Oleg Protasov a semnat ieri un contract pe doi ani cu Steaua, devenind noul antrenor principal al campionilor. El va primi un salariu anual de 350.000 de euro, suma-record pentru fotbalul romanesc. Tehnicianul ucrainean a purtat ieri, la pranz, ultima runda de negocieri cu patronul Gigi Becali.

Discutiile s-au prelungit, astfel ca antrenorul a intarziat o ora si jumatate la conferinta de presa in care urma sa fie prezentat oficial. Protasov este al doilea antrenor strain din istoria Stelei, dupa italianul Walter Zenga. Din colectivul tehnic mai fac parte Stefan Stoica (antrenor secund), Andrei Speriatu (antrenor cu portarii) si Marian Lupu (preparator fizic).

Multumit de buget

Noul tehnician al stelistilor a vorbit in limba greaca, iar „secundul" Stefan Stoica a interpretat rolul de traducator. Ucraineanul este stabilit la Atena din 1990 si stapaneste la perfectie limba greaca. Fostul atacant al nationalei URSS a explicat de ce a durat asa mult ultima runda de discutii cu latifundiarul din Pipera. „Nu a existat nici o problema legata de contract.

Dar, asa cum stiti, cand se semneaza un act, trebuie atentie deosebita si de-o parte, si de cealalta", a spus ucraineanul.

Declaratia lui Protasov confirma temerea sa de a semna un act oficial, inainte sa fie sigur ca toate detaliile din document sunt in regula. De fapt, numirea oficiala a lui Oleg la Steaua a fost intarziata cu o saptamana, deoarece el a cerut ca angajamentul sa fie tradus in limba greaca si sa fie verificat de avocatii sai. „Am semnat cu Steaua pentru o perioada de doi ani.

Nu vreau sa vorbesc despre partea financiara. Din moment ce sunt aici, inseamna ca sunt multumit de bugetul clubului. Stiu ca Steaua e o echipa mare, cu o istorie frumoasa. De aceea, scopul meu este sa castig tot. Cum am gandit ca jucator, asa gandesc si ca antrenor: exista doar locul unu", a precizat Protasov.

Tehnicianul are drept obiective titlul, Cupa Romaniei si patrunderea in grupele Ligii Campionilor.

Protasov a invatat repede si obiceiurile casei, laudandu-i pe diriguitorii clubului: „As vrea sa multumesc conducerii, fiindca am colaborat foarte bine din prima zi".

Ucraineanul s-a eschivat cu eleganta cand a fost intrebat despre alte subiecte sensibile, cum ar fi lepadarea de Dorinel Munteanu, relatia cu Walter Zenga, „cazul Radoi" si faptul ca, inaintea lui, alti patru antrenori au refuzat Steaua.

Vrea sa invete romaneste

„Nu ma intereseaza trecutul. Acum e o alta pagina. Trebuie sa privim doar in viitor", a conchis Protasov. Pentru a se face cat mai repede placut de toata lumea, ex-sovieticul a promis ca va invata romaneste: „Nu mi se pare o limba grea. De altfel, de cateva zile, incerc sa scriu in limba dumneavoastra".

Vizeaza straini

Protasov a vorbit si despre ideile tactice cu care vrea sa se impuna in Romania. „Ma bucur ca sunt multi tineri in echipa, fiindca imi plac astfel de fotbalisti. Vreau sa-i vad pe baieti la treaba si dupa aceea ma voi lamuri in privinta achizitiilor de care avem nevoie. Am ceva in minte. Vreau sa aduc cativa jucatori din strainatate, dar nu e asa usor.

Si antrenorii de la Barcelona sau Real Madrid isi doresc sa reinnoiasca echipa. Casetele pe care le-am vizionat nu ma pot ajuta sa-mi formez o parere clara despre Steaua. Voi pastra apararea intacta. Arma de baza va fi schimbarea sistemului de joc, incepand de la linia de mijloc, in functie de adversar. Jocul nostru va fi rapid.

Sunt adeptul stilului ofensiv, dar asta nu inseamna ca voi neglija sistemul defensiv".

Impresionat de Canalul Dunare-Marea Neagra

Protasov a fost prima data in Romania acum 19 ani. El a jucat pentru nationala URSS intr-un meci amical contra tricolorilor, in 1986. Elevii lui Mircea Lucescu i-au invins pe sovietici, la Timisoara, cu 2-1. „Era prin 1987. S-ar putea sa gresesc, fiindca asta a fost demult. Romania s-a schimbat in bine. Atunci era o tara aflata sub dictatura.

Imi amintesc doar de Canalul Dunare-Marea Neagra", a declarat razand, pentru „Evenimentul zilei", Protasov.

Poliglot, un cuvant necunoscut pentru Cristea

Lotul Stelei s-a reunit ieri dupa-amiaza si a sustinut o prima sedinta de pregatire sub comanda lui Oleg Protasov. Singurul nou-venit prezent la reunire a fost Victoras Iacob, atacantul transferat de la Otelul Galati. In plus, s-au intors Daniel Balan (FC Vaslui) si Daniel Orac (FC Caracal).

Student la doua facultati (sport si management), Andrei Cristea s-a incurcat atunci cand a fost intrebat daca jucatorii Stelei sunt poligloti. „Ce? Vorbeste pe intelesul meu. Aaa, va referiti la limbile straine? Anul trecut am invatat italiana. E bine sa invatam si ucraineana. N-o sa avem probleme de comunicare. Vom dialoga in engleza", a raspuns, jenat, ex-bacauanul.

(Octavian Cojocaru, Cristian Hubali)