Populatia din Leeds, in nordul Angliei, se afla in stare de soc dupa ce a aflat ca presupusii autori ai atentatelor de la Londra erau originari din oras si locuiau intr-un cartier cu o importanta comunitate musulmana, ai carei membri erau veniti din Pakistan sau Bangladesh. Shehzad Tanweer a locuit intreaga viata in Beeston, in orasul Leeds.

Tatal sau, Mohammed Mumtaz Tanweer, s-a nascut in Pakistan si detine un magazin de "Fish and Chips", pe Colwyn Road. Vecinii il descriu pe Tanweer ca fiind "un bun musulman" care locuia impreuna cu parintii, fratele sau mai mic si doua surori.

A terminat liceul Wortley inainte de a urma Universitatea Metropolitana din Leeds si ii placea sa joace cricket, impreuna cu prietenul sau Answar, in varsta de 19 ani, care a declarat despre Shehzad ca "nu ii sta in fire sa faca asemenea lucruri, ba dimpotriva, este genul care ar condamna astfel de atacuri". Unchiul lui Tanweer, Bashir Ahmed, declara vizibil socat: "Nu a fost el.

Trebuie sa fi fost alte forte in spatele lui. Era o persoana foarte prietenoasa si calma. Era respectat de toti". Ahmed a declarat ca nepotul sau a fost plecat la Lahore, in Pakistan, timp de doua luni, pentru a studia religia islamica, dar era "mandru ca este britanic".

Hasib Mir Hussain le-a spus parintilor ca merge in capitala cu niste prieteni, pe 7 iulie, si, dupa nenorocire, mama sa, disperata, a sunat la politie si l-a dat disparut. Despre familia lui, vecinii spun: "Erau niste oameni foarte, foarte amabili". Hussain a absolvit liceul Matthew Murray si a devenit foarte religios in urma cu doi ani.

Mohammed Sadique Khan este originar din Beeston, dar s-a mutat in Lees Holm in urma cu cinci luni si are o fetita de numai opt luni. Vecinii spun ca acesta lucra cu copii cu deficiente, in timp ce sotia era angajata in invatamant. "Pareau un cuplu linistit", spune un vecin.

A fost identificat seful celor patru sinucigasi

Politia londoneza l-a identificat pe liderul celor patru presupusi kamikaze care au comis atacurile cu bomba de saptamana trecuta. Acesta are in jur de 30 de ani, este de origine pakistaneza si a sosit in Marea Britanie luna trecuta, iar detectivii banuiesc ca a parasit tara cu o zi inainte de producerea atentatelor.

Anchetatorii il mai banuiesc ca i-a vizitat la Leeds pe autorii atentatelor si ca el este cel care a stabilit tintele de la metroul londonez. Responsabilii pe probleme de securitate au declarat ca este probabil ca liderul celor patru sa-si fi invatat recrutii cum sa detoneze simultan incarcaturile explozive.

"The Times" scrie ca anchetatorii incearca sa dea de urma a inca doi posibili membri ai celulei teroriste, care ar fi oferit suport logistic atentatorilor. Unul dintre ei a fost surprins de camerele de supraveghere, la 7 iulie, insotind atentatorii pe peronul garii din Luton.

Barbatul, banuit a fi tot de origine pakistaneza, ar putea fi un al cincilea atentator, iar in prezent s-ar putea afla in libertate in regiunea Londrei.

Pe de alta parte, Scotland Yard se afla in cautarea unui lector universitar egiptean, profesor de chimie, care a predat pana de curand la Universitatea din Leeds si care este banuit ca ar fi inchiriat una dintre locuintele unde au fost descoperite materiale explozive.

Profesorul Asdi el-Nashar are 33 de ani si ar fi parasit Marea Britanie dupa ce le-a spus vecinilor ca a intampinat dificultati legate de viza.