Liderul Partidului Popular European, Hans-Gert Pottering a cerut astazi suspendarea referendumurilor pentru a evita un ''efect de domino''. Solicitarea vine dupa respingerea Tratatului constitutional in Franta si Olanda.

''Ar fi de bun simt intreruperea, cel putin deocamdata, a procesului de consultare populara pana la un moment oportun'', a mai spus liderul PPE. Pana in prezent, 10 state au ratificat Constitutia, iar doua au respins-o. Ca sa intre in vigoare este nevoie de votul a 20 dintre cele 25 de state membre ale Uniunii Europene.

Hans-Gert Pottering, liderul celui mai mare grup din Parlamentul European, a avertizat ca esecul din Franta si Olanda poate influenta negativ si electoratul din alte tari, care urmeaza sa ratifice Constitutia Europeana. Primele efecte au inceput deja sa apara.

In Polonia, doar 40% din populatie mai sustine Tratatul european, fata de 54% cit era inainte de scrutinurile din Franta si Olanda.

Mai grav este ca si luxemburghezii, care, pana acum, au fost intotdeauna extrem de favorabili Constitutiei, ar putea vota negativ in cazul unei consultari populare.

Liderul grupului PPE a mai subliniat ca ''se poate vedea foarte bine cum pot fluctua opiniile'' si ca ''este nevoie de o pauza pentru a le prezenta foarte clar Constitutia europenilor''.

Hans-Gert Pottering, un sustinator al Tratatului constitutional, considera ca toti cetatenii europeni trebuie sa aiba, totusi, ''posibilitatea de a se exprima'' in legatura cu acest document.

Luxemburgul, Danemarca, Portugalia si Irlanda urmeaza sa se pronunte prin referendum asupra ratificarii Constitutiei.

Marea Britanie a anuntat, zilele trecute, ca suspenda organizarea propriului referendum. Pentru moment Polonia si Cehia nu au stabilit in mod clar cum intentioneaza sa ratifice Constitutia europeana.