Uniunea Europeana nu permite contracte publice fara licitatie decit foarte greu. La noi licitatiile se faceau mai dificil. Intr-un punct de vedere oficial, Comisia Europeana ne bate obrazul.

Uniunea Europeana confirma: contractele guvernamentale cu atribuire din sursa unica sint ilegale in Uniunea Europeana. Intrucit Romania nu este membru UE, nu este obligata sa aplice prevederile europene. Asta nu scuteste statul roman de orice responsabilitate. Raportul de tara de care depinde integrarea Romaniei va cuprinde aceste abateri la capitolul Concurenta.

„Cotidianul" a cerut o pozitie oficiala din partea Directoratul General Piata Interna si Servicii al Comisiei Europene:

Cotidianul: contractele publice cu achizitie dintr-o singura sursa fara licitatie contravin legilor concurentei din Europa?

Este legal faptul ca statul roman a semnat contracte exclusive cu anumite companii in domenii in care exista societati concurente cel putin la fel de performante.

In interiorul Uniunii Europene, regulile care guverneaza procedura de acordare a contractelor publice sint facute in baza legii achizitiilor publice, care prevede pentru anumite niveluri si principii ale Tratatului politici specifice.

Cotidianul: Este impotriva regulilor liberei concurente sa excluzi, ca stat, anumite companii din sistemul achizitiilor publice?

In conformitate cu aceleasi principii si directive, toate autoritatile publice trebuie sa asigure un tratament nediscriminatoriu, egal, libera concurenta si transparenta tuturor contractelor publice.

Cotidianul: Este impotriva legilor concurentei sa nu organizezi o licitatie publica in aceste conditii?

In anumite cazuri specifice, bine justificate, sint permise anumite exceptii de la regula. Cum ar fi in domeniul apararii, contractele declarate secrete sau care cer masuri de securitate specifice, acordate in baza unei acord international sau urmind procedura unei organizatii internationale.

Utilizarea procedurii de negociere directa cu sau fara anunt public mai poate fi facuta doar in anumite circumstante specifice.

La final, va amintim ca - cu exceptia cazurilor din UE – pentru proiectele finantate unde se aplica regulile de achizitie publica, Romania nu este legal obligata sa le aplice legile de achizitie ale UE. La acest moment, nerespectarea acestor legi va fi interpretata doar in contextul politic al procesului de pre-aderare la Uniunea Europeana.

VA Tech Hydro

In timpul mandatului CDR, Calin Popescu Tariceanu, care era pe atunci ministru al Industriei, atribuie, fara licitatie, lucrarile de reabilitare si modernizare a celor sase grupuri energetice ale hidrocentralei de la Portile de Fier I companiei elvetiene Sulzer Hydro (devenita ulterior VA Tech).

Succesorul sau pesedist, Dan Ioan Popescu, atribuie aceleiasi firme, tot prin incredintare directa, modernizarea hidrocentralei Portile de Fier II. Valoarea totala a contractului sare de jumatate de miliard de euro.

Bechtel

Spre sfirsitul lui 2003, guvernul Nastase a incheiat un contract cu mega-firma americana Bechtel pentru construirea autostrazii Brasov-Bors, in lungime de 415 km. Contractul, in valoare de 2,2 miliarde de euro, a fost atribuit prin incredintare directa, fara licitatie sau selectie de oferte. Proiectul a stirnit nemultumirea Comisiei Europene.

Dupa schimbarea administratiei de la Bucuresti, lucrarile au fost oprite, pentru ca Bechtel s-a apucat de lucrari, dar guvernul nu le-a platit, datoria ajungind la circa 80 de milioane de dolari.

EADS

In vara anului trecut, cu ocazia vizitei cancelarului german, Gerhard Schröder, in Romania, grupul european EADS anunta ca a primit din partea autoritatilor romane un contract cifrat la un miliard de euro (dintre care 650 de milioane erau alocate concernului EADS) pentru securizarea frontierelor de stat ale Romaniei.

Nici in acest caz, nimeni nu a auzit de vreo licitatie sau de vreo selectie de oferte. Proiectul continua, partea romana sustinind ca a obtinut o diminuare a costurilor.

Vinci, Strabag, Astrom-Roichmann

Cu aceste trei companii, guvernul Nastase a decis sa demareze constructia autostrazii Bucuresti-Brasov. Atribuirea contractului s-a facut fara licitatie, dar pe baza unui sistem permis: parteneriatul public-privat, adica executantul lucrarilor, vine cu finantarea si opereaza obiectivul un numar de ani, dupa care il cedeaza statului roman.

Dupa schimbarea puterii, si acest proiect a fost stopat, pe motiv ca legislatia acestor parteneriate nu e suficient de transparenta si ca trebuie armonizata cu normele UE.

Afacerea Calculatorul

Guvernul Nastase a incredintat un contract de 96 de milioane de euro pentru informatizarea scolilor unei singure companii, Siveco, fara sa faca licitatie. Pe piata romaneasca sint mai multe companii care ar fi putut raspunde cerintelor contractului.

Potrivit unuia dintre competitori, Softwin, acest contract urias a dezechilibrat piata de software din Romania, deoarece va permite Siveco sa practice preturi fara concurenta. Un raport al Ministerului Educatiei a constatat ca valoarea contractului este umflata artificial, cu costuri uneori de doua ori mai mari decit pretul pietei.

Marius Draghici, Mihai Nicut