Jurnalista franceza Florence Aubenas si ghidul sau irakian, Hussein Hanoun, au fost eliberati simbata, dupa cinci luni de captivitate in Irak. Cei trei ziaristi romani rapiti in Irak au declarat ca au stat impreuna cu Florence Aubenas avand numai aprecieri magulitoare la adresa ei, scrie Ev. Zilei.

La putin timp dupa sosirea in Franta, Florence Aubenas a dezmintit faptul ca ar fi fost detinuta in Irak alaturi de ostaticii romani, relateaza AFP.

Cei eliberati datoreaza enorm retelei de fosti studenti irakieni care au studiat in Romania pe vremea lui Ceausescu si au fost recrutati de Securitate, scrie Cotidianul.

Ziarista franceza, salvata de reteaua lui Ceausescu

Liviu Avram, Simona Popa, Cotidianul

In total au fost 11. Cei patru ostatici din „lotul romanesc" si cei doi din „lotul frantuzesc" au impartit captivitatea cu inca cinci irakieni, rapiti pentru colaborationism cu fortele coalitiei si despre care nu se mai stie nimic. In schimb, cei eliberati datoreaza enorm retelei de fosti studenti irakieni care au studiat in Romania pe vremea lui Ceausescu si au fost recrutati de Securitate.

Dupa eliberarea jurnalistilor nostri, reteaua romaneasca s-a implicat decisiv in salvarea jurnalistei franceze si a insotitorului ei.

Jurnalista franceza Florence Aubenas si ghidul sau au fost eliberati din acelasi beci in care au stat si jurnalistii romani. Un rol decisiv in eliberare l-au avut irakienii recrutati de Securitate pe cind studiau in Romania.

Cei trei jurnalisti romani rapiti in Irak au impartit acelasi beci cu ziarista franceza Florence Aubenas, de la cotidianul „Liberation", si cu ghidul acesteia, Hussein Hanun, rapiti in Bagdad in dimineata zilei de 5 ianuarie.

Potrivit unor surse apropiate celulei de criza, in aceeasi locatie au mai stat captivi inca cinci cetateni irakieni, dintre care doi au fost scosi inainte de eliberarea romanilor, dar nu se stie daca acum sint liberi sau au fost executati.

Ovidiu Ohanesian si Sorin Miscoci vorbesc si acum cu destula prudenta despre perioada de detentie, probabil pentru ca inca nu stiu ce s-a intimplat cu ceilalti trei irakieni ramasi captivi.

„I-am gasit acolo"

Ovidiu Ohanesian ne-a declarat ca ei au gasit-o pe Florence Aubenas in beci in momentul in care au fost transferati in cea de-a doua locatie. „A stat cu noi 51 de zile, ne-am inteles extraordinar cu ea. Faptul ca era captiva acolo a fost motivul pentru care nu am putut sa vorbim mai mult dupa eliberare", ne-a declarat Ohanesian. El a refuzat sa confirme sau sa infirme captivitatea cetatenilor irakieni.

Sorin Miscoci ne-a povestit ca a reactionat „usor isteric" cind a auzit vestea eliberarii frantuzoaicei si a marturisit ca se intelesesera, in timpul captivitatii, ca dupa eliberare „sa ne intilnim intr-un anume loc, dintr-o anume tara si sa mincam niste chestii pe care ni le doream inca de atunci". Sorin Miscoci ne-a mai spus ca o invitase pe Florence la nunta sa inca de cind erau ostatici.

Apoi a precizat ca „noi am dat anumite detalii care se pare ca au ajutat la eliberarea lor". Insa cind l-am intrebat de cei cinci ostatici irakieni, Miscoci si-a schimbat brusc tonul si a spus „discutia noastra se termina aici". Ca un argument al necesitatii pastrarii secretului, ziaristul a exemplificat ca „Florence era sa moara din cauza speculatiilor ziaristilor romani".

Ieri, Marie-Jeanne Ion a povestit, intr-un interviu acordat BBC, ca, pe 1 aprilie, au gasit-o pe Florence Aubenas „in cea de-a doua locatie" si ca „ea a fost persoana care ne-a tinut moralul sus toata perioada asta".

Marie-Jeanne a recunoscut ca „asta era principalul si poate singurul motiv" pentru care, la un moment dat, ziaristii romani au spus ca nu pot da mai multe amanunte, pentru ca „daca se afla cumva ca am vorbit, ea era intr-un pericol maxim".

Mostenirea lui Ceausescu

Un rol important in eliberarea atit a romanilor, cit si a frantuzoaicei l-a jucat reteaua de fosti studenti irakieni recrutati de Securitate pe vremea lui Ceausescu, prin care s-a putut contacta destul de repede grupul rapitorilor, ne-au relatat surse apropiate celulei de criza.

Principala piedica a fost faptul ca, initial, fostii studenti nu au reactionat nicicum la semnalele trimise de cei care lucreaza acum in serviciile secrete romanesti. Atunci s-a luat decizia identificarii, pentru fiecare fost student, a persoanei care l-a recrutat si care sa-l contacteze nemijlocit.

Din acel moment, „reteaua" a inceput sa functioneze si sa obtina informatii pretioase, care au usurat contactul cu rapitorii. Una dintre aceste informatii a fost si aceea ca ziarista franceza si ghidul sau sint detinuti in acelasi loc cu ziaristii romani.

Informatia a fost transmisa imediat autoritatilor franceze, care au apelat tot la „reteaua lui Ceausescu" pentru a negocia eliberarea lui Florence Aubenas si a lui Hussein Hanun. Florence Aubenas a ajuns aseara in Franta, cu un avion special, in timp ce Hussein Hanun a ramas la familia sa din Bagdad.

Cotidianul - 13 iunie 2005

Ostatica franceza, eliberata

articol preluat din Evenimentul Zilei

Jurnalista franceza Florence Aubenas si ghidul sau irakian, Hussein Hanoun, au fost eliberati simbata, dupa cinci luni de captivitate in Irak, iar anuntul eliberarii lor a provocat un val urias de bucurie si usurare in Franta, unde ziarista a aterizat ieri seara, transmit agentiile internationale de presa.

Florence Aubenas, in virsta de 44 de ani, si ghidul ei, Hussein Hanoun, fusesera rapiti pe 5 ianuarie, la Bagdad, iar captivitatea lor prelungita a antrenat o imensa mobilizare pentru obtinerea eliberarii lor. (Livia Cimpoeru)

Mult asteptatul anunt a fost facut ieri dimineata de catre ministerul francez de externe intr-un scurt comunicat transmis presei, in care se preciza sa insotitorul jurnalistei, Hussein Hanoun, a ramas in Irak, alaturi de familia sa.

Vestea a fost rapid confirmata de „Liberation", ziarul la care lucreaza Florence Aubenas. Potrivit directorului editorial al cotidianului francez, Antoine de Gaudemar, cei doi ostatici au fost eliberati simbata dupa-amiaza, iar Aubenas „este sanatoasa". „Sintem nebuni de fericire. Este o usurare enorma, dupa cinci luni de cosmar", a adaugat acesta.

Gaudemar a explicat ca nu se cunosc deocamdata detaliile eliberarii, dar ca, aparent, jurnalista a fost relativ bine tratata de rapitori si nu a fost supusa unor presiuni.

„Este sanatoasa, atit din punct de vedere psihic, cit si fizic", a declarat si sora lui Florence Aubenas, Sylvie, care primise extraordinara veste simbata, chiar de la presedintele Jacques Chirac.

Multumiri pentru serviciile secrete. „Cu totii sintem extrem de usurati si bucurosi, pentru ea mai ales, si sintem foarte, foarte recunoscatori tuturor serviciilor care au contribuit la eliberarea ei", a declarat sora ziaristei. „Sintem constienti cit de dificila a fost aceasta operatiune. Niciodata nu vom putea sa le multumim suficient", a adaugat ea. De simbata, intreaga familie a ziaristei era reunita la Paris.

Pleacarea spre casa a lui Florence Aubenas a fost una cu peripetii, aeroportul din Bagdad fiind inchis de doua zile din pricina unui furtuni de nisip ce a lovit capitala irakiana. La insistentele ambasadei franceze, autoritatile irakiene au acordat o autorizatie speciala pentru avionul ce urma sa o transporte la Paris pe jurnalista.

Chef la Bagdad. Ghidul sau Hussein Hanoun a ramas in Irak, linga familia sa. El a revenit ieri acasa, la Bagdad, la bordul unei masini a Ambasadei Frantei, fiind primit cu strigate de bucurie de sotia sa, Suha, de cei patru copii si de apropiati. Fostul ostatic, imbracat cu un vestmint traditional alb si cu papuci negri, parea slabit si avea privirea ratacita in momentul coboririi din masina.

Sotia s-a aruncat la picioarele sale si a inceput sa i le sarute, dupa care fostul ostatic a intrat in casa. O oaie a fost taiata la intrarea in casa, pentru a se sarbatori intoarcerea lui Hanoun cu un ospat pe cinste. Zeci de neamuri, inclusiv femei acoperite cu valuri din cap pina-n talpi dansau in mijlocul strazii, pe ritmurile unei fanfare improvizate.

Eliberarile se platesc. Dupa rapirea celor doi, singura confirmare ca Florence Aubenas este in viata a fost o caseta video filmata de rapitori si data publicitatii pe 1 martie. In acele dramatice imagini, ziarista franceza parea foarte palida si slabita si cerea ajutorul autoritatilor franceze.

Secretarul general al organizatiei Reporters sans Frontieres, Robert Menard, declarase, simbata, ca intermediari ai rapitorilor jurnalistei franceze au cerut, in primele trei saptamini dupa rapire, o suma de ordinul a 15 milioane de dolari in schimbul eliberarii ei.

Potrivit lui Menard, „nu exista nici o eliberare de ostatici fara a da ceva in schimb, iar printre conditiile puse figureaza in mod obligatoriu banii". Ministerul francez de externe a negat cu hotarire afirmatiile lui Menard, asigurind ca acestea „nu corespund deloc realitatii".

O ziarista specializata in zone de conflict

Florence Aubenas, unul dintre cei mai importanti reporteri ai ziarului de stinga „Liberation", este o jurnalista recunoscuta pentru calitatile sale profesionale si umane, rapirea ei provocind un val de proteste si o mobilizare fara precedent in Franta.

Colegii de breasla si amicii au descris-o adeseori pe Florence Aubenas drept o persoana „foarte simpatica", „amuzanta" si „superprofesionista", care nu ezita sa spuna exact ceea ce gindeste, in special la redactie.

Unul dintre cei mai apropiati amici vorbeste despre „cea mai amuzanta fata" pe care a cunoscut-o vreodata, o persoana extrem de caustica, foarte interesata de oameni, si preocupata sa faca investigatii profunde pentru reportajele sale.

Colegii de redactie spun despre Florence Aubenas ca „stie sa-i faca pe oameni sa vorbeasca si are un talent scriitoricesc veritabil". In opinia lor, Florence Aubenas este „unul dintre pilonii de baza" ai redactiei „Liberation" si una dintre cele mai bune jurnaliste de reportaj.

Aubenas este o foarte buna profesionista, Obisnuita cu zonele dificile de conflict, ea a calatorit in Algeria, Rwanda, Kosovo, Bosnia, Afganistan si Irak.

Nascuta pe 6 februarie 1961, in Belgia, dar de nationalitate franceza, Aubenas a obtinut in 1984 diploma Centrului de Formare a Jurnalistilor din Paris. Ea a lucrat pentru publicatii importante precum „Le Matin", „Le Nouvel Economiste", inainte de a ajunge la „Liberation", ziar fondat de Serge July.

Florence Aubenas a scris mai multe carti, in special alaturi de filosoful si psihanalistul Miguel Benasayag, si un volum dedicat experientei traite in Rwanda.

Cinci luni de cosmar

6 ian.: „Liberation" anunta ca „de 48 de ore" nu mai are vesti despre Aubenas, care sosise in Irak la 16 decembrie 2004, si nici despre Hussein Hanun. „Nu au mai fost vazuti de la iesirea lor din hotel", in dimineata zilei de 5 ianuarie, a anuntat cotidianul.

7 ian.: Presedintele Jacques Chirac lanseaza un avertisment cu privire la deplasarea jurnalistilor in Irak, subliniind ca „in perioada actuala, securitatea corespondentilor francezi de presa nu poate fi asigurata".

10 ian.: Premierul Jean-Pierre Raffarin declara ca „statul a mobilizat toate mijoacele de care dispune" in vederea obtinerii eliberarii ostaticilor.

26 ian.: Portrete uriase ale celor doi sint amplasate, cu ocazia unei manifestatii care are loc la Paris, in Piata Republicii.

24 feb.: O inregistrare cu Aubenas este prezentata familiei sale de catre autoritatile franceze. Existenta casetei va fi anuntata pe 1 martie.

1 mar.: Aubenas, care pare slabita, lanseaza intr-o inregistrare video difuzata de Sky-Italia un apel adresat in special deputatului UMP Didier Julia, care incercase fara succes un demers paralel pentru eliberarea lui celorlalti ziaristi francezi rapiti. In mesaj nu se formuleaza nici o revendicare si nici nu este precizat numele gruparii.

3 mar.: Raffarin cere rapitorilor sa se adreseze „doar serviciilor oficiale" franceze.

23 mai: Fondatorul ziarului „Liberation", Serge July apreciaza, cu ocazia eliberarii celor trei jurnalisti romani rapiti in Irak, ca „problema este mai complicata" in cazul lui Aubenas si Hanoun, pentru ca „autorii rapirii nu au fost inca identificati".

7 iun.: Directorul „Liberation" declara ca are sentimentul „ca lucrurile evolueaza", existind „un contact stabilizat" cu rapitorii.

11 iun.: Florence Aubenas si ghidul ei sint eliberati

Fostii ostatici romani isi amintesc despre colega lor de detentie: „Florence a crezut ca am fost ucisi si nu eliberati"

Jurnalistii romani rapiti in Irak s-au aflat in acelasi loc de detentie cu jurnalista franceza Florence Aubenas. Sorin Miscoci a declarat ca Florence ii dadea din mincarea ei si ca, o data cu venirea romanilor, s-au imbunatatit conditiile de detentie. (Catalin Bulat Dorelian Bellu)

O data cu eliberarea ziaristei franceze, Ovidiu a fost in masura sa ofere raspuns mai multor intrebari aparute in ultimele zile: „Am vazut-o pentru intiia oara pe Florence Aubenas cind am fost transferati in beci. Era acolo impreuna cu ghidul ei. Pe toata perioada detentiei am constatat ca este o femeie extraordinar de puternica, cum putine am cunoscut in viata mea.

Atit cit am putut s-o facem, ne-am promis ca ne vom scrie si ne vom intilni daca vom scapa de acolo. Ca si noi, si Florence a facut filmari care urmau sa fie difuzate pentru sensibilizarea Frantei, dar nu stiu motivul pentru care acest lucru nu s-a intimplat. Poate ca francezii sint mai opaci la astfel de negocieri.

Atunci cind Marie-Jeanne a spus „noi, fetele, eram scoase la toaleta" a fost evident vorba de o scapare ca urmare a presiunilor la care era supusa de colegii ziaristi. Vedem cu totii acum de ce a fost bine ca nu am vorbit mai mult", a declarat Eduard Ovidiu in exclusivitate pentru „Evenimentul zilei".

„Nu vreau sa comentez in nici un fel ce stia presedintele Basescu in legatura Florence Aubenas si insotitorul ei. Dar cind a declarat ca pe noi nu ne retine de la declaratii decit propria constiinta stia ce spune. Ei doi au fost motivul pentru care noi nu am vrut sa raspundem la toate intrebarile", a mai spus Ovidiu.

„Nu am apucat sa ne promitem nimic la despartire pentru ca ultima oara cind am vorbit a fost seara de dinaintea eliberarii noastre. Dimineata, ei i-a fost foarte rau si nu am mai putut comunica in nici un fel. Acum sint extraordinar de fericit ca ea si Husein sint liberi", incheie cu entuziasm Ovidiu Ohanesian.

Miscoci: „Imi dadea din mincarea ei"

Sorin Miscoci spera ca, o data cu eliberarea lui Florence Aubenas, opinia publica va intelege de ce a trebuit sa pastreze tacerea in legatura cu multe informatii legate de rapire. „Acolo, in celula, aveam doua reguli importante", a spus Sorin pentru „Evenimentul zilei".

„Una dintre ele era sa nu vorbim intre noi si a doua sa nu ne dam jos cirpa cu care eram legati la ochi. Rapitorii au fost foarte clari cind ne-au spus ca ne omoara daca iesim din cuvintul lor.

Daca noi ne-am fi apucat sa raspundem la intrebari si sa dam tot felul de detalii, rapitorii si-ar fi dat seama ca nu am respectat regulile si atunci viata lui Florence ar fi fost in pericol", a declarat Sorin Miscoci.

El isi aminteste ca Marie-Jeanne a fost cea care a recunoscut-o pe Aubenas. „Mai tirziu, cind am reusit sa vorbim cu ea ne-am dat seama ca jurnalista ne poate fi de un real ajutor. Ea era de mai mult timp in captivitate. Ajunsese sa inteleaga si sa interpreteze gesturile rapitorilor.

Asa am stiut noi, de exemplu, ca daca primim o jumatate de castravete in plus inseamna ca negocierile merg bine si ca rapitorii sint multumiti."

Pe de alta parte, Sorin Miscoci recunoaste ca tratamentul jurnalistei franceze s-a imbunatatit simtitor dupa venirea lor si ca, din acest punct de vedere, Aubenas are toate motivele sa fie recunoscatoare romanilor. „Nu stiu exact de ce s-au purtat mai bine cu ea dupa ce am venit noi.

Banuiesc ca acest lucru se datoreaza felului in care autoritatile romane au stiut sa negocieze", ne-a declarat Sorin Miscoci, cel care pe una dintre casetele filmate de rapitori era prezentat in camasa mortii.

El isi aminteste ca s-a inteles foarte bine cu jurnalista franceza. „De fiecare data cind primea o felie de chec, mi-o dadea mie. Spunea ca nu-i place si voia s-o maninc eu."

Se pare totusi ca nu la fel de armonioasa a fost relatia dintre Marie-Jeanne si Ohanesian. „Marie-Jeanne mai discuta in contradictoriu cu Ovidiu. Nu auzeam ce isi spuneau pentru ca trebuiau sa sopteasca foarte aproape de ureche. Nu era insa ceva serios. Nu se poate spune ca se certau", a povestit Sorin Miscoci.

Operatorul regreta ca la plecare nu a putut sa o incurajeze pe Florence Aubenas. „Pina cind nu a fost eliberata, Florence nu a stiut daca sintem in viata sau am fost executati."

Marie-Jeanne Ion: „Mi-a fost ca o sora mai mare"

Marie-Jeanne Ion a declarat duminica, pentru Mediafax, ca in locul in care au fost detinuti ziaristii romani s-au aflat Florence Aubenas si Hussein Hanun. „O bucurie asa de mare n-are cum sa fie descrisa in cuvinte. Cred ca este vestea pe care o asteptam de foarte mult timp", a spus Marie-Jeanne Ion, referindu-se la eliberarea ziaristei franceze si a ghidului sau.

Ea a adaugat ca Florence Aubenas i-a fost, in perioada detentiei, ca o sora mai mare. Ea a mai spus ca isi cere iertare fata de sora lui Florence, cu care a stat de vorba dupa eliberarea ziaristilor romani, dar a adaugat ca nu i-a putut spune nimic acesteia de frica sa nu o puna pe Florence in pericol.

Marie-Janne a mai spus ca ei s-au aflat in acelasi loc cu Florence Aubenas incepind cu 1 aprilie.

France Presse: Aubenas dezminte ca fost detinuta impreuna cu romanii

La putin timp dupa sosirea in Franta, Florence Aubenas a dezmintit faptul ca ar fi fost detinuta in Irak alaturi de ostaticii romani, contrazicind flagrant declaratiile amanuntite ale acestora, releva agentia France Presse. Jurnalista franceza a aterizat la bordul unui avion Falcon 50, la baza aeriana Villacoublay, din regiunea pariziana.

Ea a fost intimpinata pe aeroport de mama sa si de presedintele francez Jacques Chirac. Intrebata de ziaristii prezenti daca a fost detinuta alaturi de jurnalistii romani, Aubenas a raspuns, dupa o lunga ezitare, „nu", relateaza TF1 si „Le Monde".

Mai slaba, dar radioasa, Aubenas a povestit in cadrul conferintei de presa sustinute pe aeroport ca a fost tinuta intr-o celula „in conditii dificile", legata, cu ochii acoperiti si ca nu avea suficienta apa. Ea a precizat totusi ca in ultimele zile de detentie a fost dezlegata si chiar i s-a permis sa se uite la transmisiunile televiziunii franceze.

Desi vizibil relaxata si dispusa sa glumeasca, Aubenas a evitat sa ofere informatii despre identitatea rapitorilor sau detalii despre momentul eliberarii. (Livia Cimpoeru)

Livia Cimpoeru, Catalin Bulat, Dorelian Bellu