ProSport: In decurs de aproape trei ani, parasiti a doua echipa din campionatul romanesc. Care este primul gind care va vine in minte?

Walter Zenga: Adunati, pot spune ca am antrenat doi ani aici. In acest timp, am jucat 18 partide in Cupa UEFA (sase cu National si 12 cu Steaua). Am trecut dupa trei sau patru ani de turul doi la FC National si am ajuns cu Steaua dupa mai mult de zece ani in primavara europeana...

Am ajuns intr-o finala de Cupa, pierduta la mustata cind antrenam in Cotroceni, si am lasat Steaua pe primul loc cu trei etape inainte de final. Acest bilant imi da dreptul sa spun ca am fost unul dintre cei mai titrati antrenori din Romania in ultimii ani...

ProSport: Desi ati fost portar, acest bilant aduce cu al unui atacant care isi creeaza ocazii clare, dar nu finalizeaza. De ce ati plecat, acum, inainte de a va duce munca pina la capat?

Walter Zenga: Aceasta problema trebuie lamurita odata si odata. Eu nu am plecat de la Steaua. Am fost demis de la Steaua. A doua zi dupa meciul cu National, eu l-am sunat pe Gigi. Initial, nu mi-a raspuns, dupa care mai tirziu mi-a telefonat el. Mi-a zis ca il trimite pe MM sa vorbeasca ceva cu mine.

La 12:00 m-am intilnit cu presedintele, care mi-a zis ca patronul vrea sa imi dau demisia. Eu i-am spus ca nu demisionez si ca, daca vrea sa ma dea afara, nu are decit. E patronul echipei si poate sa faca asta.

ProSport: Pentru un antrenor care a suportat atitea, nu ati cedat prea usor?

Walter Zenga: Daca miine vine la tine Chiotea si iti spune ca vrea sa pleci, tu ce faci, te agati de el si ii spui ca vrei sa ramii?! Era clar pentru mine in acel moment ca nu mai era nimic de facut.

M-a dat afara ca nu i-a placut cum juca echipa, ca era nemultumit de rezultate sau pur si simplu ca nu ma mai agrea pe mine.

A vrut sa-si dea demisia de trei ori

ProSport: Pina atunci, v-ati mai gindit sa plecati?

Walter Zenga: Primul moment in care am vrut sa plec a fost la meciul cu Zeleznik, cind un stadion intreg ii scanda numele lui Lacatus.

Ulterior mi-am dat seama ca, de fapt, Marius a fost aclamat atit de mult pentru faptul ca a pus foarte mult suflet la Steaua. Era si este un simbol. Vin din Italia, dar, din pacate acolo nu este asa.

Lumea uita, parca, mai usor. Mi-a trebuit timp sa inteleg asta. Apoi am vrut sa mai plec dupa returul cu Villarreal si, ultima oara, dupa meciul cu Otelul.

ProSport: Nu e cam mult in numai zece luni?

Walter Zenga: Pot sa intreb si eu ceva? E un lucru care nu imi da pace si as putea spune ca ma obsedeaza.

Iti dai seama ca acum trei luni eu eram chemat la presedintele Basescu cu toata echipa pentru felicitari dupa meciul cu Valencia? Primeam faxuri de apreciere de la Nastase, de la Tiriac, de la oameni importanti din Romania. Acum trei luni!!! Si in momentul de fata stam aici si vorbim la trecut despre tot ce a fost.

Si asta pentru doua meciuri pierdute. Unul la Galati si unul cu National, care nu a trecut centrul terenului decit de doua ori, cind s-a dus la cabine, o data la pauza si o data la final. Ce ma intrebasesi?

ProSport: ... despre faptul ca v-ati gindit intr-o perioada scurta de timp sa renuntati de cel putin trei ori.

Walter Zenga: Da. Eu cind am venit la Steaua mi s-a spus ca in decembrie tragem linie si vedem cum e. Am muncit cum am putut ca atunci cind se trage linie sa fiu deasupra. Mi s-a zis apoi ca am un cec in alb. Bun si asta... Apoi ca vom mai discuta daca voi cistiga campionatul.

Nu am mai apucat, ca a trebuit sa plec cu trei etape inainte si cu echipa pe locul unu.

"Nu am puterea sa merg la ultimul meci"

ProSport: Sincer, ii purtati pica lui Gigi Becali?

Walter Zenga: Nu. Ii multumesc ca mi-a dat posibilitatea sa antrenez o echipa ca Steaua. Imi pare rau doar de faptul ca totul s-a terminat cu un gust amar.

ProSport: Sinteti trist!

Walter Zenga: Da, sint trist, pentru ca orice despartire este trista. Am pus mult suflet. Poate prea mult suflet.

ProSport: Veti merge pe 11 iunie la ultimul meci al Stelei?

Walter Zenga: Nu, nu pot. Ar fi prea mult pentru mine. Sentimental, m-ar coplesi totul. Nu as putea sa vad echipa mea, alaturi de care am suferit atit de mult, cum se bucura, si eu sa fiu un spectator ca oricare altul. Nu vreau sa se inteleaga ca nu imi doresc ca Steaua sa cistige campionatul! Imi doresc asta enorm de mult!

ProSport: Cine a gresit cel mai mult in relatia antrenor-conducere?

Walter Zenga: Toti. Am gresit si eu, si Gigi, si MM. Acum nu mai conteaza. Eu nu vreau sa spun nimic rau despre nimeni de la Steaua. Aceasta experienta mi-a prins foarte bine. Am invatat foarte multe in tot acest timp!

ProSport: Veti mai antrena vreodata in Romania?

Walter Zenga: Greu, foarte greu. Inainte de a da un raspuns, imi vine in cap vorba aceea veche: "Niciodata sa nu spui niciodata". Cred ca asta e cel mai bun raspuns, dar e greu de crezut ca voi mai avea puterea sa o iau de la capat aici. Cariera de antrenor oricum vreau sa o continuu.

Superficialitate marca Gigi Becali

Unul dintre putinele reprosuri pe care Walter Zenga a acceptat sa le faca publice la adresa lui Gigi Becali (foto) se refera la o oarecare superficialitate in ceea ce priveste planurile pe termen mediu si lung.

"O singura data am discutat despre viitorul meu la Steaua, dar dupa zece minute a intrat cineva la Gigi in birou si dialogul s-a sfirsit", isi aminteste Zenga. Italianul spune ca era normal ca patronul sa-l cheme si sa stabileasca o strategie pentru cupele europene: "Ar fi trebuit sa ma intrebe ce jucatori ne mai lipsesc.

Daca nu a facut-o cu mine, trebuie sa discute cu cel care va pregati Steaua in sezonul viitor, pentru ca altfel va fi foarte greu. Deja e cam tirziu!".

MM trebuia sa fie pe banca la meciul cu CFR

Incidentul de la meciul cu CFR Cluj, cind MM Stoica a lovit un suporter, a fost urmarit de Zenga abia seara, la stiri. "Eram cu spatele si nu am vazut nimic. MM a fost in vestiar dupa meci si era foarte suparat pentru ceea ce facuse". Zenga se simte intr-un fel raspunzator pentru ce s-a intimplat.

La acel meci, presedintele ar fi trebuit sa stea pe banca, numai ca a preferat loja din cauza unui episod petrecut la Constanta, cind s-a simtit raspunzator de faptul ca l-a influentat pe Zenga la schimbarea Goian - Baciu.

"In retur, eu ii solicitasem lui MM sa vina pe banca, pentru ca aveam nevoie de o personalitate puternica linga echipa!", a recunoscut Zenga.

"Niciodata nu am vazut atita iubire din partea fanilor ca la meciul cu Villarreal, cind au cintat sub zapada"

"Am lucrat in fiecare zi pentru a cistiga inima suporterilor. Cind am reusit, m-au dat afara. Sint fericit ca am antrenat o echipa asa de mare"

Statele Unite, via Milano

Zenga s-a aratat dezamagit de faptul ca foarte multi oameni din lumea fotbalului s-au grabit sa-l acuze de faptul ca a pus pe primul plan cununia civila cu Raluca inaintea activitatii profesionale.

"Putini stiu ca, dupa meciul de la Galati, eu si Massimo am renuntat la biletele de avion pe care le aveam cumparate de mult pentru a ramine linga echipa! Am trimis-o pe Raluca singura la Milano sa cumpere verighetele si ce mai trebuia.

Mai mult, am aminat nunta de vineri pentru luni, gindindu-ma ca voi putea sarbatori atit cistigarea campionatului, cit si cununia mea. N-a fost sa fie!". Walter explica si motivul pentru care nu a avut nici un invitat de la Steaua: "A fost o petrecere restrinsa cu familia si cu cei mai apropiati prieteni.

Din lumea fotbalului nu au fost decit Dan Petrescu si Vicentiu Iorgulescu. Sint oamenii care mi-au fost cei mai apropiati... Fireste, in afara de Pedrazzini. Legat de Gigi, era culmea sa-l chem la nunta dupa ce m-a dat afara!". Walter si Raluca vor pleca miine din tara pentru o scurta vacanta.

Destinatia propusa este America, acolo unde cei doi vor sa faca un tur pe ruta New York-Boston-Miami. "A trebuit ca Raluca sa astepte ceva timp pina sa obtina viza de State.

Cind credeam ca am scapat, mi-au spus ca eu am nevoie de un pasaport electronic, asa ca mai intii vom merge la Milano sa rezolv aceasta problema". Cei doi se gindesc ca anul viitor sa isi celebreze si cununia religioasa: "E clar, sint pe jumatate roman si nu imi pare rau deloc.

Ne-am cumparat o casa aici si vom locui si la Bucuresti! Baza va fi insa la Milano. Pentru noi, greul abia acum incepe. Nu-i va fi deloc usor Ralucai in momentul in care eu voi avea o echipa si ea va trebui sa stea singura, departe de cei apropiati!".

Intrebat daca nu ar fi incintat sa fie din nou tata, Walter a aratat complice spre motan: "Deocamdata el e copilul. In viitor, cine stie?".