Institutul Cultural Roman (ICR) si Ministerul Afacerilor Externe (MAE) au elaborat, pentru prima data de la infiintarea institutelor (centrelor) culturale romanesti din strainatate, un set de criterii de evaluare a performantelor manageriale ale directorilor acestor institutii.

Conform Legii Institutului Cultural Roman din 2003, reteaua institutelor culturale din afara tarii este subordonata pe linia programelor si actiunilor culturale pe care le desfasoara Institutului Cultural Roman, iar pe linie organizatorica si administrativ-financiara Ministerului Afacerilor Externe.

Directorii ICR sunt numiti, la propunerea Institutului Cultural Roman, prin decizia comuna a trei institutii - MAE, Ministerul Culturii si Cultelor si ICR - cu exceptia Accademiei di Romania de la Roma si a Institutului Cultural de la Venetia, ai caror directori sunt propusi, in forma actuala a legii, de Academia Romana.

Potrivit unui comunicat difuzat luni de MAE, incepand din luna septembrie o Comisie mixta ICR-MAE va evalua activitatea si performantele conducerilor actuale ale institutelor culturale romanesti, urmand sa faca propuneri de continuare sau de incetare a activitatii directorilor ICR, pe baza rezultatelor concrete inregistrate. Evaluarea se va face anual.

Scopul acestui demers este cresterea substantiala a calitatii prestatiei institutelor culturale si a responsabilitatii gestionarii banului public, in raport cu interesul fundamental al promovarii valorilor culturale romanesti in spatiul european si mondial.

Strategia unitara a politicilor culturale romanesti in strainatate, pe baza careia se va structura in viitor intreaga activitate a institutelor existente si a celor care vor fi infiintate, va fi discutata si decisa de triada institutionala Ministerul Culturii si Cultelor - Institutul Cultural Roman - Ministerul Afacerilor Externe.