"Proprietarii vor fi nemultumiti pentru ca anumite imobile care s-au vandut in baza Legii 112 nu mai pot fi restituite.

Nicaieri o lege nu poate sa actioneze retroactiv, deci nu se poate repara dezastrul pe care l-au facut cei care au guvernat in perioada anterioara in privinta proprietatii", a declarat premierul Calin Popescu Tariceanu.El a facut aceasta declaratie in cadrul emisiunii "Romania la raport", realizata de Carol Sebastian la Radio Mix.

In acest context premierul s-a referit la criticile care vin de la proprietarii deposedati abuziv de statul comunist si a declarat: "In primul rand trebuie sa plecam de la urmatoarea premiza: nu putem multumi pe toata lumea".

"Eu cred ca ar trebui sa se recunoasca un lucru fundamental si anume, ca noi vrem sa rezolvam problema restituirii proprietatilor si eu am afirmat ca principiul de baza este acela al restituirii in natura.

Deci tot ceea ce mai sunt proprietati care erau exceptate de la restituire am luat hotararea sa le restituim" si a enumerat: sediile de partide politice, sedii de ambasade si sedii de institutii publice.

"Si de aceea am gasit o solutie care este extrem de corecta si care nu este numai o reparatie morala fata de proprietarii care nu-si mai pot dobandi proprietatile, ci si o reparatie materiala. Noi vrem sa le dam despagubiri acum, la justa valoare, echitabil prin crearea Fondului Proprietatea. Ceea ce va pot spune, este ca Fondul Proprietatea va da niste titluri de proprietate cu valoare certa.

Fondul poate da contravaloarea titlurilor de proprietate sau ei (proprietarii) pot sa-si vanda titlurile si sa obtina sumele de bani pe care le doresc sau daca nu, pot sa le lase in continuare in fond cu avantajele si riscurile care decurg".

Intrebat de ce nu vinde statul aceste titluri de valoare daca sunt asa de valoroase si sa dea apoi banii proprietarilor, asa cum a spus Maria Rose Mociornita, premierul a declarat ca "Doamna Marie Rose Mociornita are un punct de vedere si ii stimez punctul de vedere ca oricarui cetatean care are dreptul la un punct de vedere".

Solicitat sa raspunda totusi la intrebarea doamnei Maria Rose Mociornita, premierul a spus ca "Nu trebuie sa-i raspund eu. De ce trebuie sa-i raspund? Sunt 22 de milioane de cetateni. Noi nu facem o lege pentru doamna Marie Rose Mociornita. Eu cred ca suntem obligati sa facem, tinand cont de posibilitatile economice pe care le avem sa dea un raspuns favorabil, cinstit, onest tuturor".

Premierul nu are emotii la asumarea raspunderii

Referindu-se la o eventuala motiune de cenzura legata de asumarea de catre Guvern a pachetului de legi privind proprietatea si justitia, Tariceanu a afirmat ca "Atata vreme cat avem o majoritate solida in Parlament si avem o majoritate solida, nu vad nici un motiv pentru care sa ne simtim amenintati".

Premierul a spus ca "Daca in privinta proprietatii nu aveam mari indoieli, nu eram atat de naiv incat sa cred ca vor sustine acest pachet de legi de reforma a proprietatii, tinand cont ca 15 ani toti vechii comunisti care sunt inca in toate partidele din Romania, raspanditi nu in egala masura, raspanditi cu precadere la partidele de stanga, s-au opus si vor continua sa se opuna." "M-am asteptat

ca in ceea ce inseamna pachetul de legi privind reformarea justitiei, daca vreti extrem de necesare pentru consolidarea statului de drept in Romania si din perspectiva UE, sa fie sustinute. Pentru mine, votul care va avea loc la asumarea raspunderii va fi unul extrem de semnificativ.

Vom vedea care sunt partidele care cu adevarat doresc ca reforma sa continue in Romania, reforma in principal in privinta justitiei, pentru ca in domeniul proprietatii nu-mi faceam iluzii, a mai spus el.

Realizatorul emisiunii i-a amintit premierului ca exista reprosul ca se deschide usa imixtiunii politicului in justitie prin posibilitatea schimbarii sefilor da parchete, sefilor de curti de apel si tribunale. Premierul a replicat ca "Aceasta acuzatie este total nefondata". "Vreau sa subliniez un lucru.

Reforma in justitie urmareste eficientizarea actiunii justitiei, care pana acum s-a dovedit total ineficienta, inificienta in lupta impotriva coruptiei, ineficienta in ceea ce inseamna actul de justitie in sine printr-un act de justitie extrem de penibil ca lungime.

Nu mai vorbesc de lipsa totala de predictibilitate, cand instantele, aceleasi instante, dand sentinte contrare pentru cauze similare" a continuat Tariceanu.

In acelasi context, premierul si-a declarat sprijinul pentru ministrul justitiei :"Vreau sa subliniez meritul ministrului Monica Macovei care face un act curajos. Ea se bucura de intreg sprijinul meu si al Guvernului".

"Noi dorim ca sa ducem reforma justitiei in continuare pentru ca nu putem sa ramanem cu aceasta pata care este extrem de deranjanta si anume coruptia care domina in Romania si care nu este combatuta eficient. Deci, Guvernul si-a facut temele pe lupta impotriva coruptiei, asteptam acum sa vedem de ce este capabila justitia sa faca."

Intrebat daca de la Politie vin dosare spre parchete, Tariceanu a spus ca "Politia sub conducerea actualului ministru de interne a inceput sa-si faca treaba. Sunt sute de dosare care sunt inaintate la parchet, de aici incolo trebuie sa-si faca treaba parchetele si justitia."