E greu de spus ce au cistigat PD si PNL din suprapunerea celor doua crize declansate de anticipate si inundatii. E insa usor de contabilizat ce a cistigat PSD.

Dintre actorii politici, fara nici o indoiala, social-democratii sint marii cistigatori ai evenimentelor derulate in ultimele doua saptamini. La fel, fara nici un dubiu, marii perdanti sint liberalii.

Este semnificativ faptul ca tot ce a cistigat PSD in ultimele doua saptamini a cistigat cu un efort minim. Exagerind, se poate spune ca a fost nevoie doar sa porneasca de la cheita televiziunile si sa-si trimita specialistii in petarde in platouri pentru a puncta nemilos.

Cit si ce au cistigat social-democratii? In primul rind, au cistigat nesperat de mult si spectaculos de repede. Prin presiunea pe care au creat-o, abuzind de retorici clar populiste, PSD a reusit sa lipeasca pe fruntea actualilor guvernanti ai Romaniei o eticheta de care acestia vor scapa cu greu: aceea de „ineficienti si nehotariti“.

Ca o paranteza: anticipatele, la pachet cu inundatiile, reprezinta prima criza majora, dupa ani buni, in care e implicat Traian Basescu si dupa consumarea careia nu e clar ca acesta a cistigat imagine pe seama ei.

Apoi, PSD a cistigat timp. Prin comparatie cu alte partide, e previzibil ca social-democratii vor avea o vacanta mai linistita. Vor avea, desigur, si timp pentru a se reorganiza, mai ales ca, inainte de inundatii, PSD era mult slabit din cauza seriei de dezvaluiri si arestari ale unor personaje care au gravitat in jurul fostei puteri.

De altfel, pentru PSD, e foarte important ca atentia publica se muta spre actualii guvernanti, social-democratii pierzind, in ultimele luni, si din cauza unei atentii sufocante de care au avut parte. Si asta nu doar din partea presei.

PSD a mai cistigat ceva si probabil ca social-democratia autentica a pierdut enorm: reformarea acestui mamut s-a aminat pentru o data neprecizata. Nu conteaza daca Geoana s-a impacat sau nu cu Iliescu. Important e ca au luptat, umar la umar, impotriva actualei puteri pe care au taxat-o ca fiind „impotenta“.

In plus, a revenit si Iliescu, fostul sef al statului dind tonul criticilor impotriva PNL-PD si cistigind din nou in partid.

Pe de alta parte, PSD stie ca dusmanul sau cel mai aprig sint PD-ul si liderul de fapt al acestuia, Traian Basescu. Sustinind, in chip abil, PNL si decizia lui Tariceanu de a pune intre paranteze ideea anticipatelor, PSD a fisurat serios Alianta.

Sprijinul pervers pentru Tariceanu, sprijin insotit prompt de o scatoalca, a creat, in plus, impresia, pentru unii chiar certitudinea, ca PNL e infiltrat de PSD. Ceea ce, pentru liberali, este extrem de periculos.

Dintre toate partidele, din punctul de vedere al beneficiilor obtinute – indiferent cu ce mijloace –, PSD a jucat cel mai inteligent.