Premierul Tony Blair a prezentat la Bruxelles prioritatile britanice la conducerea Uniunii Europene. Marea Britanie va prelua la 1 iulie presedintia rotativa a Uniunii, o adevarata provocare pentru guvernul de la Londra, in contextul crizei Constitutiei Europene.

Dupa esecul referendumurilor din Franta si Olanda, Marea Britanie a anuntat ca suspenda organizarea unui scrutin popular, pina la limpezirea situatiei.

In discursul de la Bruxelles, Tony Blair a vorbit despre globalizare si despre reforme. "A sosit timpul ca Uniunea Europeana sa faca fata provocarilor globalazarii, a spus seful executivului de la Londra".

Declaratia lui Tony Blair a fost facuta dupa un avertisment, lansat de ministrul britanic de finante, care a afirmat ca actuala gindire economica a Uniunii este contraproductiva.

Discursul lui Blair este cu atit mai interesant, cu cit vine la citeva zile dupa esecul summitului din 16 si 17 iunie de la Bruxelles, unde liderii din cele 25 de state membre nu au reusit sa ajunga la o intelegere in ce priveste bugetul pentru perioada 2007 - 2013.

Asta, dupa ce Marea Britanie a refuzat un compromis propus de Franta, care presupunea sa renunte la rabatul de peste 5 miliarde de euro, de care Londra beneficiaza de ani de zile.

Uniunea Europeana trebuie sa fie relevanta in contextul mondial si sa descopere de ce unele economii europene creeaza locuri de munca, iar alte nu, a mai spus Tony Blair.

Premierul britanic, care se autocaracterizeaza drept un pro- european convins, a mai afirmat ca va folosi cele sase luni de presedintie a Uniunii Europene pentru a incheia un acord bugetar, care sa ii multumeasca pe toti.