Prezentarea facuta de presedinte aduce citeva elemente de suspans si informatii noi. Am aflat, de pilda, ca Munaf a incercat sa-i plaseze pe jurnalisti unui datornic de-al sau, ca negocierile s-au purtat pe trei canale, ca rapitorii au negociat extrem de dur si ca pe data de 3 mai a existat o tentativa esuata de a-i prelua pe ostatici.

In plus, presedintele a laudat actiunea trupelor antitero si a facut aluzie la costurile mari ale recuperarii. Ramin secrete conditiile eliberarii jurnalistilor, precum si implicarea altor state in salvarea acestora.

Presedintele Traian Basescu a prezentat aseara cronologia rapirii celor trei jurnalisti romani, asa cum a fost ea vazuta de la celula de criza. Seful statului a adus putine elemente necunoscute fata de ce a scris presa in ultimele luni, mai cu seama ca a evitat sa spuna informatii secrete sau din cele care pot influenta ancheta judiciara.

Elementul cel mai asteptat a fost zis abia la finalul discursului prezidential: nici unul dintre cei trei ziaristi nu a stiut de planul de rapire initiat de Hayssam Omar si pus in opera de Mohammad Munaf. Cel putin asta reiese din declaratiile date de Mohammad Munaf in fata autoritatilor americane, care l-au arestat la Bagdad.

Altminteri, Basescu a reluat cronologia evenimentelor incepind cu seara de 28 martie, ora 19.30, cind s-a produs rapirea, si pina in momentul eliberarii, pe 22 mai. Din discursul presedintelui reiese ca rapirea s-a vrut de la bun inceput o inscenare, sens in care s-a apelat la un cetatean irakian care ii datora lui Munaf 5.000 de dolari.

Urma ca, in schimbul detinerii ziaristilor pentru 5-7 zile, sa fie iertat de datorie. Numai ca respectivul irakian, fost student in Romania, a refuzat sa intre in joc, iar Munaf a apelat, prin familia sa, la alt grup, care s-a dovedit a fi unul fundamentalist.

Yassin trece de partea cealalta

Basescu a spus ca serviciile secrete au interceptat prima revendicare adresata lui Omar Hayssam, din dimineata zilei de 29 martie, si din acel moment s-au nascut primele suspiciuni legate de implicarea sa in rapire.

In cele trei intrevederi dintre Basescu si Hayssam, din 29 martie, respectiv 1 si 3 aprilie, sirianul a insistat sa plece la Bagdad, pe motiv ca ar fi singurul in masura sa obtina eliberarea, insa a fost refuzat.

In aceste conditii, el si-a trimis fratele si pe prietenul sau Mohammad Yassin: primul a fost arestat de autoritatile irakiene pe 4 aprilie, impreuna cu alti opt suspecti implicati initial in inscenarea rapirii, iar al doilea, trecut din tabara lui Hayssam in cea a autoritatilor romane, a devenit unul din pionii importanti ai viitoarei negocieri.

Arestarea lui Omar Hayssam, pe 5 aprilie, a fost justificata de faptul ca cei care ii detineau pe ziaristi deja aveau agenda lor proprie, diferita de a sirianului, lucru care a devenit evident de la primul mesaj al lui Marie Jeanne, in care aceasta nega rascumpararea de 4 milioane de dolari clamata de sirian.

Basescu a precizat ca Hayssam a fost arestat pentru a preveni o actiune a acestuia menita sa duca la uciderea ostaticilor, astfel incit sa dispara martori pretiosi ai rapirii. Din momentul in care s-a aflat de rapire, celula de criza constituita la Cotroceni a identificat trei canale de contact cu rapitorii: unul de stat, prin servicii secrete, unul religios si unul privat.

Negocierea propriu-zisa s-a derulat prin canalul serviciilor secrete, celelalte doua fiind folosite doar atunci cind canalul principal se intrerupea.

Irakieni liberi sau soldati la schimb

Un alt element de noutate l-au reprezentat revendicarile rapitorilor. Astfel, in afara de cea cunoscuta, privind retragerea trupelor romane din Irak, presedintele Basescu a spus ca i s-au propus alte doua optiuni: eliberarea unor prizonieri irakieni sau schimbarea celor trei ostatici cu 20 de militari romani aflati in Irak.

Un moment tensionat in cele doua luni de criza s-a petrecut in ziua de 3 mai, cind s-a derulat o prima tentativa de eliberare si cind ofiteri din trupele antitero ale SIE au asteptat o zi intreaga intr-o casa din Bagdad, lucru considerat de Basescu extrem de periculos. Eliberarea nu a mai avut loc si a urmat o perioada de doua saptamini in care, practic, nu a mai existat contact cu negociatorul.

Tricoul lui Munaf

In sfirsit, s-a elucidat si sumbra predictie a presedintelui, din seara de 19 mai, ca s-ar putea ca nu toti ostaticii sa scape cu viata.

Ea a fost generata de faptul ca in ultima inregistrare cu ziaristii, sosita pe 18 mai si data publicitatii abia aseara, Ovidiu Ohanesian aparea imbracat in tricoul lui Munaf, iar Marie Jeanne Ion in tricoul lui Ohanesian, fapt care a nascut banuiala ca s-ar putea ca Munaf sa fi fost executat.

Presedintele Basescu a precizat ca pretul eliberarii ostaticilor ramine o informatie clasificata, intrucit include si o decizie legata de un alt stat. Intrebat daca Siria a fost implicata in vreun fel in rezolvarea crizei, dat fiind faptul ca ministrul de Externe a facut o vizita surpriza la Damasc in timpul negocierilor, Basescu a replicat scurt: „Multumesc pentru intrebare".

Manipulare si intoxicare

Raspunzind unei intrebari din partea presei, presedintele Basescu a acuzat citeva institutii media pentru manipularile pe care le-au facut in timpul crizei, nominalizind posturile TV Antena 1 si OTV. De asemenea, ca surse de intoxicare, a fost pomenit Mile Carpenisan, reporterul Antenei 1, si Simona Marinescu, oficial international aflat in misiune la Bagdad.

Pentru eliminarea acestei ultime surse de intoxicare, Basescu a spus ca a trebuit sa apeleze la autoritatile internationale pentru a o scoate din Bagdad. Aseara, Simona Marinescu a replicat ca la jumatatea lunii aprilie s-a incheiat o prima parte a misiunii sale si a plecat din Bagdad din cauza acestui fapt, si nu ca urmare a presupuselor intoxicari pe care le-ar fi facut.

In final, Basescu a precizat ca in aceste zile doi ziaristi de la National se afla la Amman, cu scopul de a merge la Bagdad. Pentru ca Ambasada Romaniei i-a sfatuit sa nu plece, ei ar fi decis sa mearga la Bagdad cu taxiul.

Presedintele a mai precizat ca statul roman nu a impus nici o interdictie ziaristilor care au fost rapiti sa vorbeasca, singurul motiv pentru care acestia s-ar abtine pe viitor putind fi faptul ca declaratiile lor ar putea fi periculoase pentru alti ostatici aflati acum in Irak. •

Avertisment MAE: Nu plecati in Irak!

Ministerul Afacerilor Externe recomanda insistent sa se evite calatoriile pe teritoriul Irakului, pe fondul mentinerii situatiei de insecuritate din aceasta tara si al accentuarii practicilor agresive carora le cad victima numerosi cetateni straini (rapiri de persoane, asasinate, atentate teroriste).

Pentru calatoriile inevitabile, se recomanda necesitatea coordonarii cu autoritatile romane si irakiene de resort. MAE precizeaza ca situatia existenta in aceasta tara limiteaza drastic posibilitatile Ambasadei Romaniei la Bagdad de acordare de sprijin in domeniul securitatii personale sau in cel logistic.

(Mihaela Ganet, Liviu Avram)