Preselectia a fost finalizata, dar data la care se va desfasura editia din acest an a Festivalului "Cerbul de aur" nu se stie inca.

Jurnalul National semnaleaza faptul ca regulamentul din acest an este discriminatoriu, in timp ce Evenimentul Zilei avanseaza varianta ca manifestarea sa aiba loc la Timisoara.

La Cerb, TVR-ul face discriminare

Cu fiecare editie, Televiziunea Romana a reusit sa mai taie din coarnele Cerbului de aur cate un pic, pan’ n-a mai ramas nimic. Anul acesta, TVR a reintrodus Sectiunea videoclip, cu o "imbunatatire": discriminarea prin regulament.

Performanta Irinei Radu, director TVR 1 si organizator al Festivalului international de la Brasov, de a "dresa" Cerbul de aur a intrecut asteptarile noastre, dar mai ales pe cele ale artistilor romani. Perioada de inscrieri in concurs a trecut aproape neobservata.

Cei 12 concurenti care au trecut de preselectie au fost alesi in secret, mai ceva ca in sedintele celulei de criza, dar nu stiu cand vor canta in finala nationala. Va putem spune cu precizie ca Irina Radu nu stia, la ora publicarii acestui articol, cand va avea loc festivalul, daca va fi in iulie sau toamna, tarziu.

Colac peste pupaza, televiziunea publica a inteles sa faca o selectie "naturala", introducand in regulament o conditie discriminatorie: "Nu se primesc inscrieri la o singura sectiune". Cu alte cuvinte, nici un artist nu se putea inscrie la Interpretare fara sa vina cu filmuletul in traista, pentru a se inscrie si la cea de-a doua sectiune, Videoclip. Astfel, cantaretii cu voce, dar fara bani au fost taiati de pe lista din start.

OPINII. Mihai Traistariu are experienta festivalurilor internationale si s-a inscris pentru Brasov cu "Why?" si "Cat de frumoasa esti". "N-am mai intalnit asa ceva la Cerb, desi a mai existat Sectiunea de videoclip. Cum sa conditionezi interpretarea de un clip?! In mod clar, regulamentul i-a dezavantajat pe unii care au voce.

Ce vina au oamenii astia, care canta de nu se poate, dar nu au finantare pentru un clip?" Cristi din trupa Haiducii acuza TVR: "Aceasta conditionare nu mi se pare in regula pentru o tara ca Romania, cu multe voci bune, fara bani, sponsori, case de discuri sau promovare in spate. Este discriminare pe fata, dar de ce ne mai miram?!".

Ovidiu Anton, elev in "Scoala Vedetelor", a gasit o portita. El s-a inscris nu cu un videoclip, ci cu, practic, o filmare a unei cantari live. Nu i s-a parut corect, dar n-avea cale de ales: "Sunt oameni la inceput de drum, ca mine, care nu au bani de videoclip. Nu e OK". La Interpretare participa cu piesa lui, "Vreau", si cu o piesa a lui Robbie Williams.

3 DIN 12

Obligativitatea inscrierii la ambele sectiuni a cernut concurentii pentru preselectie. Doar 23 de artisti romani si-au depus piesele, iar 12 dintre ei au trecut de furcile juriului teverist format din Mariana Soitu, Ioan Duma, Cristian Paunescu si Alexandra Cepraga. Printre respinsi se numara si Maria Radu, Giulia sau Victor Lavric Project.

In finala nationala, care va avea loc "organizatorii nu stiu cand", s-au calificat Mihai Traistariu, Ovidiu Anton, Gina Pop Band, Asha, Andra, Avantgarde, Mirage, Vicenzo, Etnic, Haiducii, Rafael si El Negro. Irina Radu stia sigur ca din finala se vor califica trei romani, care vor concura la Brasov cu cel putin 18 artisti straini.

(Jurnalul National, DANA ANDRONIE, DANA CIOBANU)

Cerbul de Aur se muta la Timisoara?

Organizatorii editiei din acest an a „Cerbului de aur" sustin ca sint foarte putine sanse ca festivalul sa aiba loc la Brasov, din cauza tensiunilor aparute in relatia cu autoritatile locale. O posibila relocare, conform surselor din TVR, ar fi Timisoara sau Bucuresti, in ultima instanta.

Directorul Festivalului „Cerbul de aur", Irina Radu, a declarat pentru „Evenimentul zilei" ca principala dificultate intimpinata in organizarea evenimentului este schimbarea continua de pe piata internationala.

„Impresarilor din exterior li se pare caraghios ca noi sa incercam sa-i antamam cu citeva luni inainte de data concertului", a afirmat Irina Radu, adaugind ca, dupa obiceiurile internationale, ea ar trebui sa se ocupe deja de organizarea festivalului din 2006.

Directorul festivalului a spus ca anul acesta divergentele cu autoritatile brasovene s-au intensificat si, pentru ca nu se pune problema organizarii concertelor pe stadionul orasului, sint putine sanse ca evenimentul sa se mai desfasoare la poalele Timpei.

Surse din apropierea organizatorilor sustin ca au fost primite mai multe oferte din partea autoritatilor locale si ca locatia va fi stabilita, cel mai probabil, la Timisoara, in Sala Olimpia. Capitala este varianta de rezerva, afirma acelasi surse, care motiveaza alegerile prin faptul ca festivalul se va desfasura dupa 20 septembrie, deci nu va avea loc in aer liber.

Aceleasi surse spun ca formatia Queen a cerut pentru un concert la „Cerb" nu mai putin de 700.000 de euro, dublu fata de onorariul perceput in cazul spectacolelor stabilite inainte de inceperea turneului mondial din 2005.

Asta in conditiile in care suma totala rezervata pentru plata onorariilor vedetelor internationale care vor sustine recitaluri la „Cerbul de aur" se ridica la aproximativ 400.000 de euro.

(Evenimentul Zilei, Bety Blagu)