Presedintele rus Vladimir Putin a aruncat mica enclava ruseasca, Kaliningrad, in mijlocul unor aprinse dispute diplomatice.

Liderul de la Moscova i-a invitat, ieri, intr-o statiune balneara, aflata la 30 de kilometri de orasul Kaliningrad, pe presedintele francez Jacques Chirac si pe cancelarul german Gerhard Schröder la o intalnire prilejuita de implinirea a 750 de ani de la atestarea regiunii, cu scopul declarat de a proba detensionarea raporturile incordate dintre Rusia si UE.

Alegerea locului pentru o intalnire atat de importanta are la baza controversata istorie a regiunii, aflata mult timp sub dominare germana si vazuta de oficialii rusi ca un ca un punct ideal de dezbatere diplomatica intre Moscova si principalele forte politice ale UE.

Putin a omis, insa, sa ii invite si pe omologii sai polonez si lituanian, vecini directi ai fragilei regiuni, care se considera indispensabili in mentinerea securitatii din zona. Vizibil ofensati, presedintele polonez Aleksander Kwasniewski si omologul sau lituanian Valdas Adamkus au lansat acuzatii dure la adresa lui Putin si a lui Schröder.

Pozitia fierbinte a Kaliningrad-ului, intre liniile care delimiteaza Uninunea Europeana de influenta ex-sovietica, si tumultuoasa sa istorie, naste controverse de ambele parti ale "baricadei".

Pe de o parte este vorba de incercarea lui Putin de a intari aliantele cu Germania si de a proteja hegemonia Moscovei asupra regiunii, pe de alta parte, este frustrarea Poloniei si a Lituaniei, vecinii si principalii parteneri ai Kaliningradului, care nu vor sa piarda controlul in zona. Regiunea este situata intre Lituania si Polonia, are doar 600.

000 de locuitori si la sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial a fost cedata Uniunii Sovietice.

Liderii proaspetelor membre UE, Lituania si Polonia, principalii parteneri comerciali ai Kalingradului, si-au manifestat stupoarea in fata ignorantei presedintelui rus, care nu i-a invitat la implinirea a 750 de ani de la atestarea regiunii, acuzandu-l ca nu respecta tratatele de cooperare internationala.

Presedintele polonez Aleksander Kwasniewski, recunoscut pentru impecabilul sau calm diplomatic, si-a varsat fatis furia fata de atitudinea Moscovei, intr-un interviu acordat Televiziunii publice poloneze.

El nu s-a limitat doar la a-si manifesta dezaprobarea referitoarea la neinvitarea Lituaniei si Poloniei la ceremonia de la Kaliningrad, ci, in plus, a lansat critici la adresa Berlinului, reprosandu-i lui Schröder relatia cu Putin si acuzandu-l de "complot politic cu Rusia".

Liderul de la Varsovia considera ca "intalnirea ruso-germana de la Kaliningrad produce ingrijorare cu privirea la conduita politicii externe din regiune".

Moscova recidiveaza

"Nu este o intamplare faptul ca nu am fost invitati in Kaliningrad", comenteaza Pawel Swieboda, seful Deparatamentului European al Ministerului de Externe polonez, citat de "International Herald Tribune". "Putin respinge pozitia Poloniei si a Lituaniei fata de revolutia din Ucraina, din decembrie de anul trecut.

Putin nu a uitat nici cum presedintele lituanian a refuzat invitatia din mai, la celebrarea a 60 de ani de la victoria asupra regimului fascist", a mai spus Swieboda.

Presedintele lituanian Valdas Adamkus impartaseste frustrarea Poloniei in aceasta noua disputa, legata de Kaliningrad. El si-a exprimat surprinderea ca implinirea a 750 de ani de la atestarea Kaliningradului este marcata de "ignorarea vecinilor sai".

"Relatiile deschise si apropiate intre Kaliningard si statele baltice, in particular cu Lituania si Polonia, sunt o prioritate, mentionate in tratatele de cooperare internationala intre Rusia si UE si nu pot fi ignorate asa de usor", a mai spus Adamkus, citat de Reuters.

Liderul de la Vilnius i-a cerut lui Putin, inainte de a accepta invitatia de participare la implinirea a 60 de ani de la terminarea celui de-al Doilea Razboi Mondial, in luna mai, sa-si ceara scuze pentru ocuparea statelor baltice. Putin a refuzat.

«Jocul Rusiei»

In spatele acestei dispute aparent minore sunt speculate interese politice foarte mari. Expertii din regiune si analistii politici, citati de "International Herald Tribune", sustin ca "Putin intentioneaza sa foloseasca relatiile cu Berlinul si Parisul pentru a pune la cale o alianta politica impotriva Statelor Unite ale Americii si a noilor state membre UE, sustinatoare ale NATO".

"Este jocul Rusiei", considera Raimundas Lopata, analist al Institutului de Relatii Internationale si Stiinte Politice din Vilnius, capitala Lituaniei. "Uneori chiar nu intelegem Germania", a mai spus analistul. Speculatiile politice lansate zilele acestea de analisti sunt bazate foarte mult pe opozitia Frantei si a Germaniei fata de razboiul din Irak, conform BBC.

Raspunsul Rusiei la toate aceste acuzatii a venit prin vocea lui Serghei Iastrijembski, consilier al liderului de la Moscova. "Suntem derutati de speculatia mediatica conform careia anumiti vecini ai Kaliningradului ar avea de gand sa dicteze Rusiei cum ar trebui sa organizeze festivitatea si pe cine ar trebui sa invite.

Daca lucrurile ar merge asa, in curand ar trebui sa auzim sfaturi despre ce ar trebui sa manance, sa bea, sa poarte sau sa zica Rusia", a comentat Iastrajembschi, citat de Reuters.

Franta si Germania au refuzat, pana ieri, sa comenteze oficial acuzatiile lansate la adresa lor.

Kaliningrad - date esentiale

Provincie a Federatiei Ruse

Teritoriu atestat in 1255 de Cavalerii Teutoni, sub numele de Königsberg

Redenumit Kaliningrad in 1946, sub ocupatie sovietica

Fosta capitala a provinciei germane Prusia Orientala

Populatia de origine germana a fost alungata dupa al Doilea Razboi Mondial

Kaliningrad este si numele regiunii si al orasului-capitala

Are granite terestre doar cu Polonia si Lituania, ambele membre ale Uniunii Europene.