Pe piata de capital domneste linistea. Brokerii nici nu mai stiu cum sa interpreteze situatia din piata, in conditiile in care nu se schimba nimic. Ieri s-a inregistrat „o lichiditate mai buna, dar evolutiile cotatiilor sunt in continuare modeste", declara traderii de la Prime Transaction.

Indicii BET, al celor mai performante zece companii, si BET-C, care urmareste evolutia intregii piete, au crescut cu 0,7%. In schimb, BET-FI a scazut, ce-i drept putin sub limita pozitiva, cu doar 0,01%. Valoarea totala a tranzactiilor a fost de 123,7 miliarde de lei.

„Problema este ca aceste cresteri au loc dupa o perioada de scaderi constante, care sunt mai mari procentual decat aceste cresteri", declara Daniel Predi, broker la societatea de brokeraj Oltenia Grup Invest.

Acest fapt „da investitorilor senzatia de instabilitate a pietei", sustine el. Brokerul afirma ca investitorii nu se grabesc sa cumpere, preferand sa mai astepte. „Preturile sunt bune pentru cumparare cu conditia insa sa urmeze o perioada de crestere", este de parere Daniel Predi.

Brokerii sunt optimisti si spera ca, pana la sfarsitul acestui an, piata sa iasa de pe trend-ul descendent pe care se situeaza de o buna bucata de timp.

Speranta lor creste o data cu anuntul privind listarea, in perioada urmatoare, a companiei Flamingo si a altor societati ce si-au aratat interesul fata de Bursa. Brokerii recunosc, totusi, ca revenirea pietei depinde si de alti factori, precum rezultate financiare bune ale companiilor, semnale pozitive din mediul economic etc.

Cel mai tranzactionat emitent al sedintei a fost, din nou, Banca Transilvania (TLV). Pretul actiunilor a scazut cu 1,4%, fiind transferate 2,3 milioane de titluri TLV, cu o valoare totala de 16,4 miliarde de lei. Petrom a fost cea de-a doua companie de la categoria I care s-a aflat in atentia pietei.

Cu o lichiditate buna, 3,1 milioane de titluri tranzactionate si cu un rulaj de 11,8 miliarde de lei, actiunile SNP au crescut cu 5,6%, pana la nivelul de 3.900 lei/actiune.

Un volum de 5,1 milioane de titluri s-a transferat printr-o tranzactie speciala, la cursul de 3.650 lei/actiune. Brokerii afirma ca este greu de descifrat aceasta crestere semnificativa a actiunilor Petrom, ei luand in calcul posibilitatea unei intrari de fonduri straine.

Actiunile Rompetrol Rafinare (RRC) continua sa prezinte o volatilitate ridicata. Titlurile RRC au scazut cu 0,6%, 780 lei/actiune, in urma tranzactionarii unui volum de 12,5 miliarde de lei, cu o valoare totala de 9,9 miliarde de lei.

Pe piata SIF-urilor, s-au inregistrat scaderi usoare, cresteri nesemnificative, precum si stagnari de curs. Pretul actiunilor SIF 5 Oltenia, SIF 3 Transilvania si SIF 4 Muntenia au ramas la nivelul din sedinta precedenta, mai exact 12.300 lei/actiune, 12.700 lei/actiune, respectiv 8.250 lei/ actiune.

Cursul titlurilor SIF 2 Moldova a crescut cu 0,9%, 10.500 lei/actiune, iar pretul actiunilor SIF 1 Banat-Crisana a scazut cu 0,7%, inchizand la 12.500 lei/actiune.

Volumele tranzactionate pe actiuni SIF au fost reduse, ceea ce arata ca nu s-au vandut foarte multe, dar nici nu prea s-au cumparat. Probabil investitorii asteapta sa vada daca, intr-adevar, se va ridica pragul limita de detinere din capitalul social la SIF-uri, la 1% de la 0,1%, dupa cum spun brokerii.