Autoritatea Nationala de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor va fi institutia abilitata care se va ocupa de acum inainte de prevenirea si combaterea spalarii banilor, potrivit unui proiect de lege aprobat ieri de Senat, prin care care se largeste totodata cercul persoanelor si institutiilor obligate sa raporteze tranzactiile suspecte de spalare a banilor.

Adoptat cu 100 de voturi "pentru" si o abtinere, actul normativ in cauza are in vedere adaptarea la aquis-ul comunitar a legislatiei romanesti in domeniul combaterii spalarii banilor si al finantarii terorismului.

Prin prezentul proiect de lege, Uniunea Nationala a Notarilor Publici si Uniunea Nationala a Barourilor din Romania sunt obligate sa adopte proceduri si metode adecvate de control intern pentru a preveni si impiedica spalarea banilor si finantarea actelor de terorism.

De asemenea se asigura confidentialitatea persoanei care sesizeaza Autoritatea in legatura cu eventuale situatii de evaziune fiscala sau spalare de bani, in timp ce organele penale abilitata pot folosi investigatori sub acoperire pentru solutionarea cazurilor de acest fel.