Cateva sute de muncitori de la firmele care lucreaza ca subcontractori pentru compania Bechtel au fost trimisi acasa, pe o perioada nedeterminata, urmand sa fie platiti cu doar 75 la suta din salariul de baza.

Motivul: pe 1 iunie, Bechtel a trimis partenerilor sai din constructii, proiectare etc., un fax prin care ii anunta, sec, fara nici o explicatie, ca nu-si mai poate onora obligatiile financiare catre acestia. „Am primit o nota, de la Bechtel, de suspendare a lucrarilor, incepand de la 1 iunie, pe termen nelimitat.

Nota nu contine nici o motivatie. Nu se specifica nici cat va dura, nici de ce, dar se mentiona ca are efectivitate imediata.", ne-a declarat Cornel Martincu, director general al firmei de proiectare Iptana.

Salariatii acesteia, precum si ai altor companii specializate cu care Iptana colaboreaza au fost trimisi acasa, urmand sa fie retribuiti cu 75% din salariu. "Numai pentru noi lucreaza circa 400 de persoane, luand in calcul toate firmele specializate cu care colaboram. Este o situatie neplacuta.

Suspendarea poate fi pe trei sau sase luni, nu se stie. Noi am luat decizia de a nu mai face alte lucrari pentru Bechtel, pentru ca nu avem siguranta ca ne vom primi banii. Compania americana mai are ceva datorii la noi, dar nu sunt vechi, avem siguranta ca toate lucrarile executate pana la 1 iunie vor fi achitate", spune Martincu.

Mai grav este ca, avand in vedere ca, initial, nu puteau face fata solicitarilor mari ale companiei americane, majoritatea subcontractorilor angajati de Bechtel au refuzat alte contracte, iar acum sunt nevoiti sa-si trimita oamenii acasa pentru ca nu mai au ce sa le dea de lucru.

"Nu am angajat alte lucrari pentru a face fata cerintelor Bechtel, iar acum suntem intr-un gol de activitate", ne-a marturisit reprezentantul Iptana.

Motivul pentru care Bechtel a decis suspendarea, pe perioada nedeterminata, a lucrarilor este legat de faptul ca statul roman nu si-a platit inca datoriile pe care le are pentru lucrarile efectuate deja. "Motivul are legatura cu planul de restrangere a activitatii si intervine din cauza lipsei de fonduri de acum.

Noi am notificat partenerii lasand la decizia lor daca vor continua sau nu lucrarile, pentru a fi platiti mai tarziu", ne-a declarat Bogdan Sgarcitu, director de comunicare la Bechtel.

Bechtel a notificat 21 de furnizori si subcontractori cu privire la suspendarea lucrarilor pentru ca nu poate asigura plata pentru serviciile acestora. "Suntem increzatori ca Guvernul ia masuri pentru a asigura plati previzibile si sigure", afirma Francis Canavan, director de afaceri externe in cadrul proiectului Autostrada Transilvania.

Pe de alta parte, Cartel Alfa Cluj, sindicat condus de Grigore Pop, fratele directorului Companiei de Autostrazi, a anuntat ieri ca sindicalistii asteapta pana marti sa vada cum decurg lucrurile intre Guvern si Bechtel pentru a decide daca vor organiza pichetarea prefecturii Cluj.

Multi dintre muncitorii care lucreaza la autostrada si care sunt ingrijorati ca isi vor pierde locurile de munca sunt afiliati la Cartel Alfa.