Voturile, cel din Franta, ca si cel din Olanda, arata ca proiectul european, confruntat cu o prelungita stare de recesiune si cu prelungite probleme sociale, a generat o reactie foarte umana, o reactie aproape xenofoba si frica de ziua de maine.

Cata vreme proiectul european a mers inainte pe un fond economic suficient de puternic, cu resurse financiare mari, in conditiile in care integrarea s-a facut, in fond, cu tari apropiate ca sistem mental, ca sistem social si cultural, cum sunt Spania, Portugalia, Grecia, proiectul european a functionat din ce in ce mai bine.

Acum, confruntat cu o recesiune puternica, cu imposibilitatea de a sustine modelul social european, in conditiile unei economii fragile, foarte multi au inceput sa arunce vina pentru precaritate pe extindere, pe aparitia noilor tari, carora trebuie sa li se dea bani, pe faptul ca se pierd locuri de munca.

Care credeti ca va fi impactul pe termen scurt asupra Romaniei?

Cel mai rau este amanarea integrarii Romaniei cu un an sau poate chiar cu trei ani. Ati vazut ca, de fapt, toata lumea arata cu degetul la Raportul de tara care urmeaza sa fie prezentat in noiembrie, anul acesta, Raport de tara in care nu se mai pune problema ca politicul decide inclusiv asupra aspectelor concrete de conformitate pentru criteriile de aderare.

Daca peste un an se vor ingheta negocierile, care ar trebui sa fie strategia Romaniei? Ce strategie ati fi urmat dvs. daca ati fi ministru de Externe?

Nu e vorba de ministrul de Externe aici, e vorba despre insasi puterea politica din Romania, practic, guvernarea, si aici ar trebui sa intre si opozitia, in sensul ca acum Romania nu mai are alta sansa reala decat de a indeplini in realitate obiectivele de aderare.

Viziunea si capacitatea noastra ar trebui sa fie aceea de a ne apleca si mai hotarat, si mai serios pe realizarea obiectivelor de aderare, care privesc reforma administratiei, justitiei, concurenta, mediul etc.

N-ar fi normal ca Romania sa aiba o strategie de intampinare, daca totul se ingheata?

Nu putem face o alta strategie. Daca noi ne-am reorienta si am spune: „bine, nu ne primiti, atunci noi ne gandim la altceva", ar fi cea mai mare greseala, pentru ca atunci ar insemna ca dam cu piciorul la o realitate deja dobandita. Parlamentul European a ratificat tratatul cu Romania, care a fost negociat pana la capat, au fost incheiate negocierile cu Consiliul Europei.

Din punctul de vedere al constructiei juridice a UE, votul impotriva tratatului n-a schimbat nimic. Viitorul Romaniei tot in UE se gaseste. Ideea ca UE, ca urmare a acestui vot, se va spulbera, mi se pare o prostie.