Societatile comerciale pe actiuni pot sa isi majoreze capitalul social pina la data de 1 iulie 2006, potrivit unui proiect de lege adoptat de Executiv. Potrivit legii, trebuia ca societatile comerciale pe actiuni si in comandita pe actiuni, pina la 31 decembrie 2005, sa isi majoreze capitalul social pina la echivalentul in lei a 25.000 de euro.

La data de 31 decembrie 2004, din numarul total de 19.627 de societati comerciale pe actiuni inscrise la Registrul Comertului, doar 8.085 s-au conformat acestei obligatii.

Prin urmare, guvernul a aprobat in sedinta de miercuri un proiect de lege care propune aminarea cu sase luni a termenului stabilit initial, pina la data de 1 iulie 2006.

Capitalul social va fi calculat la cursul de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei la data subscrierii. Executivul propune prelungirea acestui termen pentru mentinerea coerentei mediului de afaceri.

Obligativitatea majorarii capitalului social tine si de armonizarea legislatiei romanesti cu directiva europeana privind garantiile in materia constituirii societatilor comerciale si a modificarii capitalului social.