Iasi, batrana capitala a culturii. Anticarii stransi pe vechea Strada Lapusneanu, Copoul, boema, bibliotecile, editurile, festivalurile studentesti... Poate Iasiul sa devina o capitala culturala europeana? Silviu Lupescu, directorul Editurii Polirom, ne-a vorbit despre sistemul editorial romanesc si piata europeana si despre potentialul cultural european al Iasiului.

Jurnalul National: Ce impedimente intalneste literatura romana in a patrunde pe piata europeana?

Silviu Lupescu: Cred ca principalul impediment este limba.

Jurnalul National: Unde ne sunt traducatorii?

Silviu Lupescu: Traducatorii nativi dintr-o tara europeana si care sa cunoasca limba romana sunt din ce in ce mai putini. Ei ar trebui sa fie si cei care sa ne ajute in promovarea in cultura respectiva a cartii traduse. In tari ca Spania sau Suedia avem doar unu-doi traducatori.

Jurnalul National: Avem oferte recente de traduceri pentru autori romani?

Silviu Lupescu: Exista oferte de traduceri viitoare pentru Gabriela Adamesteanu, Dan Lungu, Alexandru Ecovoiu si Celia Stefanescu. Mircea Cartarescu si Norman Manea sunt probabil cei mai tradusi autori romani.

Jurnalul National: Stim sa ne promovam oferta editoriala in strainatate?

Silviu Lupescu: Nu prea stim sa ne promovam, nu stim sa starnim interesul editorilor. Nu avem nici macar cataloage ca alte tari europene.

Jurnalul National: Dar avem o oferta editoriala care sa atraga?

Silviu Lupescu: Tocmai asta e. Noi venim ca oferta cu literatura interbelica, cu marii clasici. Ne lipsesc literatura noua, istoria, politologia. Abia incep noile tendinte in literatura noastra. Incepe sa se formeze si un cititor nou.

"Autorul roman nu scrie pentru un virtual lector european"

Jurnalul National: Pe piata de idei actuala europeana, ne facem simtiti?

Silviu Lupescu: Sa fim obiectivi, suntem destul de provinciali in idei. Nu ii vom invata noi pe nemti cum sa citeasca Heiddegger. † Autorul roman e obisnuit cu mecanismele industriilor culturale? El nu scrie pentru un virtual lector european. La noi se scrie pentru prieteni. Autorul roman trebuie sa inteleaga ca intra intr-o industrie culturala.

La noi se merge pe ideea ca public o carte si vad eu pe urma cine mi-o traduce. Ar trebui sa fie un proiect integral initial al cartii respective legat de traducere, de promovare.

Jurnalul National: Credeti ca boema e interesata sa scrie pentru un virtual lector european?

Silviu Lupescu: Boema e o nisa. Nu e o solutie pentru patrunderea pe piata europeana.

Jurnalul National: Cum putem intra intr-un sistem de distributie international?

Silviu Lupescu: Imi e greu sa cred ca putem intra intr-o retea de distributie internationala. Acum avem cereri doar de la inchisorile si bibliotecile din Europa, nu ajungem in librarii.

Jurnalul National: De ce ar fi nevoie ca sa intram intr-o astfel de retea?

Silviu Lupescu: Una dintre solutii pentru a iesi pe piata europeana sunt proiectele intereditoriale. Si daca am obtine conditia de invitat special la Targul de carte de la Frankfurt ar fi un pas. Cand o tara are aceasta conditie, multi traducatori din tarile participante vin cu cereri de traduceri pentru tara respectiva. Acum standul romanesc e destul de sters pe langa cel al Poloniei sau Ungariei.

Si factorii de influenta ne pot ajuta... ma refer la personalitatile din diaspora care pot avea un cuvant de spus.

Jurnalul National: Internetul nu este o solutie?

Silviu Lupescu: 10% din vanzarile noastre sunt pe Internet. Occidentalul, insa, e obisnuit sa-si ia cartea din librarii si sa achite mai ales cu cardul.

Jurnalul National: Librariile si bibliotecile noastre seamana cu cele occidentale?

Silviu Lupescu: Doar cateva aduc cu cele occidentale. Avem putine lanturi de librarii, lantul Diverta are circa 40. Cat despre biblioteci, sunt destul de slab dotate.

Jurnalul National: Cartea comerciala e din ce in ce mai vanduta?

Silviu Lupescu: Da. E din ce in ce mai vanduta de cand poate fi luata si din hypermarketuri.

"Nu avem o cultura de export"

Jurnalul National: Polirom a initiat o colectie numita "Constructia Europei". A avut cititori aceasta colectie?

Silviu Lupescu: "Constructia Europei" este o colectie multiculturala, care a aparut din initiativa a cinci edituri de limbi si nationalitati diferite: Beck din München, Basil Blackwell de la Oxford, Critica din Barcelona, Laterza de la Roma si Bari si Seuil de la Paris. Colectia abordeaza problemele esentiale ale istoriei Europei.

Am scos si documente despre legislatia europeana, drepturile omului, psihologia si sociologia comunitatii. N-au fost, insa, best-seller-uri.

Jurnalul National: Cat despre colectia "A treia Europa"?

Silviu Lupescu: "A treia Europa" e un proiect intercultural despre Europa Centrala coordonat de fundatia omonima din Timisoara. Am mizat pe acest proiect pentru ca, in noul context european, cred ca lucrarile regionale devin mai interesante decat cele nationale.

Spre exemplu, cred ca e mai interesanta o lucrare comparativa despre comunism in estul Europei decat despre comunismul in Romania.

Jurnalul National: Este cultura romaneasca o cultura de export?

Silviu Lupescu: Nu avem o cultura de export. Cultural suntem un soi de Slobozie a Europei.

Jurnalul National: Are Iasiul cultural evenimente de anvergura europeana?

Silviu Lupescu: Nu cred ca se intampla aici nimic de anvergura europeana. Oficialitatile locale nu inteleg ca un astfel de eveniment ar fi avantajos pe toate planurile. Poate ca de vina e si legea sponsorizarii, care nu e atat de generoasa. Ma gandesc comparativ cu Praga, spre exemplu, si cu festivalurile de acolo.

La noi, nici la Festivalul "Enescu" nu ajunge nici un critic muzical european. Suntem destul de marginali.

CERCETARE

La Institutul de Istorie "A.D. Xenopol" din Iasi, problematica europeana e una dintre temele frecvent abordate. Exista proiecte recente sub coordonarea acad. prof. Al Zub precum Europa din perspectiva romaneasca, studii legate de problematica identitara si studii de imagologie.

Andi Mihalache, Adrian Cioflanca, Dumitru Ivanescu sunt o parte din tinerii cercetatori ieseni preocupati de aceste proiecte.

PARTENERI

EurActiv (Stiri, politici europene & actori UE online)

Camera de Comert si Industrie a Romaniei si a Municipiului Bucuresti

Opinia Studenteasca