Sectiile de politie vor fi dotate cu sisteme antiefractie, camere video, detectori de prezenta si senzori de incendiu.

Politia Romana va dota toate inspectoratele din tara cu echipamente antiefractie si supraveghere sofisticate, pentru a preveni furtul de informatii clasificate, de munitie si de armament din dotare.

Achizitia, numita Sistem Antiefractie, Control Acces si Supraveghere Video la sediile Politiei Romane, va fi facuta prin licitatie de catre Ministerul Administratiei si Internelor si va costa 2,5 milioane de euro, adica in jur de 90 de miliarde de lei.

In proiectul hotaririi de guvern supus dezbaterii publice pe site-ul MAI se prevede ca achizitia va fi facuta printr-un credit extern contractat de Ministerul Finantelor in baza Legii datoriei publice.

In nota de fundamentare a proiectului, MAI invoca Legea protectiei informatiilor clasificate si hotarirea guvernului privind standardele nationale de protectie a informatiilor clasificate, acte care obliga institutiile publice sa-si ia masuri privind protectia fizica a datelor clasificate.

Conform notei de fundamentare, vor fi dotate cu aceste sisteme doar sediile unitatilor de politie care nu au organizat serviciul de zi permanent pe unitate.

Incaperile in care sint pastrate documentele cu regim clasificat, precum munitia si armamentul vor fi asigurate cu sisteme antifurt, detectori de prezenta, senzori de volum si incendiu, echipamente de control al usilor de acces, echipamente de supraveghere video, mijloace de comunicatie si sisteme proprii de alimentare in caz de avarie.

Suma de 2,5 milioane de euro s-a stabilit in urma unei analize, la nivelul fiecarui IPJ, privind necesarul de echipamente de securizare.