Dupa o campanie electorala monotona, de doua saptamani, cetatenii cu drept de vot din 26 de localitati au iesit, ieri, la urne, pentru a-si alege primarii. Votul de ieri a dovedit, inca o data, ca oamenii nu si-au pierdut apetitul pentru politica.

Inca de la primele ore ale diminetii, locuitorii celor 25 de comune si ai unui oras s-au dus la sectiile de votare, zelul acestora luandu-i prin surprindere chiar si pe politicieni. In unele comune, rata participarii la vot trecuse de 50 la suta in jurul dupa-amiezei, in conditiile in care urnele s-au inchis la ora 21.00.

Procesul electoral a decurs in liniste, fara ca vreo sectie sa raporteze tentative de fraudare sau sa inregistreze contestatii importante. Fortele de ordine desfasurate special pentru acest eveniment n-au avut nici un motiv sa intervina. Nici partidele nu s-au dat inapoi de la confruntare, pe listele de candidati aparand siglele unor formatiuni care, la nivel central, sunt aproape inexistente.

In unele localitati, liderii partidelor si-au trimis chiar observatori care sa stea cu ochii pe urne, pentru a evita orice nereguli.

La Galbinasi, alegerile au scos comuna in strada

Viitorul primar al comunei calarasene Galbinasi se poate lauda ca are in parohie niste oameni cu un accentuat spirit civic. Ieri, pana la orele pranzului, aproape 30 la suta din locuitori isi facusera datoria si il votasera deja pe cel care ii va conduce in urmatorii trei ani.

Prima zi de vara adevarata i-a scos pe oameni din case fara sa mai fie nevoie de eforturile celor sase candidati care se bat pe fotoliul de primar. Pe banci la porti, pe strada principala, in statia de autobuz, dar, mai ales, sub umbra deasa de la cele doua scoli-sectii de votare, grupuri compacte de oameni puneau lumea la cale.

In comuna Galbinasi, majoritatea locuitorilor sunt de etnie rroma, la fel si candidatii, cu exceptia reprezentantului Aliantei D.A. Procesul electoral a mers ca uns, fara incidente notabile. "Dom'ne, asa liniste si ordine ca acum n-a mai fost la vot de nu stiu cand", ne-a spus un localnic, care ne-a marturisit ca se astepta "sa se lase cu scandal".

Presedintii celor doua sectii de votare s-au aratat foarte multumiti ca nu au existat motive pentru a cere ajutorul fortelor de ordine. De altfel, autoritatile calarasene au dovedit ca se ghideaza dupa principiul conform caruia precautia este mama sigurantei si au trimis la fata locului suficienti jandarmi si politisti.

Scrutin linistit, la Fantanele

Scrutinul de ieri i-a adus la vot pe satenii din noua comuna Fantanele, din judetul Constanta, inca de la primele ore ale zilei. Contrar obiceiului "de la oras", printre primii la urne s-au numarat tinerii. Varstnicii n-au calcat pragul sectiei de votare decat dupa ce au ascultat pana la capat slujba de la biserica.

Pana la ora 17, votasera, deja, peste 700 dintre cei inscrisi pe liste, in liniste si pace. Pe la porti, nehotaratii cumpaneau inca, pe soptite, promisiunile si valoarea candidatilor. "Daca l-am alege pe economistul pesedist Gheorghe Popescu, s-ar pietrui si drumul spre biserica, biserica ar fi invelita cu tabla a-ntaia, ca de-alde Soare trag mai mult banu' pe turta lor decat pe-a noastra".

Balanta se inclina insa spre candidatul A.D.A., Gheorghe Soare, cand oamenii aduc vorba de legatura lui de rudenie cu primarul din Cogealac, umbrela administrativa, pana la redobandirea statutului de comuna a fostului sat Fantanele. "Cum-necum, a scos bani din piatra seaca si comuna noastra de bani are nevoie, ca sa iesim si noi la liman".

Cei care parca l-ar vrea numai si numai pe candidatul PPCD, Vasile Turcu, ca nu si nu. Si-ar dori ca omul lor sa intre in turul doi, fiindca "precis nu se va alege nici unul din prima".

La Cuza Voda s-a impartit pomana electorala cu ocaua mare

Cursa pentru ocuparea scaunului de primar al celei mai proaspete comune galatene, Cuza Voda, a fost presarata cu destule incidente. Lipsa de experienta nu i-a impiedicat pe cei angrenati in alegeri sa recurga la mita electorala. Cateva sute de sateni n-au putut vota pentru ca nu si-au schimbat la timp buletinele de identitate.

"Joi, in jurul orei 21,45, Postul de Politie Slobozia Conachi a fost sesizat telefonic de catre primarul interimar al comunei Cuza Voda despre faptul ca persoana care candideaza din partea PUR la Primaria comunei Cuza Voda ofera cetatenilor bunuri alimentare (zahar, orez), cu scopul determinarii acestora sa o voteze la alegerile locale.

Din primele verificari efectuate de lucratorii postului si din declaratiile primarului interimar, s-a stabilit ca, de fapt, candidata PUR, impreuna cu un alt cetatean au descarcat dintr-un autoturism pungi cu bunuri alimentare, oferite mai multor persoane din comuna", declara Cristina Stoian, purtatorul de cuvant al Inspectoratului de Politie Judetean Galati.

Cei de la PUR spun ca totul nu a fost decat o diversiune din partea lui Danut Codrescu, primar interimar si candidat al Aliantei D.A., deoarece persoana incriminata, Tudorita Oprea, nu facea altceva decat o pomana crestineasca motivata de sarbatoarea Inaltarii.

"Posibil ca in toata comuna sa fi fost impartite mai mult de o suta de pachete cu cate doua kilograme de zahar, doua de orez si doi litri de ulei", mai spune Codrescu.

Bogdan COSTACHE , Carmen CHIHAIA, Cezar AMARIEI