Fenomenul spalarii banilor a cunoscut un trend usor ascendent in Romania, in prima parte a acestui an. Ceva deosebit, semnalat pentru prima data de specialisti in domeniu, este aparitia unor suspiciuni privind unele legaturi intre spalarea de bani si finantarea terorismului.

"In colaborare cu partenerii de profil din Franta s-a descoperit ca au fost trimise sume din Romania catre o banca franceza aflata in proprietatea sau cel putin controlata de membri ai familiei saudite Bin Laden, operatiuni pentru care exista serioase suspiciuni de legaturi cu organizatii teroriste", declara Nicolae Fuiorea, director, purtator de cuvant al Oficiului National de Prevenire si

Combatere a Spalarii Banilor (ONPCSB). Bancile au obligatia legala de a nu executa operatiuni eventual ordonate de persoane suspecte inscrise pe lista Comitetului Special ONU insarcinat cu aplicarea rezolutiilor in domeniul combaterii terorismului sau de a cere autorizarea BNR.

Cazinourile, in vizorul autoritatilor

In lume, un loc predilect de spalare de bani il reprezinta cazinourile. Pana acum, cele zece cazinouri din Romania, din care de fapt, ca si societati cu un astfel de obiect de activitate, noua sunt active, nu au fost controlate in acest scop. Surse din piata spun ca exista suspiciuni de spalarea banilor prin cazinouri, dar ca lucrurile sunt extrem de greu de dovedit.

Cazinourile nu dau atestate de castiguri, in schimb se plang ca sunt prea mult controlate de Ministerul Finantelor si Politia economica.

Abia acum se pune problema de a organiza actiuni de control la cazinouri de catre reprezentanti ai ONPCSB si BNR si a discuta cu conducerea acestora modalitatea de identificare a clientilor si a eventualelor fluxuri financiare suspecte, declara surse din banca centrala.

"Principalele operatiuni generatoare de bani murdari sunt in continuare evaziunea fiscala si frauda si exista o tendinta de crestere a cazurilor de crima organizata care implica si spalarea de bani.

La infractiunea economica, exista in ultima vreme o tendinta de trecere spre piata de capital in scopul spalarii banilor si mai putin de a apela la afaceri pe piata imobiliara", subliniaza Nicolae Fuiorea.

Mai multi bani au iesit din tara decat au intrat

De la inceputul acestui an si pana in 14 iulie, operatiunile in numerar la intern de peste 10.000 euro raportate de banci si institutii nonbancare s-au concretizat in aproape 6.000 de rapoarte inaintate la ONPCSB, ceea ce reprezinta o usoara crestere fata de aceeasi perioada a anului trecut. Sumele depuse au insumat 8,8 miliarde euro, iar cele retrase peste 6 miliarde euro.

Pentru operatiuni similare efectuate la extern s-au inregistrat 14,8 miliarde euro, care au intrat in Romania si 17 miliarde care au iesit din tara. Peste 300 de cazuri au fost trimise de Oficiu la Parchetul General, iar 28 la Parchetul National Anticoruptie.