Desi a fost exclus din privatizarile Petrom si Distrigaz, gigantul rus intra in Romania pe usa din dos, printr-un parteneriat cu grupul german E.ON, care a cumparat cite un distribuitor de gaze si electricitate de la noi.

Gigantul Gazprom, care detine monopolul exporturilor de gaze naturale din Rusia, ar putea incheia un parteneriat cu cel mai mare grup german de utilitati E.ON, referitor la distributiile de energie si gaz din Romania, a anuntat Bloomberg.

„Avem ocazia sa folosim activele cumparate de E.ON in Romania. Avem ocazia sa ne aparam interesele si prin relatii contractuale", a declarat, la Moscova, Alexander Medvedev, director executiv adjunct in cadrul Gazprom.

Rusii au pierdut privatizarile

Iesirea lui Medvedev arata clar ca Rusia nu renunta la interesele sale strategice din Romania si incearca o intrare pe usa din dos, din moment ce usa din fata nu s-a deschis. Gazprom fusese data ca sigura in competitia pentru privatizarea unuia dintre cei doi distribuitori de gaze din Romania, Distrigaz Sud, pe motiv ca rusii ofereau importuri preferentiale de gaze, pe termen lung.

Dar, cum cea mai buna oferta financiara a avut-o Gaz de France, aceasta a fost preferata. E.ON a cumparat Distrigaz Nord. Gazprom a vrut sa cumpere si Petrom, dar a iesit din cursa la final.

Bloomberg noteaza ca Gazprom, care cauta cai de acces catre utilizatorii de gaz din Europa (unde rusii asigura un sfert din consum) poarta discutii cu E.ON si pentru pentru proiecte comune in productia de gaz si electricitate. Amintim ca E.ON a cumparat si una dintre cele opt societati de distributie a electricitatii din Romania.

Nemtii, calea spre Europa

Nimeni nu a precizat care va fi, concret, obiectul de activitate al joint-venture-ului Gazprom-E.ON in Romania. Putem insa banui ca E.ON ar putea cumpara mai mult gaz de la Gazprom, pentru a-l vinde in Romania.

Mai mult, grupul german ar putea vinde gazul de la Gazprom pe pietele liberalizate din vestul Romaniei, la preturi convenabile si pentru unii, si pentru altii, stiut fiind faptul ca nimeni nu impune vreo restrictie la transport, nici in Romania, nici in strainatate.

De asemenea, nu poate fi exclusa nici varianta in care Gazprom sa cumpere, la preturi mici, energie din Rusia, pe care sa o vinda distribuitorului Electrica Moldova, proprietate a E.ON.

Relatiile dintre E.ON si Gazprom sint foarte apropiate. Grupul german detine 7% dintre actiunile holdingului rusesc. Ele deruleaza impreuna proiecte pentru exploatarea cimpurilor gazifere din Siberia si pentru constructia unei conducte de gaz pe sub Marea Baltica.