce numarul cotizantilor la sistemul sanitar s-a redus la 40%, fata de cati erau inainte de aparitia Ordonantei 180/2002, in care s-a prevazut ca pensionarii sa fie scutiti de la aceasta cotizatie.

"Chiar daca sistemul asigurarilor sociale presupune si o serie de masuri de solidaritate sociala, nu ne putem prevala de acest lucru pentru a-i obliga pe unii sa plateasca pentru toti", a precizat secretarul de stat Mihai Seitan, presedintele Casei Nationale de Pensii si alte Asigurari Sociale.

"Toti trebuie sa cotizam la fondul asigurarilor de sanatate"

Potrivit lui Adrian Cojocaru, presedintele Asociatiei "Alianta Asiguratilor pentru Sanatate", toti cei care beneficiaza de servicii medicale in unitatiile sanitare din sistemul public sau de medicamente compensate in baza noului sistem de compensare ar trebui, teoretic, sa cotizeze la fondul asigurarilor de sanatate.

"Este normal ca toti beneficiarii sa cotizeze la asigurarile de sanatate. Trebuie readuse in sistem cele 7.000 miliarde de lei care, dupa introducerea OG 180/2002, n-au mai intrat la bugetul sanatatii", a declarat Adrian Cojocaru.

De aceeasi parere este si actualul presedinte al Casei Nationale a Asigurarilor de Sanatate, Cristian Vladescu, care sustine ca "exista o discutie de principiu vizand largirea bazei de contributie la Fondul National Unic al Asigurarilor Sociale de Sanatate.

Se are in vedere faptul ca, in prezent, sunt 4,5 milioane de contribuabili si aproximativ 22 de milioane de beneficiari ai serviciilor medicale, dar nu se pune problema reducerii veniturilor pensionarilor, ci de a se plati aceste contributii din fondul de pensii, la fel ca in trecut".

"O decizie nu rezolva problemele din sistemul sanitar"

Pe de alta parte, fostul presedinte al CNAS, Cristian Celea, a declarat ca, "printr-o singura decizie, nu se vor rezolva problemele din sistemul sanitar romanesc. Nu trebuie sa se mai repete greselile anterioare. Este adevarat ca principalii beneficiari ai serviciilor medicale si ai medicamentelor compensate sunt pensionarii, dar aceasta decizie nu va rezolva criza din sistem".

Potrivit lui Celea, "daca vom compara costul medicamentelor compensate decontate de Casa Asigurarilor Sociale de Sanatate in ultimele trei luni ale anului 2004 cu cel al primelor trei luni din 2005, vom constata ca acesta s-a dublat".

Unul dintre motive care au dus la acest lucru, in opinia lui Celea, este reprezentat de perioada de dinaintea introducerii noilor liste cu medicamente compensate, cand pensionarii, speriati ca nu vor mai putea sa-si urmeze tratamentul, a luat cu asalt farmaciile.

Astfel, desi bugetul este restrictionat, iar deficitul creat de Ordonanta 180/2002 la bugetul sanatatii nu s-a acoperit in ultimii doi ani din nici o sursa de venit suplimentar sau de stat, medicamentele vor trebui totusi platite pentru a se evita aparitia unor datorii noi catre furnizorii de medicamente.

Cu privire la deficitul adus bugetului sanatatii de Ordonanta 180/2002, vicepresedintele Sanitas, Adrian Barea, este de parere ca "o contributie pe care o persoana nu o poate achita din diferite motive justificabile ar trebui sa fie acoperita in mod normal de stat, numai ca acest lucru nu s-a intamplat sub guvernarea PSD".