Creditele interne de consum ar putea fi acordate mai greu avind in vedere ca Fondul Monetar International a solicitat Bancii Nationale a Romaniei sa impuna bancilor comerciale inasprirea conditiilor de acordare a creditelor, conform unor surse din Ministerul Finantelor Publice.

Masura ar reprezenta o solutie pentru reducerea consumului intern care a crescut mult in ultima perioada, ca urmare a introducerii cotei unice de impozitare, a majorarii de anul trecut a salariilor, dar si a dezvoltarii creditelor pentru consum personal.

Reprezentantii Bancii Centrale refuza, insa, sa comenteze aceasta posibilitate. Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, ne-a declarat ca abia dupa plecarea delegatiei FMI vor fi anuntate masurile convenite, precum si daca BNR va modifica sau nu conditiile de creditare.

Domnia sa a subliniat ca in prezent sint valabile normele elaborate in decembrie 2003, care au intrat in vigoare de la 1 februarie 2004. "Sint fel de fel de variante, mii de dezbateri pe care nu trebuie sa le aducem in fata opiniei publice. Comentariile se fac numai pe acte aprobate", a precizat Adrian Vasilescu.

Posibila inasprire a creditarii este strins legata de masura majorarii taxei pe valoarea adaugata. Mihai Tanasescu, fostul minstru al finantelor publice, ne-a declarat ca autoritatile ar avea nevoie de o eventuala implicare a Bancii Nationale ca sa reduca volumul creditelor ce stimuleaza importurile.

Aceasta este o masura pentru reducerea deficitului de cont curent, care are o tendinta crescatoare accelerata in acest an, putind depasi nivelul de 8% din PIB. In opinia domnului Tanasescu, nivelul ridicat al consumului a fost cauzat de introducerea cotei unice de impozitare, care a adus populatiei un plus de 25.000 de miliarde de lei, adica 1,2% din PIB.

In aceasta situatie, oamenii s-au indreptat catre un consum mai mare, inclusiv apelind la creditul bancar, ceea ce a dus la cresterea deficitului de cont curent.

Mihai Tanasescu a spus: "Totul porneste de la o gresita filozofie fiscala - introducerea cotei unice de impozitare de 16%, care a scazut veniturile la buget si, in acelasi timp, a accelerat consumul si a avantajat populatia cu venituri mari si foarte mari".

In opinia domniei sale, in loc sa indrepte greseala, Guvernul face o alta eroare, anuntind cresterea TVA, care, sustine fostul ministru al finantelor, "este o greseala de viziune politica macroeconomica".

Aceasta pentru ca taxa pe valoarea adaugata este elementul principal de calcul pentru contributia statelor la bugetul comun al Uniunii Europene, iar prin majorarea acestei taxe se ajunge la o contributie mai mare pe care tara noastra va trebuie sa o plateasca la bugetul UE.

Solutia acestei probleme este, conform fostului ministru Tanasescu, majorarea cotei unice de impozitare care ar viza doar o parte mai avuta a populatiei, spre deosebire de cresterea TVA, care va influenta toate categoriile sociale.

Impunerea unor criterii mai stricte pentru creditare ar afecta, in primul rind, bancile comerciale.

Robert Rekkers, directorul general al "Bancii Transilvania", ne-a declarat ca nu este de acord cu o eventuala implicare a BNR in sistemul de acordare a creditelor bancare, deoarece, sustine domnia sa, sectorul bancar-financiar din tara noastra este suficient de sanatos ca sa isi rezolve problemele de creditare.

Robert Rekkers considera ca bancile gestioneaza profesionist problemele legate de risc si, in acest context, inasprirea conditiilor de acordare a creditelor ar frina dezvoltarea economica a tarii.

La rindul sau, Adrian Radu, presedintele "Romexterra Bank", apreciaza ca o eventuala limitare de catre Banca Centrala a acordarii creditelor de consum pentru populatie ar fi o masura nesanatoasa, deoarece ar institui restrictii in dezvoltarea acestui sector. Domnia sa ne-a spus: "Nu cred in eficienta unor masuri administrative de limitare a cresterii creditelor de consum.

Cred in redefinirea sistemului de gestionare a riscurilor in sectorul creditelor". Adrian Radu mentioneaza ca daca bancile din tara noastra vor administra eficient si cu prudenta riscurile pe care le implica acordarea creditelor, nu va exista o explozie a creditelor pentru consum, care, in situatia actuala, "arunca un risc foarte mare in curtea companiilor de asigurari".

Spre deosebire de reprezentantii sectorului bancar comercial, analistul economic Daniel Daianu considera ca impunerea de catre BNR a unor conditii mai dure de creditare reprezinta o optiune pentru reducerea consumului. Domnia sa ne-a declarat ca un nivel mai mare al TVA poate incetini cresterea consumului, insa nu il poate diminua.

Domnul Daianu a afirmat: "In contextul actual, consumul nu poate fi redus numai prin cresterea TVA, deoarece in tara noastra creditarea este destul de puternica". Domnia sa recunoaste ca masura mentionata nu va fi agreata de bancile comerciale, care "au, uneori, o imagine limitata, o anumita miopie, in timp ce BNR gindeste prin logica riscului de sistem".