Agentia spatiala americana, NASA, a anuntat ca suspenda din nou programul de lansare a navetelor spatiale. Anuntul survine la doar o zi de la lansarea navetei Discovery.

Programul fusese intrerupt timp de doi ani si jumatate, dupa explozia navetei Columbia, insa lansarea de marti a fost marcata de o problema tehnica ce pare sa dea in continuare bataie de cap inginerilor americani

Desi Discovery isi continua misiunea pe orbita, responsabilii NASA au observat cu neliniste la lansare faptul ca de pe corpul navetei s-a desprins o fasie de spuma izolatoare.

Exact acelasi lucru se intamplase si cu naveta Columbia. Ulterior, aceasta a explodat la intrarea in atmosfera, iar o investigatie a decis ca stratul termic deficient a fost la originea accidentului.

Responsabilii programului spatial american sustin ca de data aceasta incidentul este minor iar invelisul poate fi remediat fara probleme, in spatiu, de astronauti.

Incident nedorit

NASA spune insa ca e clar ca problema persista, de aceea nu va permite urmatoarelor misiuni sa aiba loc inaintea ca defectiunea de conceptie sa fie definitiv remediata.

Agentia Spatiala Americana este preocupata insa deocamdata de incheierea cu bine a actualului zbor al lui Discovery. Se doreste ca remedierea stratului protector sa fie realizata ca naveta sa se alature Statiei Spatiale Internationale.

Cand Discovery se va apropia miercuri de statie, se va rasuci in asa fel incat sa permita astronutilor de acolo sa faca poze detaliate care sa permita evaluarea oricarei eventuale probleme a stratului de protectie termica.