Istoria mai ofera inca surprize: Atto Melani, spion in Italia al Regelui Soare, personaj principal al romanului Imprimatur de Monaldi si Sorti (Humanitas, 2004), nu este doar un personaj istoric real, ci si autor al acestui raport senzational privitor la alegerea papilor in secolul al XVII-lea.

Manuscrisul raportului inedit, datat 1700, a fost descoperit in Biblioteca Senatului Frantei si editat de cei doi autori ai romanului.

Micul tratat este, potrivit editorilor, "un savuros manual, surprinzator de actual, cu multe anecdote piperate si observatii despre curtea papala si alchimiile ei politice, precum si despre arta de a influenta prin mijloace mai mult sau mai putin permise alegerea papilor, vizand in cele din urma victoria candidatului favorit al Frantei si al Regelui Soare".

Descoperirea si aparitia lui acum, in anul 2005, in preajma alegerii noului Papa, sunt menite parca sa ne aduca aminte ca suntem martorii unei istorii recurente care se face si se desface mereu peste capetele noastre.